REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum e cu şpaga la medic? De la ce sumă nu mai discutăm doar despre o simplă "atenţie"...

Cum e cu şpaga la medic? De la ce sumă nu mai discutăm doar despre o simplă "atenţie"...

Replica API 1 ianuarie 2014 | 00:00 179

Problema "atenţiilor" date medicilor este poveste fără sfârşit în România. E corect, e normal să fii tratat doar pentru că "ai cotizat" cu ceva pe lângă personalul medical? Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţână, nu pare a intenţiona să ia vreo iniţiativă pentru a afla ce şi cum se întâmplă în instituţia pe care o manageriază. Acesta aşteaptă "vreo solicitare din partea vreunui pacient din care să reiasă că un anume medic a luat şpagă", după cum a mărturisit el publicaţiei noastre. De ce să dezbatem poroblema sau să încercăm să o prevenim?

Altă abordare are Stere Buşu, directorul general al Spitalului Municipal Medgidia, care a pus altfel problema: "Şpaga e aia de mii de euro, nu aia de 100 de lei", a transmis medicul redacţiei "Replica". " Dacă vine unul şi-ţi dă o pungă de cafea, ce fel de şpagă e aia? O pungă de cafea? Merg oamenii la privat, plătesc doctoriţei milioane şi îi mai şi cumpără un buchet de trandafiri. Păi ce fel de şpagă mai e asta? Că doar e privat. Haideţi să diferenţiem un pic varianta asta de şpagă care înseamnă bani , de gesturile umane, cum e dăruirea unui buchet de flori sau a unui pachet de cafea. Cel care nu cere bani, un medic la care vine pacientul ca să-i mulţumească pentru gestul umanitar, că l-a pus pe picioare şi l-a trimis în sânul familiei, mi se pare chiar deplasată problema", a adăugat acesta. E adevărat, să îi mulţumeşti medicului că te-a tratat, după ce chiar te-a tratat, e un gest binevenit. Dar să alergi pe holurile spitalului, cerşind puţină atenţie cadrelor medicale, şi să constaţi că doar 50 de lei scoşi din buzunar te transformă din pacietul invizibil în urgenţă medicală, este altceva. "Să se pună camere de luat vederi în toate spitalele, în toate cabinetele şi să vedeţi câtă şpagă primesc doctorii şi câtă nu, sau cine primeşte şi cine nu. Cine cere bani îşi merită soarta. Din 10 medici, poate există 1-2 care sunt neghiobi, dar 8 nu cer sigur bani", a propus doctorul Buşu. Dar tehnologia nu poate fi o soluţie la orice. Pe de altă parte, problematica şpăgii către medici poate fi abordată şi din alte perspective: dacă tot românul ştie că practica este folosită de aproape toată populaţia, cine este el, 1 la 100, să se împotrivească? A devenit un fel de obicei reflex, dacă vreţi. Revenind la povestea că un pachet de cafea "nu e şpagă", să ne amintim că, acum câteva luni, poliţiştii din Mangalia au percheziţionat biroul unui medic de la Sanatoriul Balnear tocmai pentru "un pachet de cafea, câteva sticle de vin şi câteva sute de lei" - toate acestea "atenţii" de la pacienţi. În cazul respectiv însă, cineva a depus o sesizare la Poliţie, fiind întocmit şi un dosar de cercetare penală pentru primire de foloase necuvenite.

C.M.

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614