REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De ce a ajuns Sinagoga din Zona Peninsulară o ruină? Sorin Lucian Ionescu: „Este un mister”

De ce a ajuns Sinagoga din Zona Peninsulară o ruină? Sorin Lucian Ionescu: „Este un mister”

Replica API 28 noiembrie 2014 | 22:37 283

Clădirea va deveni şi obiectiv turistic

Clădirea va deveni şi obiectiv turistic

După mai mulţi ani de linişte, în care Sinagoga din Zona Peninsulară a fost lăsată pradă degradării, iată că s-a instalat forfota. Joi, 27 noiembrie, reprezentanţii firmei din Bucureşti, S&T Trading, au ajuns la faţa locului, fiind demarată expertiza. Următorul pas este acela de a se estima o sumă de bani necesară pentru reabilitare, după care se va trece la strângerea de fonduri, care vor veni, cel mai probabil, din sponsorizări, potrivit lui Sorin Lucian Ionescu, preşedintele comunităţii evreieşti din Constanţa.

Impunătoarea clădire a dat semne că va deveni o ruină încă de prin anul 2005 – 2006. De ce nu s-au luat imediat măsuri? Probabil că fostei conduceri nu i-a păsat, potrivit actualului preşedinte al comunităţii evreieşti din Constanţa, Sorin Lucian Ionescu. Cât despre lipsa de bani, nu poate fi vorba, întrucât acum sau trei patru ani a fost vândut un teren ce aparţinea comunităţii evreieşti. „În urmă cu vreo 3 – 4 ani, cred, s-a vândut un teren undeva pe strada Sulmona, al comunităţii evreieşti. În mod normal, 80% din sumă pleacă la Bucureşti pentru acţiuni sociale, culturale, iar 20% rămân la Constanţa din toate vânzările. La fel şi din chirii.

Numai că acum 3 sau 4 ani s-a făcut o excepţie şi toţi aceşti bani au rămas la Constanţa pentru expertizare, întreţinere, consolidare, reparaţii. E vorba de aproximativ 2 miliarde. De ce de atunci şi până acum nu s-a contactat această expertiză... pentru mine este un mister”, a declarat Sorin Lucian Ionescu, aflat la faţa locului. Banii nu au fost cheltuiţi, ci păstraţi într-un depozit în bancă. Astfel, imediat ce a ajuns la conducerea comunităţii, Ionescu a solicitat un certificat de urbanism şi o autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă, clădirea fiind în pericol de a se prăbuşi. Însă, Primăria nu poate elibera aceste acte fără o expertiză şi relevee.

„Este adevărat că a fost un proces pe rol, care s-a terminat acum câteva luni, de atribuire a terenului. S-a dat sentinţa definitivă, e favorabilă nouă, urmează să intabulăm, să cadastrăm. Terenul nu a fost în litigiu, dar aşa se procedează”, a mai spus Ionescu. În plus, la Primărie se află o listă cu societăţi şi arhitecţi agreaţi de Ordinul Arhitecţilor, care sunt abilitaţi să se ocupe de asemenea expertize, însă din Constanţa nu s-ar fi aflat nimeni. Prin urmare, a fost găsită o firmă din Bucureşti, S&T Trading, care se ocupă şi de expertiza Casei cu Lei din Constanţa dar au făcut şi expertiza la Arcul de Triumf din capitală.

Costul expertizei: 7 mii de euro

„În ultima etapă a discuţiei cu ei am reuşit să negociem. Ne costă cam 7 mii şi ceva de euro. Expertiza va dura maxim o săptămână sau două, după care vom şti exact ce avem de făcut. Dacă trebuie demolată total sau parţial, dacă trebuie consolidată fundaţia, nu ştiu. Vom obţine certificat de urbanism, certificat de construcţie, intabulare, cadastrare. Din primele evaluări se pare că nu va fi cazul unei demolări”, a precizat preşedintele comunităţii evreieşti de la malul mării, care a spus şi faptul că a discutat şi cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti, cu un consilier guvernamental, apropiat la primului ministru, care a spus că s-ar putea debloca nişte bani pe modelul renovării Sinagogii de la Tulcea, dar şi cu primarul Constanţei. Însă, important este cât va costa, după care se va trece la soluţii de strângeri de fonduri, fiind luate în calcul şi sponsorizările. În momentul de faţă, comunitatea evreiască din Constanţa are aproape 50 de membri. În plus, menţionăm că Sorin Lucian Ionescu va încerca să includă această clădire în categoria monumentelor istorice, conferindu-i astfel şi un rol de obiectiv turistic.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367