REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Curtea Supremă a suspendat procesul lui Traian Cristea cu ANI

Curtea Supremă a suspendat procesul lui Traian Cristea cu ANI

Replica API 23 octombrie 2014 | 02:13 241

Traian Cristea,

Primarul din Costineşti, Traian Cristea, a primit o doză de oxigen din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în procesul cu Agenţia Naţională de Integritate. Magistraţii i-au suspendat procesul cu instituţia după ce i-au acceptat cererea de sesizare a Curţii Constituţională cu privire la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 87 lit. f) din Legea nr. 161/2003. În altă ordine de idei, edilul ar putea să rămână în funcţie până la următoarele alegeri locale. Şi nu este singurul! Traian Cristea a fost găsit, în 2012, incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate pe motiv că a deţinut, pe lângă funcţia de primar, şi calitatea de membru în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC RAJA SA Constanţa. Traian Cristea a contestat rapid raportul ANI la Curtea de Apel Constanţa, însă a pierdut procesul pe fond. Primarul din Costineşti a declarat recurs, la Curtea Supremă. Un prim termen de judecată i-a fost stabilit pentru 17 aprilie 2013, numai că edilul a solicitat preschimbarea termenului, ceea ce s-a şi întâmplat. Magistraţii au fixat, astfel, o nouă dată, respectiv 3 iunie 2014. Ce s-a întâmplat la această înfăţişare, nu ştim, cert este că edilul a primit un nou termen: 21 octombrie 2014. Ei bine, în şedinţa de marţi magistraţii au decis supendarea cauzei. Aşa că alesul local poate sta liniştit mult şi bine de acum încolo...poate chiar până la următoarele alegeri din 2016, dacă luăm în calcul că în doi ani şi jumătate de când a fost declarat recursul nu s-a judecat mare lucru în dosar. De ce a suspendat Înalta Curte dosarul? Curtea Constituţională va fi sesizată cu privire la cu privire la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 87 lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Ce alţi aleşi au şanse să rămână pe funcţie până la alegerile din 2016?

Primarii din Amzacea, Radu Constantin, şi Cumpăna, Mariana Gâju, au şi ei procesele suspendate din aceleaşi motive. Primul, din iunie a.c., iar cel din urmă de la începutul lunii septembrie. Edilul din Tuzla, Constantin Micu, a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel, în iunie a.c., recursul său fiind înregistrat la Curtea Supremă abia în septembrie. Magistraţii nu au fixat încă un prim termen de judecată. Cel mai probabil, prima şedinţă de judecată va fi în la începutul lui 2015. Şi primarul din Hârşova, Tudor Nădrag, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI în luna mai. După două luni, Înalta Curte de Casaţie, instanţă căreia îi revină sarcina să judece recursul, a înregistrat dosarul două luni mai târziu, respectiv în iulie. Nici până astăzi, Nădrag nu a primit un prim termen de judecată. Nu este primar, ci parlamentar, dar este în aceeaşi situaţie cu ai săi colegi. Din mai 2014, de când i-a fost înregistrat recursul, după ce a pierdut la Curtea de Apel Constanţa lupta cu ANI, Curtea Supremă se chinuie să stabilească un prim termen de judecată în dosarul lui Remus Cernea. Poate va reuşi la anul!

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614