REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constănţeanca ajunsă consul general la Toronto explică ce au făcut românii din Canada în turul 2 al alegerilor

Constănţeanca ajunsă consul general la Toronto explică ce au făcut românii din Canada în turul 2 al alegerilor

Replica API 20 noiembrie 2014 | 13:56 558

Votul în diaspora

Votul în diaspora

Antonella Marinescu

Cozi uriaşe, nemulţumiri, români care nu au reuşit să voteze din cauza organizării defectuoase, gaze lacrimogene, umilinţă, sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de votanţii din străinătate, la alegerile prezidenţiale. Probleme au fost la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo, Geneva, Paris. Au fost, însă, şi secţii de votare unde procesul de votare s-a desfăşurat fără probleme. Cel puţin aşa susţine un diplomat român din Canada.

La Toronto, de exemplu, alegătorii au aşteptat liniştiţi să pună ştampila pe candidatul favorit, susţine consulul României la Toronto, Antonella Marinescu. „Nu a existat nici un român să nu îşi poată exercita dreptul de vot. Mă refer la cei care s-au prezentat. Au fost în jur de 2.800. Membrii comisiei, ai consulatului, observatorii, voluntarii şi eu, ne-am făcut treaba. Nu au existat incidente. Oamenii au fost înţelegători, cozile au mers bine. La ora 20.50 nu mai era nimeni”, a declarat, pentru „Replica” de Constanţa, consulul României la Toronto, constănţeanca Antonella Marinescu. „Primii români au venit de la 6.40 şi au aşteptat până s-a deschis votul. Din acel moment şi până seara, nu a existat nici măcar un moment de repaus. Eu personal am stat numai între ei, verificând documente şi dând informaţii, fluidizând astfel procesul de votare.Oamenii ajungeau în secţia de vot cu documente şi declaraţii în ordine. S-au eliberat în acea zi 50 de titluri de călătorie. Pentru noi, cel mai important lucru a fost că nu a existat nici un român în acea zi să nu voteze, din cei ce au venit, desigur. Am primit pe emailul oficial destul de multe mesaje de mulţumiri”, a completat Marinescu. Problemele cu votul românilor din diaspora trebuie sancţionate, a susţinut preşedintele ales, Klaus Iohannis, care i-a cerut lui Traian Băsescu să retragă ambasadorii şi consulii din ţările unde au fost probleme la secţiile de votare. Cum comentează consulul declaraţia lui Iohannis? „Aici nu pot comenta. Cel mai în măsură să o facă este MAE. Ca şi punct de vedere personal eu vă spun că misiunile diplomatice şi-au făcut datoria. S-ar fi putut întâmpla şi la Toronto dar, prin faptul că romanii au fost informaţi să vină de la primele ore, s-a putut evita acest lucru”, a conchis Antonella Marinescu. În schimb, la Montreal, în mediul virtual circulă imagini video cu românii care au stat la coadă pentru a vota, cu menţiunea că au cântat imnul, au recitat poezii şi s-au încurajat reciproc, deşi, la final, nu toţi au reuşit să voteze.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614