REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Constantinescu, adus la DNA Constanţa, într-un nou dosar: „Dacă eram Blaga, eram martor! Dacă sunt Constantinescu, sunt direct suspect!”

Constantinescu, adus la DNA Constanţa, într-un nou dosar: „Dacă eram Blaga, eram martor! Dacă sunt Constantinescu, sunt direct suspect!”

Replica API 24 septembrie 2016 | 00:00 288

Nicușor Constantinescu, audiat într-un nou dosar penal de procurorii DNA! Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost adus, în dimineața de 23 septembrie a.c., cu o dubă, la sediul instituției de la malul mării. Acesta este urmărit penal alături de Titi Cenușă și Ioan Ichim sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Cu o zi înainte, mai exact la data de 22 septembrie a.c., Constantinescu a depus plângeri penale pe numele a doi procurori şi trei judecători (Iulia Cezara Suciu, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca), fiind vorba despre cei care, bineînţeles, l-au anchetat, respectiv condamnat. El susţine că au fost produse probe nereale, că a fost arestat pe nedrept şi condamnat pe măsură, motiv pentru care aceste fapte i-au afectat grav starea psihică, după cum a precizat el în plângerea penală.

Nicușor Constantinescu a spus, DIN NOU, prezent la sediul DNA din Constanța. Acesta a fost adus cu o dubă având în vedere că este încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă. “Probabil că audierea de astăzi este o răzbunare a faptului că am făcut plângeri penale împotriva procurorilor DNA Constanţa şi a judecătorilor care au făcut abuz în serviciu, cercetare abuzivă, teroare şi drept urmare a plângerilor mi s-a făcut un nou dosar penal tot cu ducerea la îndeplinire a hotărârilor de Consiliu Judeţean", a spus Constantinescu la coborârea din dubă.

Întrebat cum se simte, acesta a răspuns: "Uitaţi cum mă simt...", în timp ce intra în curtea instituției folosind nelipsitele cârje. După o audiere de a durat mai bine de o oră, Constantinescu a ținut să prezcizeze faptul că este nevinovat! “Este vorba de o hotărâre de Consiliu Județean din 2013 privind cadastrul județului. Sunt acuzat de abuz în serviciu ca și în celelalte dosare.Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene. Dacă eram Vasile Blaga, eram martor! Dacă sunt Constantinescu, sunt direct suspect!”, a menționat fostul președinte CJC. De precizat este faptul că la data de 22 septembrie a.c., Nicușor Constantinescu a depus plângeri penale pe numele a doi procurori şi a judecătorilor Iulia Cezara Suciu, Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca.

Și-a expus “faptele bune”, într-o scrisoare deschisă

În cursul zilei de 22 septembrie a.c., Nicușor Constatinescu a publicat o scrisoare deschisă în cadrul căreia și-a motivat nevinovăția prin presupusele sale realizări ca și președinte al CJC. “La o medie de 50 de Hotărâri de Consiliu Judeţean pe o lună, respectiv 600 (şase sute) pe AN, în 11 (unsprezece) ani înseamnă o sumă de aproximativ 6600 (şase mii şase sute) de Hotărâri de Consiliul Judeţean!!! Recunosc Public, eu le-am iniţiat pe majoritatea! Majoritatea Democratică a consilierilor judeţeni, votaţi de dumneavoastră, le-a aprobat prin VOT! Şi cu C.N.D. Preşedintele Consilului Judeţean Constanţa le-am dus la îndeplinire.

Şi pe cele privind reabilitarea a peste 500 de şcoli, grădiniţe şi licee în mediul rural. Şi pe cele privind reabilitarea celor peste 200 de camine culturale (ruinate acum 12 ani) respectiv dispensare medicale şi pe cele privind reabilitarea a peste 1600 de drumuri judeţene şi comunale şi pe cele privind pietruirea ULIŢELEOR de pământ şi pe cele privind dotarea cu Calculatoare şi Laboratoare informatice în şcolile rurale, programele anuale de acordare a rechizitelor copiilor, a cadourilor, etc.”, scrie acesta. Totodată, nu a ezitat nici de data aceasta să aducă acuzații la adresa DNA-ului.

“Plângerile penale, Memoriile şi Reclamaţiile făcute de mine împotriva magistraţilor constanţeni pentru cercetare abuzivă ''represiune NEDREAPTĂ, ABUZURI ÎN SERVICIU, tortură fizică şi psihică, Încalcarea Drepturilor şi LIBERTĂŢILOR FUNDAMENTALE ale Omului, inclusiv al LIBERTĂŢII mele, repetate în ultimii 2 (doi) ani, au generat fabricarea unui NOU DOSAR PENAL POLITIC ABUZIV cu aceleaşi aşa-zise ''infracţiuni'', iniţierea şi ducerea la îndeplinire a Hotărârilor de Consiliul Judeţean Constanţa!”, își continuă Constantinescu prelegerea.

Nicușor Constantinescu, CERCETAT DE DNA într-un NOU DOSAR!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:

Nicușor Daniel Constantinescu, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave; Titi Cenușă, la data faptei arhitect șef în cadrul Consiliului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave; Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, suspecții Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Suspecţii Constantinescu Nicușor-Daniel și Cenușă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive).

Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care societatea administrată de suspectul Ichim Ioan nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de Consiliul Județean Constanța și niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului menționat mai sus. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Diana NEAŢĂ, Lili CHIRU

Video: https://www.youtube.com/watch?v=NRIieuJuIiE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367