REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Cum explică PDL şi PNL episodul scoaterii din Imnul naţional a strofei cu "un nume de Traian"

Cum explică PDL şi PNL episodul scoaterii din Imnul naţional a strofei cu "un nume de Traian"

Replica API 28 iulie 2014 | 00:00 197

Inexplicabila interpretare

Inexplicabila interpretare

PDL şi PNL aruncă pisica peste gard în ceea ce priveşte intonarea Imnului naţional, fără strofa cu "un nume de Traian", de la Congresul extraordinar al PNL. Congresul extraordinar al PNL, care a aprobat documentele pentru fuziunea cu PDL şi cel al constituirii Alianţei Creştin Liberale, a debutat, sâmbătă, cu intonarea Imnului, fără strofa respectivă, iar scandalizarea a fost evidentă, la scurt timp după eveniment. Înaintea deschiderii lucrărilor congresului PNL a fost difuzat Imnul, în difuzoarele sălii "Alexandru Ioan Cuza", din Palatul Parlamentului, moment în care delegaţii la reuniunea PNL s-au ridicat în picioare şi au intonat doar prima şi a treia strofă, fiind omisă cea de-a doua, care conţinea "un nume de Traian". Situaţia denotă intenţia clară de delimitare, a celor două partide care au fuzionat, de preşedintele Traian Băsescu. Dacă PDL se poate spăla uşor pe mâini, fiind vorba de Congresul PNL, liberalii arată cu degetul spre organizatorii de la Parlament.

"Nici nu am sesizat. Asta s-a sesizat după aceea, din ceea ce s-a relatat ulterior. Nu s-a sesizat nimeni, nu a fost un moment tensionat. Unde era tensiunea? În momentul în care nu se întâmplă nimic, trebuie să apară câte ceva. Garantez mie la sută: participanţii şi cei care au fost alături, doar aşa cu sufletul alături de acest Congres, chiar nu au sesizat şi au fost deranjaţi că au fost doar anumite strofe. De obicei, Imnul nu se intonează tot şi, de multe ori, este cu strofe sau fără. Chiar n-a contat. (...) Speculaţii ulterioare se pot face în tot felul. Organizatorii, cei de la Parlamentul României, sunt cei care au făcut asta, nu cred că cineva a dat comandat strofa aia sau nu. Traian Băsescu nu mai deranjează, pentru că dânsul iese de pe prima treaptă a scenei politice, că aşa mai rămâne el prin politică, nu cred că pleacă acasă din noiembrie încolo. Dar, nu ne deranjează tare, el nu mai este o ameninţare. La ora actuală, ameninţarea este PSD pentru România, nu Traian Băsescu sau pentru membrii sau votanţii PNL", a explicat, pentru "Replica", preşedintele pe judeţ al PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. De partea cealaltă, noii colegi ai liberalilor, au toate motivele să fluiere la stele. "La intonarea Imnului s-a scos o strofă? Nu eram în sală în momentul intonării imnului, am văzut la televizor că acest lucru s-a întâmplat la Convenţia PNL. La cea reunită, cu PDL, în a doua parte a şedinţei noastre, cu colegii liberali, s-a intonat imnul. (...) Cei care s-au ocupat de organizare, ar trebui să ne explice", a precizat liderul democrat-liberal constănţean, Christian Gigi Chiru.

Fuziune cu scântei

N-a fost singurul moment cu adevărat "cu cântec" al Convenţiei de sâmbătă, în care s-a stabilit fuziunea dintre PDL şi PNL. Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a încercat să ia cuvântul, însă nu i s-a acordat această ocazie, intrând în conflict cu Gheorghe Flutur, Cătălin Predoiu şi Vasile Blaga. Macovei nu şi-a prezentat discursul, însă l-a publicat ulterior, în mediul online. Pe de altă parte, militanţii celor două partide s-au întrecut în proba de dezamăgire viteză, mulţi dintre ei prevăzând un viitor sumbru pentru această fuziune. "Sunt încă membru PDL sau am evoluat ca amoeba, fără intenţie, spre teribila statură morală de mândru membru PNL? Să ştiu şi eu unde merg cu cotizaţia, totuşi", a menţionat Călin Dan Morar, din Cluj. Un liberal, voce puternică în mediul online, îşi întreţine simpatizanţii cu discursuri ferme. "Sunt împotriva introducerii sintagmei "creştin" în denumirea Alianţei! Sunt împotriva oricui care încearcă să mă convingă de necesitatea acestei alianţe păguboase pentru PNL! (...) Să înţeleg că au fost căraţi de prin toată ţara aplaudaci, pentru a ovaţiona mizeria care s-a produs astăzi în Parlament? Nu erau destui prin Bucureşti? O bere şi câte trei mici şi se rezolvă. Au cheltuit sume uriaşe pentru transport, cazare, hotel, mese bogate... eheeeee, are pedeleul bani!", a precizat liberalul Vasile Băescu, din Bucureşti, în asentiment asemănător cu un alt bucureştean, Tudorel Urian. "Idioţii ăştia de la PDL şi PNL nu cunosc nici măcar Imnul României şi îşi spun patrioţi! Singurii patrioţi! Vai de capul lor", a menţionat acesta. Surpriza vine, însă, de la Iaşi, unde democrat-liberalii anunţă revigorarea, de acum a fostului, PDL. "Eu, împreună cu Gheorghe Rusu, ne-am gândit să înfiinţăm vechiul PDL, fără Blaga şi fără PNL. Se mai bagă cineva ca membru fondator? Eu cred că strângem rapid 200.000 de semnături şi câştigăm alegerile din 2016", a anunţat Dragoş Turtă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218