REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Daea caută soluții pentru sprijinirea stațiunii de cercetare-dezvoltare bovine din Arad afectată puternic de o tornadă

Daea caută soluții pentru sprijinirea stațiunii de cercetare-dezvoltare bovine din Arad afectată puternic de o tornadă

Replica API 26 iunie 2017 | 00:00 407

Petre Daea

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor din Arad, afectată vineri de o tornadă care a făcut "dezastru", fiind rănite animale și distruse culturi și adăposturi, ar putea primi un ajutor din partea statului pentru limitarea pagubelor, susține ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea.

"Am fost sâmbătă la Arad să văd ceea ce s-a întâmplat la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor. Vineri, o tornadă cu epicentrul la stațiune a întrerupt toată activitatea, tot fluxul de producție, practic au rămas fără curent electric, "au zburat" acoperișurile adăposturilor și ale sediilor. Tornada a rupt pomi și a rănit animale, iar grindina care a căzut a distrus peste 400 de hectare de culturi cu grâu și rapiță. A fost dezastru acolo și vrem să vedem săptămâna viitoare ce soluții găsim ca să-i ajutăm, pentru că este una dintre stațiunile care a rezistat de-a lungul vremii și care are un fond genetic foarte important pe rasele de bovine brună și bălțată. Este genetică serioasă la stațiune, o muncă de foarte mulți ani", a declarat conform AGERPRES Petre Daea.

În ceea ce privește starea culturilor agricole la această dată, oficialul de la MADR a afirmat că toate "arată bine", dar ele devin valoroase "numai atunci când ajung sub cheie" și de aceea nu face estimări în privința producțiilor.

"Culturile arată bine la această dată, dar toate sunt valoroase numai atunci când ajung sub cheie. A început recoltarea la orz, la rapiță, va începe grâul în zilele următoare, mai repede decât în alți ani pentru că sunt temperaturi ridicate. Eu nu pot acum să mă pronunț și să fac afirmații că vom avea o producție vegetală bună sau rea în acest an, decât, așa cum am mai spus, atunci când se află sub cheie. Important este că fermierii au început să irige și avem pe câmp peste 1.000 de kilometri de canale pline de apă, mai mult decât lungimea Dunării și ne apropiem de 80.000 de hectare irigate în acest an. Fermierii au început să refacă contractele, iar la ora actuală avem capacități de udare până la 800.000 de hectare", a explicat ministrul interimar al Agriculturii.

Daea a mai spus că vineri a avut cea mai grea zi din punct de vedere al activității de protejare împotriva grindinei, pentru că au fost lansate nu mai puțin de 100 de rachete cu efect asupra culturilor din Vrancea și Iași.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acest oaie vrea sa sr asigure de porcii penalului draknea, dar nu o poate spune direct, o ia intai cu bovinele, respecta indicatiile dictatorului, daca se abate si il supara, zboara
3
0
De ce oaia? daea
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367