REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

CSM: Băsescu, prin declarațiile sale, a adus atingere independenței sistemului judiciar

CSM: Băsescu, prin declarațiile sale, a adus atingere independenței sistemului judiciar

Replica API 18 decembrie 2014 | 00:14 182

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a apreciat miercuri că afirmațiile președintelui Traian Băsescu lansate în spațiul public în cadrul unei emisiuni televizate, pe 9 septembrie, sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, plenul CSM a admis ca întemeiată cererea de apărare a independenței sistemului judiciar în raport cu afirmațiile publice ale președintelui Băsescu formulate în emisiunea "Sub semnul întrebării", difuzată de postul de televiziune B1 TV la data de 9 septembrie, declarații care au fost preluate ulterior de mass-media.

"În cadrul emisiunii anterior amintite, domnul Traian Băsescu a făcut afirmații în sensul că 'decizii ale unor procurori au fost controlate de un ziarist important'. Acesta a făcut și aprecieri la adresa justiției, a numirilor în funcții a procurorilor, a implicării puterii politice și executive în înfăptuirea actului de justiție, precum și la necesitatea epurării sistemului de elementele corupte. În acest context, domnul Traian Băsescu a vorbit despre 'corupție și control politic asupra judecătorului', despre reminiscențele vechi care s-au transferat și generației noi din sistemul judiciar, afirmând că 'sunt unii la care din cauza incorectitudinii unor procurori nu s-a mers până la capăt, pentru că la un moment dat a intervenit cineva din sistemul putred, din sistemul vechi'", se precizează în comunicat.

Plenul CSM a dispus pe 23 septembrie sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la afirmațiile președintelui Băsescu. În urma verificărilor, s-a stabilit că din declarația președintelui României și din datele furnizate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT nu rezultă suficiente indicii care să conducă la identificarea procurorilor despre a căror conduită s-a pronunțat șeful statului și nici pentru verificarea veridicității afirmațiilor.

"S-a apreciat că în cazul în care președintele României face afirmații publice referitoare la credibilitatea sistemului judiciar, manifestând neîncredere în independența și imparțialitatea unor magistrați, cu atât mai mult, ceilalți cetățeni implicați în desfășurarea procedurilor judiciare, în calitate de părți ori subiecți procesuali, sunt influențați să-și piardă încrederea în justiție. Chiar și în cadrul discursurilor politice, în aspectele care vizează autoritatea justiției, trebuie să se țină seama de rolul care revine puterii judiciare și de necesitatea de a se păstra încrederea cetățenilor în actul în actul de justiție, în scopul protejării magistraților de atacurile lipsite de fundament venite din partea oricărei persoane", se mai arată în comunicatul CSM.

În urma concluziilor verificării efectuate de Inspecția Judiciară, plenul CSM a apreciat că afirmațiile președintelui Traian Băsescu "sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său".

sursa: http://www.agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367