REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Cum văd liderii politici constănțeni debutul erei Iohannis

Cum văd liderii politici constănțeni debutul erei Iohannis

Replica API 22 decembrie 2014 | 00:34 233

Klaus Iohannis este oficial, de duminică, noul președinte al României. În cadrul ceremoniilor solemne la Palatul Parlamentului și, ulterior, la Palatul Cotroceni, unde a primit Sigiliul de stat şi Ordinul Steaua României în grad de Colan, Iohannis este noul președinte al României, învingătorul la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie a.c.Despre noua eră în care România intră la fix 25 de ani de la căderea comunismului, liderii politici constănțeni zic că, în mare parte, nu poate fi decât de bine.

„Am avut onoarea să particip la o ceremonie solemnă, un eveniment emoțional. Am înțeles de la domnul Iohannis câteva cuvinte cheie, unitate și consens, ce ar trebui să facem toți în perioada următoare. Domnul Iohannis a făcut apel la o reformare a clasei politice românești și am încredere că se va întâmpla acest lucru. Am și eu o urare pentru domnul Iohannis, îi urez succes în acest mandat, unul care să fie cinstit și plin de realizări”, a spus co-președintele PNL Constanța, Christian Gigi Chiru, pentru Replica.

Omologul lui Chiru în PNL, Gheorghe Dragomir, salută ideea de alegere ca președinte al unui reprezentant din cadrul unei minorități și susține că este un moment de sărbătoare, inclusiv pentru românii care nu l-au votat pe Iohannis în 16 noiembrie.

„Un moment istoric, unic pentru noi, cel puțin. Pentru prima dată, PNL dă un președinte al României și, sigur, în același timp, după 25 de ani, iată că românii dau țării un președinte care iese din tipicul care până acum s-a întâmplat. Numai prin simplul fapt că nu mai avem un președinte care se termină cu „escu”, după Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu. Cu atât mai mult, avem un președinte care aparține unei minorități, care nu este neapărat de aceeași religie cu marea majoritate din România, dar care reprezintă pentru toți românii, care l-au votat în 16 noiembrie, o mare speranță și cred că astăzi este un moment de sărbătoare a întregii Românii și cred că, după primul mandat, România va marca o perioadă care să consacre statul român într-o altă ierarhie”, a spus Dragomir, pentru Replica. De asemenea, co-președintele PNL Constanța a comentat și solicitarea lui Iohannis de reformare rapidă a partidelor politice, prin care a făcut o referire clară la corupția devenită deja sinonim cu un partid politic. „Dacă nu le-au înțeles din prima (politicienii – n.r.), o să aibă timp să le înțeleagă. Nu a fost un simplu discurs, chiar va începe (reforma – n.r.), sunt convins că va începe”, a concluzionat Dragomir, pentru Replica.

De o părere asemănătoare este și liderul formațiunii locale a PMP, Claudiu-Iorga Palaz, care susține că Iohannis trebuie să continue și să perfecționeze munca din ultimii zece ani ai lui Traian Băsescu.

„Cred că cea mai reprezentativă strategie ar fi cea care a spus-o președintele: că este bine să se pună virgulă după mandatul dânsului și nicidecum punct și de la capăt. Părerea mea e că Iohannis va pune virgulă, pentru că, altfel, degeaba românii au dat un vot anti Ponta la alegeri și nu va fi cu nimic deosebit față de Ponta. Președintele (Băsescu – n.r.) rămâne, la ora aceasta, cel care a făcut cele mai multe proiecte pentru România și n-ai cum să ștergi cu buretele toată munca și activitatea lui”, a spus Palaz, pentru Replica. Totuși, liderul PMP a găsit și un punct slab la Iohannis, încă la debutul mandatului. Actualul președinte și-a ales echipa de consilieri și, printre aceștia, figurează două persoane care au fost în centrul scandalurilor din ultima perioadă. Este vorba de Dan Mihalache, a cărui activitate în cadrul PSD nu mai necesită nici o prezentare și de George Scutaru, fostul lider al grupului PNL din cadrul Camerei Deputaților făcându-se remarcat în urmă cu câțiva ani prin expresia „DNA și SRI ar trebui desființate”. „Referitor la Dan Mihalache, din punctul meu de vedere, nu am o părere deloc bună și este o alegere greșită. Ținând cont de poziționarea lui anti instituții în România, nu este o alegere fericită. Acum, știți cum e în politică. Dacă acești oameni își reconsideră pozițiile și dacă vor înțelege să pună în aplicare ceea ce va spune președintele Iohannis și să nu ne trezim cu vreo părere de-a lor, a celor doi, personală pe vreun Facebook împotriva instituțiilor, probabil totul este în regulă, dar ar fi fost bine să-și ia o echipă de la început, care nu poate să lase loc de interpretare absolut deloc”, a concluzionat Palaz, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614