REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

De la Panait zicere: studenții nigerieni sunt VEȘNIC nemulțumiți

De la Panait zicere: studenții nigerieni sunt VEȘNIC nemulțumiți

Replica API 12 februarie 2016 | 14:47 356

De câțiva ani, studenții nigerieni care urmează studiile la Universitatea Maritimă Constanța sunt cazați la hotelul Flora. Joi, 10 februarie, cu toții și-au strâns catrafusele și au decis să părăsească hotelul, nemulțumiți de condițiile oferite. „Nu suntem scalvi!“, „Ne-am săturat de Flora!“, scandau nigerienii. Hotelul Flora este deținut de societatea Xenoti SRL, ai căror asociați sunt: Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu și Sorin Strutinsky. Studenții spun că vor să primească direct banii veniți de la statul nigerian, pentru a-și putea găsi alt loc de cazare, preferabil un apartament. Aceștia spun că sunt nemulțumiți și de faptul că nu și-au primit banii de la UMC, bani care vin din partea statului nigerian, pentru studiile lor, și care intră în contul universității.

Prorectorul Universității Maritime Constanța, Cornel Panait, susține că ”spectacolul” pe care l-au oferit nigerienii pe 11 februarie a fost unul inutil, întrucât universitatea a făcut și face tot posibilul pentru a le asigura o ședere în siguranță și pentru a se asigura că pot studia în condiții optime. În ceea ce privește motivul cazării studenților la Hotelul Flora din Mamaia, Panait spune că este singurul hotel care a acceptat să-și asume o asemenea responsabilitate și să cazeze un număr de 296 de studenți: ”Noi am încheiat contract cu hotelul Flora atunci când am primit primii 174 de studenți nigerieni. Acum avem 296 de studenți . Problema este că trebuia să avem un loc în care să-i cazăm, loc care să le asigure masa. Hotelul Flora este unul din puținele hoteluri care a acceptat să cazeze un număr așa mare de studenți la acel moment. Pentru că există o mare rezervă a celor care se ocupă de cazare să primească studenți, pentru că nu sunt foarte convinși că trebuie să respecte anumite reguli într-o anumită perioadă de timp”, a declarat pentru ”Replica” Cornel Panait, prorectorul de la UMC.

Studenții au reclamat, printre altele, că nu sunt de acord să aibă mese fixe întrucât, dacă nu ajung la timp la masă, nu mai pot mânca. Însă reprezentanții de la UMC susțin că asta nu ar trebui să fie o problemă întrucât au încheiat un alt contract în acest sens cu o firmă ce aparține unor cetățeni de origine nigeriană și pentru că universitatea le asigură și transportul: ”Referitor la masă, hotelul Flora a asigurat acest serviciu cam o jumătate de an, după care studenții au zis că nu sunt mulțimiți. La solicitarea lor, am făcut un nou contract cu o nouă firmă, românească, deâinută de două fete din Nigeria. Firma care furnizează acest serviciu asigură un surplus de 10% de porții în plus, în caz că vreunul nu ajunge la timp la masă. Dar ei nu ar avea nici un motiv să întârzie, pentru că noi le asigurăm 2-3 autobuze pentru trasnport. Și atunci când e cazul, închiriem și un autobuz RATC. Problema este că ei nu folosesc mereu autobuzele și mai merg și cu taxiul, când probabil au și alte treburi. Ori noi discutăm despre niște studenți care au venit aici ca să învețe”, spune Panait.

Referitor la nemulțumirile legate de condițiile oferite de Hotelul Flora, acesta susține că studenții reclamă aceste lucruri fără a ține cont de regulile impuse de unitatea hotelieră: ”Ei sunt nemulțumiți de condițiile de la Hotelul Flora, dar acesta are niște reguli. Nu acceptă hotelul ca tu să intri cu încă două fete pe care le-ai găsit pe stradă, nu acceptă să îți iei mâncarea și să te duci să mănânci sus. De asemenea, nu acceptă ca tu să îți gătești propria mâncare în cameră, pe un reșou sau așa ceva. E un business totuși. Hotelul trebuie să își apere integritatea lui. Nu se poate să-i lași pe toți să facă ce doresc ei și când doresc ei”, a declarat Cornel Panait. Cât despre faptul că asigurările medicale care le-ar fi expirat de 2 luni, prorectorul susține că este o minciună, specificând că toți tinerii studenți până în 26 de ani beneficiază de servicii medicale: ”Prin lege, toți tinerii care sunt într-o universitate și au mai puțin de 26 de ani sunt asigurați. E o minciună ordinară aceasta cu asigurările”, spune Panait. Studenții au cerut în cadrul protestului să primească banii de la statul nigerian, bani care intră direct în contul universității, pentru a-și putea asigura singuri altă cazare și serviciile de care mai au nevoie: ”Universitatea va fi deschisă total la această doleanță a lor de a primi banii pentru a-i gestiona singuri. Dar universtiatea va semna cu fiecare dintre ei un protocol care să specifice că nu avem nici o responsabilitate în momentul în care va interveni o problemă între un student nigerian și o altă parte”, a precizat Panait.

Acesta spune că nu este prima oară când studenții nigerieni au nemulțumiri: ”În vacanța din anul 1 i-am dus la Bicaz și ei se plângeau de viteza prea mică a internetului. Dar dacă te duci la Viena, viteza internetului e mai mică decât la Constanța” a adăugat Cornel Panait. De asemenea, prorectorul a specificat că la un moment dat a organizat niște cursuri de pregătire maritimă. Acestea sunt cursuri complementare, care nu fac parte din programa obligatorie a universității, însă nu au participat toți studenții. Acum se pare că Universității Maritime i se cere din nou organizarea acestor cursuri.

Geanina DRĂGOI

Vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/protest-la-hotelul-flora-studentii-nigerieni-reclama-ca-sunt-tratati-ca-niste-sclavi-261540/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614