REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Constantinescu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare! Decizia e definitivă

Constantinescu, CONDAMNAT la 5 ani de închisoare! Decizia e definitivă

Replica API 30 iunie 2016 | 00:25 157

Bat şi alţi ani la uşă!

Bat şi alţi ani la uşă!

Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, definitiv, la 5 ani de închisoare cu executare! Precizăm că prima instanţă i-a dat 3 ani şi 6 luni în dosarul Centrului Militar Zonal, dar decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care a urmat apelul. Miercuri, 29 iunie, magistraţii au admis apelul procurorilor şi i-au mărit pedeapsa lui Nicuşor Constantinescu la 5 ani.

De menţionat este şi faptul că Nicuşor a mai „bifat“ o condamnare! Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, luni, 27 iunie a.c., la 6 ani de închisoare, cu executare. Decizia nu e definitivă. Totodată, instanţa a menţinut măsura arestului preventiv. În acest dosar, Nicuşor Constantinescu este acuzat de de abuz în serviciu în formă continuată. Inculpat mai este Adrian Gâmbuţeanu, fostul director al RAEJDP, care a fost condamnat la 4 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare, tot cu executare.

Revenind la dosarul Centrului Militar Zonal, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, cu ştiinţă şi în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006. Potrivit acestui articol „consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.(…)”.

Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii. Pe 29 iunie a primit sentinţa finală: 5 ani.

Avocatul: "Dacă luăm strict pe dosar și pe probele care le-a pus DNA-ul la dosar, mă așteptam să-l achite"

"Respinge ca nefondată cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel. (...) respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel şi partea civilă Ministerul Apărării Naţionale prin Direcţia pentru relaţia cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică împotriva sentinţei penale nr.387/28.10.2015, pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.14182/3/2014. Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa împotriva aceleiaşi sentinţe penale.

Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 5 (cinci) ani închisoare. Pedeapsa principală se execută în regim privativ de libertate", potrivit minutei. Contactat telefonic, avocatul fostului președinte al CJC a declarat:

"Fără comentarii. Dacă luăm strict pe dosar și pe probele care le-a pus DNA-ul la dosar, mă așteptam să-l achite. Este o răfuială între el și DNA. Mai precis, la ora actuală DNA-ul face cel mai mare trafic de influență. Traficul de influență este și atunci când forțezi instanța, prin anumite metode, să-i creeze o situație rea inculpatului. Faptul că nu s-a prezentat la ședințe a fost din cauze obiective, independent de voința lui, faptul că a fost bolnav, că a fost internat, că a fost imobilizat, că a fost operat. Deci nu poți să te prezinți la o ședință de judecată în momentul în care ești pe masa de operație ”, a spus Nicolae Mihălică, avocatul lui Nicușor Constantinescu în dosarul CMZ.

Liliana CHIRU, Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614