REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Cum au comentat liderii PDL decizia Monicăi Macovei de a demisiona din partid

Cum au comentat liderii PDL decizia Monicăi Macovei de a demisiona din partid

Replica API 3 septembrie 2014 | 00:00 191

Inevitabilul s-a produs. Europarlamentarul Monica Macovei a demisionat din partid, exprimând un gust amar pentru ceea ce se va numi fuziunea dintre PDL şi PNL. Gestul era anticipat de mai mult timp, întrucât tocmai statutul PDL prevede un soi de autoexcludere în contextul în care vorbim de o candidatură independentă. Art. 20, alin. 2, litera c, al statutului PDL stabileşte obligaţia de a propune Biroului Politic Judeţean aferent radierea de drept a oricărei tentative de "independenţă". Dacă primarului Clujului, Emil Boc, i s-a cerut demisia, chiar din partea preşedintelui PDL, Vasile Blaga, în cazul Macovei liderii partidului au tăcut mâlc.

Europarlamentarul le-a curmat "suferinţa" şi, marţi, a demisionat. "Astăzi demisionez din PDL. Nu este un gest pripit, am reflectat mult la această decizie. Cred că ceea ce se întâmplă astăzi în PDL este greşit şi din acest motiv am decis să demisionez. Se fac în PDL tot felul de înţelegeri de la o zi la alta. Ne-am trezit în PDL cu un candidat care nu este al PDL, care nu a prezentat o viziune pentru România, care nu a avut niciodată ca prioritate statul de drept, nu a făcut niciodată nimic în mod real pentru aceste valori în care eu cred. tim că în ultimii ani Iohannis a făcut înţelegeri atât cu Ponta, cât şi cu Voiculescu", a motivat Macovei gestul, mulţumindu-le ulterior foştilor colegi din PDL, care i-au fost alături "în momentele grele pentru ţară". "Doresc să le mulţumesc oamenilor din PDL care mi-au fost alături în campaniile electorale şi în momentele grele pentru ţară în care am apărat statul de drept în România. Este greu să te desparţi de oamenii cinstiţi din PDL, alături de care ai fost şi la bine şi la greu. (...) Nu mă înscriu în nici un alt partid politic. Candidez independent pentru că sunt convinsă că românii merită un preşedinte al lor, nu un preşedinte al partidelor", a mai adăugat Macovei. De asemenea, europarlamentarul n-a ezitat să îşi încheie apoteotic discursul, lansând un atac la adresa lui Klaus Iohannis. "Eu nu cred că reprezintă dreapta şi de aceea nu sunt în ACL şi plec. Şi din PDL. Iohannis nu a dovedit că este de dreapta, nu a dovedit că apără statul de drept şi vrea anticorupţie", a precizat Macovei.

Reacţiile liderilor PDL nu s-au lăsat aşteptate. Colegul lui Macovei, europarlamentarul Theodor Stolojan, a declarat pentru "Replica" de Constanţa că nu s-a întâmplat nimic altceva decât scurtarea drumului de radiere. "Era singurul lucru pe care îl putea face, pentru că, potrivit statutului PDL şi statutului chiar al noului PNL, care va rezulta din fuziunea PNL - PDL, prevederea e foarte clară. În momentul în care un membru al partidului candidează independent la o funcţie aleasă, fără să aibă acordul partidului, atunci organizaţia din care face parte începe demersurile de excludere. Monica Macovei fiind europarlamentar, propunerea de excludere avea un drum mai lung. Adică, ajungea în cele mai înalte foruri de conducere ale partidului, iar decizia PDL era foarte clară. În momentul în care Monica Macovei înregistra candidatura independentă, se declanşa procedura de excludere. Monica Macovei n-a făcut decât să accelereze... şi-a dat demisia", a precizat Stolojan, care nu s-a declarat surprins de decizia colegei sale, pe care o consideră un fel de "victimă" a supraevaluării. "Pentru mine, n-a fost nici o surpriză. Dânsa a dorit să candideze independent pentru că acesta este genul de om. Dânsa este, în primul rând, cu dânsa şi pe urmă contează toate celelalte lucruri. Pentru mine n-a fost absolut nici o surpriză faptul că dânsa a hotărât să candideze independent. Realitatea este că, în evoluţia fiecărui om politic, apare un moment în care începe să supraevalueze statura sa de om politic şi acest lucru s-a întâmplat şi cu doamna Macovei", a concluzionat Stolojan, pentru "Replica".

Aceeaşi dezamăgire şi-a exprimat-o şi liderul formaţiunii locale a PDL, Christian Gigi Chiru, care consideră că Macovei a căzut în capcana individualismului. "Gestul de a-şi da demisia... mă rog, mi-e greu să comentez în vreun fel. Este modul în care înţelege doamna Macovei să mulţumească PDL pentru încrederea care i-a acordat-o. Am înţeles că a făcut tot felul de declaraţii. Mă rog, dânsa a avut deseori momente, să le zic aşa, de originalitate. Nu a reuşit să accepte o decizie a partidului. Aşa înţelege doamna Macovei politica, în stil propriu", a precizat Chiru, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614