REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Construirea staţiei de sortare a deşeurilor din Tortoman, în linie dreaptă

Construirea staţiei de sortare a deşeurilor din Tortoman, în linie dreaptă

Replica API 1 octombrie 2015 | 00:00 518

Boală grea, dar vindecabilă. România s-a angajat în urmă cu mai mulţi ani să scape de gropile de deşeuri neconforme cu standardele europene. Lucrările au intrat în linie dreaptă de anul trecut şi, în prezent, gropile vizate sunt acoperite în proporţie de peste 80%, autorităţile anunţând că proiectul se va dovedi la termenul limită, 30 septembrie a.c., un adevărat succes. Hârşova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol şi Medgidia sunt localităţile vizate de proiectul a cărui valoare ajunge peste 201 milioane lei. Pe de altă parte, în paralel cu proiectul privind gropile, se desfăşoară lucrări şi la staţiile de transfer şi sortare. Două astfel de staţii vor exista în Constanţa, la Delene şi Hârşova, iar termenul de finalizare a celor două staţii este 15 decembrie a.c. Între timp, demarează şi lucrările pentru staţia de sortare a deşeurilor reciclabile şi a staţiei TMB din localitatea Tortoman, din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Constanţa”. În cadrul unei conferinţe de presă, organizată miercuri la un hotel din Constanţa, coordonarul Viorel Creangă a precizat că valoarea proiectului este de peste 23 milioane lei, fără TVA, iar termenul de finalizare este 14 iulie 2016.

„A fost deschis un depozit nou de deșeuri, locația acestui contract a stației de sortare a deșeurilor a fost gândită și amplasată lângă acest depozit nou construit. Acest lucru a fost gândit în ideea de a scurta distanțele de transport și de a exista un flux tehnologic în care s-a avut cel mai mult în vedere scurtarea transportului. În această stație de sortare a deșeurilor și a stației de tratare, se vor colecta deșeuri din trei zone ale județului Constanța pentru investiția de la Tortoman, respectiv zona 3 Deleni, zona 5 Hârșova și zona 6 Medgidia. Deci, toate deșeurile colectate din aceste zone vor fi colectate, descărcate, la noile obiective de investiții care se fac în zona Tortoman. (…) Sunt amplasate în afara localității Tortoman, nu sunt afectate condițiile de mediu, nici pentru populația din localitate. Noi am primit și am obținut toate avizele necesare în vederea execuției lucrărilor, iar prin amplasamentul stației și măsurile care au fost luate în perioada de proiectare nu vor fi afectate în nici un fel”, a spus Viorel Creangă.

La eveniment a fost prezent și managerul de proiect al societății constructorului, societatea Iridex, Radu Mosor, care a oferit mai multe date tehnice.

„O lucrare foarte amplă, vor fi livrate echipamente de ultimă generație. Stația de sortare are capacitatea de 11.000 de tone pe an, a fost proiectată și gândită să funcționeze în parametri, selectarea deșeurilor să plece în primul rând de la om din curte, adică fracțiile care ajung în sortare să fie fracții umede și fracții uscate. Fracția umedă să meargă pe zona de tratare mecano-biologică, iar fracția uscată să meargă pe zona de sortare. Stația de sortare va avea 12 posturi, complet automată, senzori ș.a.m.d. Stația de tratare mecano-biologică are o capacitate de 35.000 de tone pe an, separatoare pentru metale feroase, pentru metale neferoase ș.a.m.d. Va fi o lucrare frumoasă, va ieși un proiect frumos. Din punct de vedere tehnic, totul va fi în sistem închis, în hale închise, nu va fi supus vântului sau altor factori”, a spus Radu Mosor.

Stația de sortare Tortoman, împreună cu TMB Tortoman, sunt poziționate pe locația depozitului nou propus în localitate, iar amplasamentul este localizat în sud-vestul comunei, la aproximativ 1,5 km de zona locuită. Stația de sortare va ocupa aproximativ 2.100 mp pentru echipament, zona de recepție, depozitare sau zona de sortare manuală. Totodată, deșeurile ce intră în facilitățile TMB sunt direct legate de sistemul de colectare, iar deșeurile vor fi legate de sistemul de colectare selectivă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367