REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Curtea de Apel Constanța, despre proiectul graţierii: "NU se justifică urgenţa promovării acestor acte normative"

Curtea de Apel Constanța, despre proiectul graţierii: "NU se justifică urgenţa promovării acestor acte normative"

Replica API 21 ianuarie 2017 | 00:57 276

Colectivul de judecători din cadrul secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa, la data de 19.01.2017, a luat în dezbatere cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă ale Guvernului, iar în urma consultărilor ce au avut loc, au emis mai multe opinii. "Având în vedere că, potrivit dispoziţiilor legale şi constituţionale enunţate, graţierea colectivă se acordă doar de către Parlament şi numai prin lege organică, aceasta nu poate forma obiect al delegării legislative, Guvernul neputând să îşi aroge, în mod unilateral, o atribuţie care nu îi este conferită prin lege şi Constituţie".

Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au mai precizat că emiterea unei ordonanţe de urgenţă, care încalcă atributul puterii legiuitoare şi intervine în domeniul unei legi organice, contravine Constituţiei şi legislaţiei speciale în domeniu, graţierea colectivă neputând forma obiect al delegării legislative, prin însuşirea de către puterea executivă a unui act de clemenţă pus la dispoziţia exclusivă a puterii legislative. " În ceea ce priveşte modificările aduse Codului penal prin cea de a doua ordonanţă de urgenţă, se observă că şi acest domeniu de referinţă cade în atributul exclusiv al Parlamentului, în conformitate cu art.73 alin.3 lit. h din Constituţie, infracţiunile, pedepsele şi regimului executării acestora fiind reglementate numai prin lege organică. Dispozițiile art.73 alin.3 din Constituţie au caracter imperativ, ceea ce înseamnă că ele nu pot forma obiect al delegării legislative, în absenţa unei legi speciale de abilitare emisă de Parlament, aspect susţinut de dispoziţiile art.115 alin.1 din actul fundamental, potrivit cărora guvernul poate fi abilitat printr-o lege specială de către Parlament să emită ordonanţe, dar numai în domenii care nu fac obiectul legilor organice. (...) În concluzie, proiectele de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru graţierea unor pedepse, prin două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, într-un mod netransparent, în regim de urgenţă, în lipsa unei fundamentări aprofundate, punctuale şi riguroase, precum şi în absenţa unei evaluări obiective, care să ateste o nevoie socială actuală, reală şi imperioasă, este nejustificată, în condiţiile în care legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoile societăţii de angajare a răspunderii penale pentru persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor inculpate ori aflate în executarea pedepselor, echilibru pe care modificările legislative preconizate riscă să îl altereze. Având în vedere prevederile constituţionale şi legale evocate, precum şi dimensiunea consecinţelor adoptării acestor reglementări, apreciem că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative prin două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ce suferă în mod vizibil de o lipsă de consultare prealabilă şi de o manieră transparentă a opiniei publice şi entităţilor implicate în aplicarea lor", se arată în comunicatul de presă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu inteleg. ce treaba are curtea de apel?n-are de lucru si se baga unde nu-i feirbe oala.
0
0
daca venim din parnaie jigodiilor de la curtea de apel care masluiti dosare va ardem pe rug....
1
0
Ce reduta necucerita? Justitia a fost cucerita demult de Basexu,vezi implicarea s.r.i. in dosare,iar cazurile toate care se judeca in special la Constanta ,se judeca pe afinitati rasiale. Ex.2 cazuri:cati hristu sau alexe stelian,din pedepse cu executare transformate in suspendare. Iar in ceea ce priveste proiectul de gratiere in forma actuala vor iesi din penitenciare 2 oameni,unul pt conducere fara permis si altul pt neplata pensiei alimentare. De fapt noi marcam momentul fata de U.E. cu aceasta gratiere dar nimeni nu vrea sa vada realitatea.
0
1
Cei din Justitie trebuie sa ramana pe baricade ,ei sunt ultima reduta necucerita de psd.
1
1
La parnaie cu DRAGNEA, TARICEANU, IORDACHE, GHITA, PONTA, VOZGANIAN, BLAGA, VIDEANU, UDREA, HREBENCIUC, SOVA ..... etc, si tara va merge bine...este simplu ?
2
2
Acestia nu doresc altceva decat sa traga un semnal de alarma ca o sa vina momentul sa raspunda si ei pentru abuzurile comise de catre unii dintre colegii dumnealor, procurori sau judecatori. Suntem o tara jalnica, in care reprezentantii celei de-a treia putere in acest asa zis stat de drept, nu raspund pentru abuzurile lor. Vedeti cate 'erori judiciare' au fost comise si cati 'magistrati' au raspuns pentru ele! For ours curiosity!!!!
4
2
D-le judecatori de la Curtea de Apel C-ta, invatati-l si pe noul domn ministru al Justitiei, desenati-i !
6
5
De ce nu ma santajeaza si pe mine procurori,santajati sunt numai cei care incalca legea si ca sa scape denunta tot.Curtea de apel Constanta are judecatori bine pregatiti,cinstiti, in mod corect au concluzionat ca gratierea nu poate face obiectul unei OUG ,infractiunile, pedepsele si regimului executarii acestora fiind reglementate numai prin lege organica.Nu vor putea derbedei precum dragnea,tariceanu si vosganian sa dea o asemenea oug privind gratierea si amnistia.
3
4
Ba se justifica, numai prin dosare masluite cu denuntatori santajati sau pt. motive puerile, gen mobilizare la vot pot fi condamnati adversarii politici. E prigoana ordinara impotriva oamenilor. Acum vedem la tv. cum Bashitul, Binomul decideau soarta adversarilor politici.
4
2
Din contra, se justifica, altfel, o sa vedem multi baroni, escroci meseriasi la parnaie:Voiculescu, Nicusorul escroc de Constanta, mai si o mazare
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218