REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum se prezintă Constanţa în tabloul socotelilor pentru Parlamentul European

Cum se prezintă Constanţa în tabloul socotelilor pentru Parlamentul European

Replica API 3 februarie 2014 | 00:00 278

Mişcări de trupe pe scena politică şi în listele de candidaţi

Mişcări de trupe pe scena politică şi în listele de candidaţi

Mişcările de trupe de pe scena politică rescriu într-o oarecare măsură socotelile de până acum privind listele partidelor politice pentru Parlamentul European. Aflat la putere, PSD, cel mai mare partid din România, are câteva nume bine "înfipte" pe primele locuri eligibile pentru PE, iar potrivit sondajelor ar urma să obţină 13-14 mandate de europarlamentar. Însă, PSD trebuie să socotească lista aşa încât să mulţumească şi partenerii UNPR, respectiv PC. PNL, care nu mai are o alianţă viabilă cu PC, ar urma să meargă singur la alegerile europarlamentare, în ciuda guvernării comune cu PSD.

Potrivit estimărilor de la sfârşitul anului trecut, PDL era cotat cu 16-20% din opţiunile votanţilor, adică ar urma să obţină 6 mandate. Între timp, lucrurile s-au schimbat, în sensul că Partidul Mişcarea Populară a fost înregistrat cu acte în regulă, iar o serie de parlamentari de la PDL s-au înscris în PMP, în frunte cu Elena Udrea. Prin urmare, şi PMP pregăteşte lista sa de candidaţi, sperând să rupă din voturile care ar fi mers, în alte condiţii, către PDL. Revenind la UNPR, formaţiunea lui Gabriel Oprea încearcă să-şi reconsolideze poziţia în parteneriatul cu PSD, şi să obţină locuri mai bune sau mai multe pentru candidaţii săi, în lista comună cu social-democraţii. Motivul acestor "pretenţii": mai mulţi senatori de la PP-DD au trecut la UNPR. De altfel, ca urmare a gestului acestor senatori, PP-DD s-a trezit că rămâne fără grup la Senat. Migraţia ar putea afecta, desigur, şi prestaţia PP-DD de la alegerile pentru Parlamentul European - anul trecut acest partid era "cotat" cu 7%, adică 2 mandate.

PSD dă un loc eligibil pentru Grapini

Până la momentul alegerilor, în luna mai, discuţiile privind listele de candidaţi sunt în continuare deschise. Azi, PSD şi UNPR continuă negocierile, spun sursele noastre. Până în momentul de faţă, de la UNPR urmează să candideze, pe lista comună cu PSD, două persoane: una pe loc eligibil, în primii 10, iar o alta pe un loc "de risc" - 15 sau 16, adică locuri care nu sunt sigure ca eligibile. Persoana de la UNPR care ar urma să figureze pe lista de locuri eligibile ar urma să fie senatorul Damian Drăghici, după cum au precizat, pentru "Replica", reprezentanţi ai acestui partid. Urmare a negocierilor cu PSD, şi PC urmează să primească 2 locuri în lista de candidaţi pentru PE - un loc în primii 10 (adică eligibil) şi unul "la limită", puţin probabil eligibil. Pe locul eligibil, PC a propus-o pe Maria Grapini, actualul ministru al Turismului. Pe locul "la risc" ar urma să figureze liderul PC Argeş, Cornel Lazăr.

Tinerii din PSD Constanţa aşteaptă să le spună "seniorii" dacă trebuie să facă sau nu propuneri pentru PE

Teoretic, cu minus 2 locuri eligibile, social-democraţilor le rămân, pentru oamenii lor, 11 poziţii eligibile sau chiar 12. În urmă cu o săptămână, tinerii din PSD s-au reunit, pentru a propune şi vota o listă de posibili candidaţi pentru Parlamentul European. În final, TSD a avansat o listă cu 8 nume, însă nici unul de la Constanţa! Cele 8 nume de la tineret vor intra, desigur, în discuţia seniorilor. Comitetul Executiv Naţional al PSD urma să se întrunească încă de pe data de 31 ianuarie, însă şedinţa a fost amânată, din cauza condiţiilor meteo. Poate că e mai bine aşa, în condiţiile în care, la reuniunea tinerilor, Constanţa nu a mers cu nici o propunere pentru Parlamentul European, fapt confirmat şi de liderul TSD de la malul mării, Costin Răsăuţeanu. De ce? Pentru că tinerii pesedişti de la Constanţa nu pot avea o iniţiativă fără să se consulte cu seniorii. "Sunt foarte mulţi tineri destoinici şi bine pregătiţi în TSD Constanţa care pot face faţă unei asemenea provocări. Nu avem deocamdată nici o propunere, dar dacă vom avea propuneri, le vom prezenta în Biroul Permanent Judeţean al PSD Constanţa", a declarat Răsăuţeanu. După ce un potenţial candidat, propus de TSD Constanţa, trece de "verificarea" BPJ al PSD, el urmează să fie transmis mai departe, la "centru". Contactaţi de "Replica", seniori ai PSD Constanţa au spus că nu se mai ştie dacă organizaţia va propune un candidat, pe loc eligibil sau nu, şi că totul depinde de o proximă şedinţă care va fi condusă de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, recent reveniţi în ţară.

