REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Cum i-a convins Udrea pe delegaţii de la Constanţa să voteze cu Boc

Cum i-a convins Udrea pe delegaţii de la Constanţa să voteze cu Boc

Replica API 16 mai 2011 | 00:00 149

Convenţia PDL: între frica de schimbare, fătuci tunate, muzică bună şi clovni

Convenţia PDL: între frica de schimbare, fătuci tunate, muzică bună şi clovni

Convenţia Naţională a PDL a presupus o desfăşurare impresionantă de forţe: aproape 1.500 de delegaţi şi invitaţi, din toată ţara, peste 200 de jurnalişti, sepepişti, jandarmi, zeci de organizatori şi personal angajat pentru curăţenie, servirea la bufete etc., oameni cât aproape populaţia unui oraş mai mic s-au adunat, pentru două zile, în cea mai mare sală din cea de-a doua clădire ca mărime din lume. Casa Poporului sau mai oficial Palatul Parlamentului a exercitat o atracţie irezistibilă asupra pedeliştilor din toată ţara, majoritatea aflându-se pentru prima oară în monumentul faraonic ctitorit de Nicolae Ceauşescu; oamenii se plimbau aproape copleşiţi de mărimea clădirii (numai sala în care a avut loc convenţia era înaltă cât un bloc de 4 etaje), făceau poze la holurile cât o hală de uzină sau ieşeau pe balcon pentru a admira o panoramă într-adevăr senzaţională a Bucureştiului. Pentru cei mai mulţi, aproape sigur impresia copleşitoare lăsată de Casa Poporului va dăinui mult mai mult decât conveţia propriu-zisă. Şi asta pentru că jocurile erau făcute în proporţie de 90% încă dinaintea lucrărilor.

Foarte mulţi pedelişti au spus până să ajungă la Bucureşti că vor vota cu Blaga, pentru că e nevoie de cineva să scoată PDL-ul din hăul electoral, pentru că e bine ca premierul să rămână doar premier, pentru că e nevoie de o mână de fier care să adune la un loc o armată ale cărei rânduri o iau în toate direcţiile şi mai bat şi aiurea pasul de defilare. Evident, fiecare a plecat de acasă cu ideea sa şi a ajuns la Bucureşti cu ideea altuia, pentru că aşa e în politică. Astfel, s-a văzut încă din primele clipe ale convenţiei că Blaga se bucură de o susţinere făţişă neaşteptat de slabă din partea sălii; fanii săi care au avut curajul să se exprime mai vocal au fost clar minoritari şi masaţi în spatele sălii, mare cam cât un teren de fotbal. Nu a fost, desigur, nici o coincidenţă: susţinătorii lui Blaga au fost aşezaţi intenţionat în spatele sălii, în spatele liniei pe care au fost amplasate camerele televiziunilor, pentru ca cele mai bune cadre ale transmisiilor TV să prindă doar încurajările susţinătorilor lui Boc, plasaţi strategic în prima jumătate a sălii. Chiar şi aşa, se mergea pe ideea că, până la urmă, votul e secret şi omul votează cu Blaga chiar dacă nu are curajul să se manifeste în sală. Constrângerile imediate au înăbuşit însă şi această oportunitate, chiar dacă, la un moment dat, un deputat constănţean, despre care se ştia că este un susţinător al lui Boc, a spus, cu un aer misterios: "Am eu un simţământ aşa că o să avem o mare surpriză şi iese Blaga...". N-a nimerit-o deputatul nostru. Nici nu avea cum, din moment ce primarii, atât cei din Constanţa, cât şi cei din ţară au fost puşi să "repete" până recită şi-n somn un text care poate fi sintetizat cam aşa: "Votez cu Boc dacă mai vreau să primesc bani".

Ministrul Udrea, într-o vizită de care n-a ştiut Chiru

Exact în acest context poate fi interpretată şi vizita neanunţată la Constanţa, din săptămâna convenţiei, a ministrului Elena Udrea, vizită de care a ştiut un număr extrem de redus de oameni, printre care nu s-a aflat însă, surprinzător, chiar preşedintele organizaţiei, Christian Gigi Chiru. Apoi, "blândeţea" lui Boc, care nu a "ars" niciodată pe nimeni din partid pentru că s-a mai "cârâit" în faţa lui pare a fi fost un criteriu de evaluare din partea pedeliştilor. "M-am gândit eu că, la cât l-am înjurat pe Boc, fără să mă feresc vreodată şi nu mi-a zis niciodată absolut nimic, că e mai bine cu unul ca el. Să fie un om în faţa căruia să-ţi mai verşi nervii. Păi, dacă iese Blaga şi mai scap câte una, mă termină", şi-a prezentat opţiunea, înaintea votului, unul dintre primarii din PDL Constanţa. Şi, uite-aşa, convinşi de Udrea, motivându-şi apoi "noua decizie" după cum am arătat mai-sus, primarii de Constanţa au votat cu Boc. Chiar şi cei care declarau acum câteva zile că sunt fani Blaga. În mod cert, şi Blaga şi-a dat seama din primele secunde că nu are şanse; tocmai de aceea, discursul său a fost unul critic, corect, civilizat, dar lipsit de nerv şi prea cuminte. Practic, "Buldogul" a avut o botniţă, iar asta s-a văzut la voturi: doar 499 de voturi pentru Blaga şi 868 pentru Boc. Diferenţă uriaşă, au spus toţi după aflarea rezultatelor. Iar asta le-a dat şi mai mult curaj celor din echipa Boc; astfel, dacă înainte se stabilise că, în funcţie de numărul voturile pentru Blaga i se vor acorda acestuia un număr oarecare de vicepreşedinţi, pentru a-şi conserva o echipă proprie la conducerea PDL, în minutele dinaintea votului pentru cei 15 vicepreşedinţi, pe lângă botniţă, "Buldogul" s-a ales şi cu lesă. Vasile Blaga are de partea sa doar 3 dintre cei 15 noi vicepreşedinţi, altfel spus, până la proba contrarie, vocea fostului secretar general în partid nu mai există.

