REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Constănţenii, la spital de sărbători: medicii de la Ambulanţă au primit sute de apeluri

Constănţenii, la spital de sărbători: medicii de la Ambulanţă au primit sute de apeluri

Replica API 4 mai 2016 | 00:10 116

Accidente şi indigestii

Accidente şi indigestii

Perioada sărbătorilor pascale reprezintă un prilej de bucurie şi voie bună în sânul familiei. Întrucât anul acesta sărbătoarea Sfintelor Paşti a coincis cu ziua de 1 mai, constănţenii s-au împărţit în mai multe tabere: unii au ieşit la pădure, unii au stat acasă alături de cei dragi şi foarte mulţi au fost nevoiţi să renunţe la câteva ore din minivacanţă pentru a vizita spitalul. Ca în fiecare an, oamenii au fost foarte agitaţi şi, în euforia lor, au produs mai multe accidente rutiere şi au ajuns chiar să acuze dureri abdominale din cauza exceselor alimentare.

Cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa au fost solicitate de mai multe ori în ultimele zile. Cum este perioada în care toată lumea pleacă în minivacanţa de 1 mai, iar anul acesta, această zi a coincis cu Sfintele Paşti, medicii au fost nevoiţi să intervină la mai multe accidente rutiere petrecute la Cogealac, spre Valu lui Traian, şi între localităţile Ciorcârlia şi Cobadin, acolo unde un om a murit după ce s-a răsturnat cu maşina pe câmp. În prima zi de Paşti, telefoanele celor de la Ambulanţă au fost înroşite din cauza sutelor de apeluri primite de la constănţeni.

„În prima zi de Paşti am avut 347 de solicitări în tot judeţul, din care 168 în staţia centrală”, a declarat Claudia Tatarici, purtătoarea de cuvânt SAJ. Referitor la durerile abdominale cauzate de mese copioase, medicul spune că au constituit obiectul a 20% din apelurile primite. După o perioadă lungă de post, oamenii au dorit să se înfrupte din bunătăţile preparate în Săptămâna Mare. Însă lucrul de care majoritatea cetăţenilor nu ţine cont este noţiunea de măsură.

Aşa se face că spitalele sunt de regulă aglomerate în perioada sărbătorilor pascale, pentru că cei mai mulţi mănâncă şi uită să se mai şi oprească. Ori asta, ori consumă alimente mult prea grase, majoritatea pe bază de ouă, riscând astfel să deregleze bila sau să suprasolicite ficatul. Toate astea se întâmplă în ciuda avertismentelor medicilor care ne sfătuiesc în fiecare an să ne ferim de orice fel de excese şi să consumăm, alături de preparatele tradiţionale, multe fructe şi legume proaspete:

„După perioade de post recomandăm constănţenilor să evite mâncărurile grase, maionezele, consumul exagerat de băuturi alcoolice. Să mănânce cumpătat, câte puţin şi mai des. Pentru digestie să consume cât mai multe fructe şi legume, mai puţină carne. Să mănânce din toate, dar cumpătat. Să guste câte puţin din fiecare. Şi să evite consumul excesiv de alcool pentru că ăsta provoacă toate problemele. De asemenea, este important să evite excesul de dulciuri”, a declarat, pentru „Replica”, Ionuţ Cealera, director medical la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614