REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

De-ale Constanţei: copii nedeclaraţi la naştere, infractori prin staţiunea Mamaia

De-ale Constanţei: copii nedeclaraţi la naştere, infractori prin staţiunea Mamaia

Replica API 30 august 2014 | 00:00 237

Problema minorilor şi mâinile legate ale poliţiştilor

Problema minorilor şi mâinile legate ale poliţiştilor

Problema minorilor ce o iau pe căi greşite, ajungând infractori cu acte în regulă încă de la vârste fragede, se accentuează tot mai mult. Sparg zeci de maşini, fură din locuinţe, tâlhăresc oameni în vârstă sau alţi minori, însă poliţiştii au mâinile legate în a rezolva cazurile, întrucât aceştia nu răspund penal până la vârsta de 14 ani. Şi astfel infracţiunile au loc la tot pasul. Aşa s-a întâmplat şi în staţiunea Mamaia, pe 28 august, când două copile, una nedeclarată la naştere, au furat de pe plajă.

Minorii nu răspund penal până la vârsta de 14 ani. De la această vârstă, însă, până la împlinirea a 16 ani, ei răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis, şi şi-au dat seama de consecinţele lui. Aici intervine şi gravitatea faptei, cât şi alte elemente, ceea ce-i obligă pe oamenii legii, de multe ori, să-i cerceteze în libertate. După vârsta de 16 ani, răspund penal. Faţă de aceştia se poate lua o măsură educativă ori se poate aplica o pedeapsă, dar şi aici se ţine cont de gravitatea faptei şi a pericolului social, de mediul în care a fost crescut copilul, nivelul de educaţie, de comportament şi aşa mai departe. Pedeapsa se aplică numai dacă se apreciază că luarea unei măsuri educative nu este suficientă pentru îndreptarea minorului. Într-un cuvânt, au parte de pedepse mai blânde. Şi aşa infracţiunile curg râuri - râuri, cum a fost şi cazul lui Nicuşor, de 13 ani, din municipiu, care a tot fugit din centrul de plasament şi a spart peste 80 de maşini, sau cazul minorilor care au terorizat cartierul Tomis Nord, spărgând autoturisme pe bandă rulantă. Sunt şi cazuri, din nefericire, în care micii infractori ajung să comită şi fapte mult mai grave, cum s-a întâmplat şi la Lumina, când Menzat Pomac Iaşar, de 14 ani, a violat un băieţel de numai un an şi patru luni. Totodată, menţionăm că au fost situaţii în care copiii au ajuns chiar să comită crime. Însă, până la o lege ceva mai aspră, poliţiştii constănţeni sunt nevoiţi să se descurce în situaţiile date. Şi, cum timpul se scurge, la data de 28.08.2014, poliţiştii din Mamaia au identificat în zona hotelului Neptun o minoră de 15 ani, nedeclarată, care, în aceeaşi zi, împreună cu o altă minoră de aceiaşi vârstă, ambele din Constanţa, profitând de neatenţia unui turist din Bucureşti, i-au sustras de pe un şezlong o borsetă ce conţine acte personale, un telefon mobil şi bani, prejudiciul fiind recuperat în totalitate şi predat părţii vătămate. Totodată, poliţiştii din Albeşti cercetează un minor de 17 ani, din satul Cotu Văii, care, la data de 28.08.2014, prin escaladarea gardului a pătruns într-o locuinţă din localitate, de unde a sustras un telefon mobil, prejudiciul fiind recuperat şi predat părţii vătămate. De asemenea, menţionăm şi faptul că micii infractori sunt folosiţi ca săgeţi de către cei majori, tocmai pentru că ştiu că nu au răspundere penală, cum este şi "gaşca" formată din mai mulţi copii nedeclaraţi la naştere care au spart mai multe case din municipiu şi judeţ. Oamenii legii i-au depistat şi continuă cercetările pentru prinderea tuturor celor implicaţi.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102