REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

DECLARAŢIILE unui angajat de la Penitenciarul Poarta Albă: „Suntem obligaţi să minţim şi apoi băgaţi în Comisia de Disciplină"

DECLARAŢIILE unui angajat de la Penitenciarul Poarta Albă: „Suntem obligaţi să minţim şi apoi băgaţi în Comisia de Disciplină"

Replica API 14 iulie 2016 | 00:43 2399

Cu cărţile pe faţă!?

Cu cărţile pe faţă!?

Cristian Pată-Albă şi-a încheiat activitatea la Penitenciarul în urmă cu două săptămâni, după 16 ani de muncă în sistem. Numai că, susţine el, plecarea sa nu a fost una amiabilă, întrucât a cam fost nevoit să-şi dea demisia. „Permanent am fost ţinta presiunilor superiorilor mei, comisarul şef Mihai Mate şi subcomisarul Petrică Bănuţă, pentru simplu motiv că îmi făceam meseria şi nu am acceptat compromisuri”, a spus el.

Evenimentele din ultimele zile iau amploare şi aici ne referim la protestele deţinuţilor cu privire la condiţiile din penitenciare. Nici cei de la Poarta Albă nu au lipsit din peisaj, ei semnalând abuzuri ale unor angajaţi. Persoanele private de libertate au refuzat hrana şi în cursul zilei de miercuri, 13 iulie. Astfel s-a hotărât să dea cărţile pe faţă şi Cristian Pată-Albă, fost angajat, care spune că a fost pur şi simplu terorizat de superiorii săi. „Am făcut 3 petiţii către ministrul Justiţiei şi am avut o mare dezamăgire pentru că am fost audiat de către comisarul-şef Lupu Dănuţ, care este un foarte bun prieten al celor doi manageri ai Penitenciarului Poarta Albă, în speţă comisarul şef Mihai Mate şi subcomisarul Petrică Bănuţă. Aceşti doi oameni nu au scrupule. Spre exemplu, în momentul în care un deţinut se prezintă pentru eliberarea condiţionată sau la comisia de muncă, ei le spun: dă-mi în primire câţiva subofiţeri ca să vă propun la eliberarea condiţionată sau să vă scot la muncă”, a declarat, pentru „Replica”, Cristian Pată-Albă. Şi, potrivit acestuia, aceleaşi abuzuri sunt şi cu privire la personalul angajat. „Mihai Mate a avut un dosar în lucru vizavi de faptul că el a fost şeful Serviciului Evidenţă şi când ocupa această funcţie, de la sine putere, a încadrat o persoană privată de libertate într-un grad sporit de risc. Persoana se numeşte Ganu Ghenadie (acum Mihai Ghenadie). Eu am lucrat la Evidenţă 9 ani de zile. Acea persoană privată de libertate a semnalat CEDO şi a câştigat procesul. A cerut daune de vreo 5.000 de euro, iar Penitenciarul Poarta Albă, acum vreo doi ani de zile, a avut conturile blocate pentru că trebuia să facă plata”, a mai spus fostul angajat.

„Îmi spunea să-mi dau colegii în primire. Dacă nu, făcea crize de nervi şi mă teroriza”

Potrivit subofiţerului, abuzurile erau la ordinea zilei în sensul că era pus să scrie lucruri rele şi neadevărate despre activitatea colegilor pentru a putea fi băgaţi în Comisia de Disciplină şi pentru a se alege cu scăderi salariale sau alte aşa-zise pedepse! „La mine a început totul acum vreo 8 - 9 ani de zile, pentru că nu am vrut să mă supun unor reguli impuse de Mihai Mate, care a fost adjunct împuternicit iar acum este şef Serviciu Regim. Îl are în subordine şi pe Bănuţă, care acţionează numai la ordinul lui. Acum vreo doi ani de zile, m-a pus să dau în primire un coleg care doar ce venise din Academie. Nu am dat ascultare. Şi atunci a avut o criză de nervi, m-a jignit, m-a făcut în toate felurile că nu m-am supus, că nu merit să port hainele astea. Atunci i-am relatat domnului Dincă (Gelu Dănuţ Dincă) şi, da, am fost lăsat în pace. Dar după ce domnul Dincă a ieşit la pensie, a reînceput calvarul. Din decembrie anul trecut şi până în iunie am fost terorizat în permanenţă. Să mă schimbe de pe funcţie, mi-a schimbat fişa postului de 3 ori într-o lună. S-a luat de mine că de ce am început să mârâi la Ministerul Justiţiei...”, a mai relatat subofiţerul. Acesta susţine şi faptul că a fost ameninţat să semneze, de mai multe ori, fişa postului, altfel nu avea voie să plece în concediu, fiind vorba despre nişte atribuţii care nu-şi aveau rostul. De asemenea, i-ar fi fost restricţionat accesul în penitenciar fără un ordin scris, la începutul acestui an.

"Gardienii Voinea și Băcanu, victimele celor doi manageri"

Legat de faptul că mai mulți angajați ai Penitenciarului ar fi fost victimele celor doi, fostul subofițer Cristian Pată – Albă a exemplificat și cazurile legate de Viorel Băcanu și Sorin Voinea, gardieni, care au fost achitați de instanțe. Spre exemplu, Băcanu lucrează ca gardian la Penitenciarul Poarta Albă de vreo 10 ani însă, potrivit anchetatorilor, în toamna anului 2014, acesta a găsit un telefon mobil la un deţinut, dar, în loc să-l predea, aşa cum prevede procedura, a decis să-l păstreze, înlocuindu-l cu unul defect. Şefii l-au denunţat. A fost anchetat şi trimis în judecată pentru abuz în serviciu/infracţiuni de corupţie, după care achitat de instanță, decizie rămasă definitivă la Curtea de Apel Constanța. Potrivit lui Pată – Albă, deținuții care ieșiseră din penitenciar au dat declarații în sala de judecată cum că au fost constrânși să mintă cu privire la integritatea lui Băcanu. Despre toată această situație, reprezentanții Penitenciarului Poarta Albă vor da lămuriri, ca răspuns al unei solicitări a cotidianului Replica de Constanța.

Vom reveni!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
coruptialajilava.simplesite.com Acolo e la fel! Tortionara sefa e Cristina Teoroc sotia criminalului Stefan Teoroc de la SNLP secundata de Stroe si apoi cuplul nas-fin velicea-popa florin !!! Cautati numele astora pe net si va cruciti, suntinca in libertate si conduc puscaria cu sprijinul conducerii ANP! Aganjati batuti si terorizati la ordinul CRistinei Teoroc si a lui StroeVelicea!! Ca sa nu mai vorbim de detinuti, tinuti cu forta in penitenciare pe amanarile si abuzurile tortionarilor!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102