Pedeliştii constănţeni, "lucraţi" de concetăţeanca Anca Boagiu

Un exemplu clar de cum a fost sacrificat un om ştiut de-al lui Blaga pentru un altul, din echipa Boc, dar care nu intrase iniţial în calculele pentru un post de vicepreşedinte, este chiar constănţeanul Mircea Banias. Senatorul s-a aflat pe lista celor 15 din cei peste 30 de candidaţi, "biblia", cum îi ziceau delegaţii, care trebuiau votaţi obligatoriu. Lista de dimineaţă s-a multiplicat însă de vreo 5 ori până la ora votului, iar în ultimul moment Mircea Banias a fost sacrificat pentru a face loc în conducerea PDL lui Sever Voinescu şi Theodor Paleologu. "Fiecare organizaţie a făcut lobby pe lângă celelalte organizaţii pentru oamenii săi: uite, votaţi-l pe-al meu aici, şi eu îl votez pe-al vostru dincolo. Iată că au fost însă câteva organizaţii care nu s-au ţinut de cuvânt", a explicat un pedelist constănţean. În plus, trebuie spus faptul că Voinescu şi Paleologu vin din două organizaţii conduse de lideri PDL incontestabili, ambii din gruparea dură Boc şi, culmea, ambii femei: Roberta Anastase, respectiv Anca Boagiu. Altfel spus, ca o ironie a sorţii, senatorul constănţean Banias a fost "făcut" de constănţeanca Boagiu.

Cadre sexy şi candidaţi "unici"

În rest, putem reveni pe holurile gigantice ale Casei Poporului pentru a remarca, alături de pedelişti şi jurnalişti, deopotrivă, rezerva de cadre "tunate" a PDL: convenţia a fost invadată, practic, de câteva zeci de exemplare tinere şi foarte tinere, extrem de sexy sau chiar sumar îmbrăcate, cu decoltee prăpăstioase şi fuste mulate, de-o palmă lungime, toate membre PDL- fără a fi vreuna candidată la ceva, ca o remarcă- adică viitorul acestui partid. Iar pentru cei care s-au săturat de holbat în decolteele colegelor, cel puţin pentru ultima zi a convenţiei, a existat şi relaxarea muzicală. Date fiind pauzele foarte mari între procesele de vot, s-a putut asculta timp de câteva ore bune muzică şi chiar muzică de foarte bună calitate. În primul rând, Pink Floyd, mult Pink Floyd, se pare o "aroganţă" a organizatorului care s-a ocupat de muzică, ştiut fiind faptul că Blaga este un mare fan al legendarei trupe britanice. Apoi, mult, foarte mult rock: Aerosmith, Guns & Roses, AC/DC, Queen, The Police, Metalica; între ele, câteva melodii populare de referinţă, printre care şi una cu mesaj aproape transparent: "Puşca şi cureaua lată/Ce bărbat am fost odată". Şi dacă nici femeile şi nici muzica bună nu erau de ajuns pentru amatorii de entertainment, atunci prestaţia pedelistului constănţean Nicolae Anghel a putut satisface şi cele mai extravagante gusturi. Primvicepreşedintele PDL Constanţa şi primarul comunei Castelu s-a dovedit un clovn din popor, rătăcit prin Casa Poporului. Pe cât de slobod la gură, pe atât de laş încât să nu recunoască după ce şi-a văzut "porumbeii" publicaţi în "Replica", Nicky Anghel a binedispus la maximum auditoriul prin discursul său, printre ultimele de la convenţie. După ce a depăşit deja vreo 10 minute din cele 3 (sic!) alocate, Anghel, ale cărei propoziţii începeau, invariabil, cu "eu sunt singurul" ori "eu sunt primul", a început să fie aplaudat de toată sala, la început mai timid, apoi în rafale generalizate, după care cu toţi delegaţii în picioare şi strigând "bis", timp în care care Nicky băga mare în continuare şi tot aşa până la final. Şi chiar dacă liderul PDL Constanţa a părăsit sala cu un rânjet victorios pe faţă, trebuie să ne facem datoria de a-l informa pe acesta că aplauzele şi bisurile şi scandările erau, pur şi simplu, modul băşcălios al sălii de a-l convinge să tacă.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102