REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

De luni intră în vigoare legea „51% produse românești în magazine”. Ce spun constănțenii

De luni intră în vigoare legea „51% produse românești în magazine”. Ce spun constănțenii

Replica API 13 ianuarie 2017 | 00:00 383

Ministerul Agriculturii lucrează alături de mediul de afaceri la modificarea normelor metodologice de aplicare a noii legi a comerţului alimentar, cea prin care marii retaileri sunt obligaţi să achiziţioneze 51% din volumul de alimente de bază de la raft din cercul autohton. Legea ar trebui să intre în vigoare luni.

Se împlinesc 6 luni pe 15 ianuarie de când a fost publicat în Monitorul Oficial legea produselor românești la raft, legea 150/2016 a comerțului alimentar. La această dată ar trebui, teoretic, să intre în vigoare și prevederile prin care marile magazine ar trebui să aibă produse precum carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, în proporție de 51% din volumul de marfă expus la raft. Nu poate să intre în vigoare în lipsa unor norme metodologice aprobate de Guvern prin hotărâre, după cum prevede legea. Situația este riscantă, deoarece procentajul este mare, lucru la care a atras atenția și Comisia Europeană în noiembrie 2016. „Recent a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă', declarat fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, în noiembrie. Potrivit proiectului, magazinele trebuie să asigure acest procent de 51% pentru carnea de porc, pasăre, oaie, capră, vită, pește şi toate tipurile de ouă. În ceea ce priveşte legumele, regula 51% produse de pe lanţul scurt pe raft se aplică la cartof, fasole (boabe), fasole verde, ceapă, usturoi, morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel de rădăcină, varză, castraveți, pătlăgele roşii, vinete, ardei, salată verde, ridiche, sfeclă roșie, brocoli, conopidă, gulie, ciuperci, dovlecel verde, verdețuri și aromatice, dovleac, mazăre, porumb zaharat și praz. La fructe se aplică prevederile prezentului act normativ pentru următoarele categorii: mere, pere, prune, piersici, caise, cireşe, vişine, struguri, pepeni, căpşuni, gutui, nuci, afine, mure, cătină, coacăze, zmerură și alune. De asemenea, retailerii trebuie să asigure procentul de 51% pe rafturi la toate categoriile de miere, toate produsele lactate şi pentru toate tipurile de pâine și produse de panificație .

„Să văd mai bine de jumătate de produse românești? O minciună...”

Constănțenii nu cred că este posibil ca marile magazine să aibă cum să acopere o gamă atât de mare de produse ca să fie autohtone. „Ar trebui să micșoreze gama de produse pentru ca produsele românești să fie în proporție de 51%. Majoritatea produselor la ora actuală sunt din alte țări – Spania, Turcia, Italia, etc. Abia aștept să văd roșii românești mai multe decât cele din Spania sau Grecia, poate așa o să cumpăr din hipermarketuri. Dar tot nu cred...”, a declarat pentru „Replica” Mariana I. O altă constănțeancă este de părere că această lege nu va intra acum în vigoare, ci poate...la vară. „Singura variantă penrtu ca produsele românești să le depășească pe cele de import este să vină sezonul. Poate la vară avem o șansă să vedem peste 50 la sute produse românești, până atunci...vorbărie multă, facere de bine”, a punctat Adrian A. „Să văd mai bine de jumătate de produse românești? O minciună...poate produse românești made in Spania”, a zis Andreea C.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asta-i un exemplu tipic pentru parlamentul din romanica,o lege care nu se v-a aplica si va da mari dureri de cap ,degeaba
0
0
Pai cum o sa constate? O sa faca in fiecare zi inventarul? Si daca in doua ore se vand toate produsele romanesti, ce fac inchid pravalia?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367