PNL: Nici un loc în primele 10 pentru Constanţa

Întrucât partenerii PSD - UNPR şi PC nu vor avea de la Constanţa candidaţi pe locuri eligibile, trecem la PNL. Liberalii vor candida singuri la alegerile europarlamentare, deşi au existat voci din interiorul formaţiunii care au susţinut ideea unei liste comune USL. Ca şi la PSD, şi PNL are oamenii săi bine "înfipţi" pe primele poziţii în lista de candidaţi. Per total, PNL ar urma să obţină 7 sau 8 mandate în Parlamentul European. Organizaţia Constanţa nu are şanse să să prindă un loc eligibil, aşa că a lansat, la nivel de propunere, o tânără cu un CV aparent curat, însă fără notorietate în Constanţa: Cristina Steliana Mihailovici, o absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice. Potrivit unui comunicat al PNL Constanţa, "tinerilor liberali din întreaga ţară li se oferă şansa de a se înscrie în cursa internă pentru ocuparea uneia dintre ultimele zece poziţii de pe listele PNL pentru Parlamentul European. Reprezentantul judeţului Constanţa este Cristina Steliana Mihailovici, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice. După finalizarea unui doctorat în cadrul Universităţii Politehnice din Catalonia, a decis să se reîntoarcă în România pentru a se implica în acest proiect, având o experienţă europeană vastă şi o viziune nouă. Votarea a început pe data de 15 ianuarie, iar susţinătorii îi pot da un vot de încredere până la sfârşitul acestei luni (luna ianuarie - n.r.). Primii 20 de candidaţi urmează să fie implicaţi în alte proiecte, moment după care vor fi aleşi cei 10 ce vor completa listele PNL pentru Parlamentul European", au precizat liberalii constănţeni prin intermediul unui comunicat de presă remis acum circa 2 săptămâni.

Macovei, prima la PDL. N-o iubeşte Blaga, o vor europenii

La PDL, lucrurile par să se complice odată cu plecarea mai multor parlamentari către nou-creatul PMP (partidul susţinătorilor lui Traian Băsescu). Nu este exclus ca pe lista de candidaţi ai PDL pentru Parlamentul European să nu se mai regăsească europarlamentarul Elena Băsescu, existând voci care susţin că EBA va obţine un nou mandate în PE din partea PMP. Conform surselor noastre, PDL urmează să deschidă lista de candidaţi pentru PE cu actualul europarlamentar Monica Macovei. Asta nu pentru că liderul PDL, Vasile Blaga, ar simpatiza-o prea mult pe Monica Macovei, ci pentru că ea este bine văzută la Bruxelles, unde a reuşit, prin activitatea depusă, să-şi atragă simpatia colegilor europarlamentari, dovadă şi voturile strânse la prezentarea rapoartelor.

Candidatul Iorguş din partea PDL Constanţa pleacă la PMP?

Mai departe, PDL ar putea avea probleme cu unii dintre potenţialii candidaţi. Ei ar putea să migreze spre PMP, speculaţii în acest sens existând în privinţa constănţeanului Zanfir Iorguş. Anul trecut, Iorguş declara că va candid ape lista pentru Parlamentul European, dar pe un loc neeligibil; 2014 a venit cu vestea că Iorguş ar putea primi chiar un loc eligibil din partea partidului. La scurt timp după ce PMP a devenit partid cu acte în regulă, despre Iorguş s-a speculat că va migra la Mişcarea Populară. Conducerea PMP Constanţa nu a negat acest lucru, dar nici nu l-a confirmat: "Nu ştim încă", a spus Claudiu Palaz. Contactat de "Replica", Zanfir Iorguş a declarat că nu pleacă la PMP, dar că se aşteaptă, cel mai probabil după alegerile europarlamentare, când "se aşează lucrurile", să se unifice toată dreapta - PDL, PMP etc. Aşadar, ajungem la PMP, care urmează să-şi stabilească şi o conducere - Congresul partidului urmează să aibă loc în martie, iar în paralel se "croieşte" şi lista de candidaţi. Sunt destui doritori, unul dintre ei este Teodor Baconschi, fostul ministru de Externe, altul este actualul europarlamentar Cristian Preda, iar lista nu se opreşte aici. În timp ce preşedintele interimar al PMP Constanţa, Claudiu Palaz, spune că nu se ştie dacă şi Constanţa va furniza un nume de potenţial candidat, deputatul Florin Gheorghe, recent intrat în PMP, a declarat: "Cred că va fi şi cineva de la Constanţa".

PER deschide lista cu un constănţean

Aşa cum anunţa "Replica" încă de acum circa două săptămâni, Partidul Ecologist Român va deschide lista de candidaţi pentru Parlamentul European cu un constănţean. Este vorba despre avocatul Dumitru Bădrăgan, care susţine că PER are toate şansele să facă "o figură frumoasă" la alegerile europarlamentare, în condiţiile în care programul partidului se bazează pe proiecte naţionale şi ecologiste. Nu în ultimul rând, şi PP-DD, chiar dacă a rămas fără grup la Senat, plănuieşte să aibă, în lista de candidaţi pentru Parlamentul European, şi un constănţean: pe Gheorghe Slabu, actualul preşedinte al organizaţiei judeţene de la malul mării. În ceea ce priveşte Forţa Civică sau PNŢCD, momentan nu se poate spune cine şi cum candidează, dacă se face o alianţă sau dacă va exista măcar o listă.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367