REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Constănţeni, aveţi grijă: să nu vă mire dacă vă treziţi cu maşina clonată!

Constănţeni, aveţi grijă: să nu vă mire dacă vă treziţi cu maşina clonată!

Replica API 1 octombrie 2014 | 01:24 289

Ce se poate întâmpla dacă vi se fură numerele de înmatriculare

Ce se poate întâmpla dacă vi se fură numerele de înmatriculare

Încă din cele mai vechi timpuri, infractorii au apelat la fel de fel de tertipuri pentru a induce în eroare organele de anchetă sau pentru a le îngreuna treaba. De la a-şi ascunde chipul, a-şi lua o identitate falsă, a purta mănuşi pentru ascunderea amprentelor sau chiar schimbarea plăcuţelor de înmatriculare ale autovehiculelor, cu unele furate, toate reprezintă elementele din „recuzita” infractorilor. Însă, oprindu-ne la ultimul aspect, tindem să credem că ni se pregăteşte ceva şi asta pentru că o familie din Năvodari s-a trezit cu numerele de înmatriculare ale maşinii furate. Ce pot face hoţii cu ele? Potrivit oamenilor legii, în cazul cel mai fericit, oamenii străzii le-au sustras pentru a le duce la fier vechi sau poate că anumiţi indivizi se pregătesc de un… buf!

O familie din Năvodari a constatat că plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului au dispărut în seara de duminică, 28 septembrie, mergând la Poliţie şi depunând plângere. Şi, foarte bine a făcut, întrucât poate fi târâtă într-o poveste urâtă. Că se fură din autoturisme, din locuinţe, societăţi comerciale şi aşa mai departe, înţelegem că infractorii vor bunuri sau bani. Însă, atunci când „apelează” la aceste plăcuţe la ce se gândesc şi ce pot face cu ele? Potrivit poliţiştilor constănţeni, există mai multe variante. În cazul cel mai fericit, dacă putem spune aşa, poate fi vorba de nişte tineri teribilişti, care au vrut să-şi umfle muşchii făcând pe Superman. Alt caz se poate lega de găinari, de oameni ai străzii, care le sustrag, le fac bucăţi şi le duc la centrele de colectare fier vechi pentru a-şi mai procura o sticluţă cu spirt, doar nu şi-or lua pâine, să fim serioşi! Însă, cazurile cele mai solide sunt acelea în care infractorii au deja un plan foarte bine stabilit, şi anume de a fura, de a alimenta cu combustibil fără să plătească, de a înşela sau alte infracţiuni în care vor să-şi piardă urmele. Stratagema lor e una simplă: martorii spun că au văzut o maşină cu numerele respective, sau poate există camere de supraveghere care a înregistrat imagini, şi anchetatorii se îndreaptă către proprietari şi astfel se pierde timpul, gândesc hoţii. Următorul pas este acela de a se constata că plăcuţele sunt furate şi astfel se leagă lucrurile. Dacă nu sunt declarate ca furate, se complică un pic datele problemei, dar nu va fi imposibil să fie elucidat cazul. Astfel de evenimente s-au înregistrat şi la nivelul judeţului Constanţa, în anii trecuţi, însă ceva mai rare în ultima perioadă, după cum au declarat poliţiştii constănţeni.

Filele dosarelor penale: în 2001 se fura motorină, autocisternele având numere false

Întorcând filele îngălbenite ale dosarelor penale, constatăm că, prin februarie 2008, doi tineri din Constanţa, care aveau pe atunci 21 de ani, respectiv 18, fiind vorba de Cosmin Bezedea şi Radu Gabriel Sosoiu, au alimentat autoturismul Opel Astra cu combustibil de la un peco de pe Aurel Vlaicu şi au fugit. După câteva ore au fost prinşi, chiar dacă aveau plăcuţe de înmatriculare false. Nu au recunoscut că le-au sustras, menţionând că le-au găsit pe pe un teren viran de la marginea Constanţei. O altă speţă a fost elucidată în 2010, când poliţiştii Secţiei 2 au identificat doi indivizi care furau autoturisme, dar şi numere de înmatriculare şi le tot roteau de nici ei nu mai ştiau ce fac. Cei doi indivizi sunt Ciprian Roşu, care avea 23 ani, din Topraisar, şi Gheorghe Munteanu, din Agigea. Ajungem şi prin anul 2003, când poliţiştii de la Murfatlar au depistat o autocisternă, pe plantaţia viticolă de la Murfatlar, cu numere de înmatriculare false şi cu 30 de tone de motorină sustrasă prin intermediul a patru instalaţii artizanale. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că indivizii acţionau încă din 2001, iar combustibilul îl vindeau unei firme din Ovidiu. Din păcare, acestea nu sunt singurele exemple, la mijloc fiind vorba şi de hoţi de animale prinşi în judeţ în urmă cu vreo 3 - 4 ani care, de asemenea, apelau la şmecheria cu numerele pentru a trage de timp.

Hoţii s-au cam reprofilat: numerele de Bulgaria, o afacere şi mai şi!

După cum era menţionat şi anterior, cazuri au tot fost, fie în municipiu, fie în judeţ, speţele fiind diferite. Însă, odată ce maşinile se verifică acum pe loc, în timp ce sunt oprite în trafic, fără a mai fi nevoie de a bate drumul până la Poliţie, hoţii au început să se gândească şi la alte variante. Şi aşa a apărut fenomenul maşinilor de Bulgaria. Dacă unii oameni de bună credinţă le-au procurat doar pentru preţul ceva mai scăzut, iată că infractorilor au început să le sclipească ochii. Aceştia folosesc astfel de maşini în infracţiuni, ca mijloc de transport şi ca muşamalizare a faptelor. Schimbă numerele după fiecare faptă, chiar şi maşinile, un rodaj fiind mereu în funcţiune. De asemenea, potrivit anchetatorilor, de multe ori, hoţii fură plăcuţe de înmatriculare de Constanţa şi le montează pe maşinile de Bulgaria, dau “buf-ul” apoi se descotoresc de ele. Numai că, trebuie să menţionăm, degeaba apelează la toate aceste şiretlicuri întrucât poliţiştii cunosc toate dedesubturile, au cercuri de suspecţi stabilite şi ştiu cum să acţioneze atunci când este cazul. Cât despre păgubiţi, ei trebuie să meargă la Poliţie pentru a declara furtul, după care să se prezinte la Serviciul Permise şi Înmatriculări Auto pentru alte plăcuţe.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920