REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Demostene Tranulis, amintit la Constanţa: a fost amplasată plăcuţa comemorativă, urmează bustul!

Demostene Tranulis, amintit la Constanţa: a fost amplasată plăcuţa comemorativă, urmează bustul!

Replica API 28 martie 2015 | 00:04 1001

Familie cu istorie la malul mării

Familie cu istorie la malul mării

Încă o filă a istoriei a fost scrisă la Constanţa, în cursul zilei de vineri, 27 martie 2015. Două plăcuţe comemorative au fost amplasate pe clădirea Teatrului de Stat Constanţa, prin care ni se aduce la cunoştinţă că, pe 27 martie 1927, a fost pusă piatra de temelie a primului teatru din Dobrogea, de către Demostene Tranulis. Membri ai familiei Tranulis, unii veniţi tocmai din Grecia, au fost prezenţi la eveniment, la fel şi reprezentanţii Comunităţii Elene dar şi reprezentanţii edificiului cultural. Însă, veştile nu se opresc aici. În perioada imediat următoare va fi amplasat şi bustul lui Demostene Tranulis, ctitorul teatrului, un constănţean de origine greacă.

Plăcuţele comemorative au fost descoperite de către Anamaria Tranulis şi Evanghelia Tsevelechi, ambele nepoate ale filantropului grec, Demostene Tranulis, dar şi de către Daniela Dumitrescu, directorul teatrului.

„Astăzi, 27 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului, o sărbătoare dedicată atât artiştilor dar şi publicului spectator. Pentru noi bucuria este dublă, pentru că exact pe 27 martie, acum 88 de ani, s-a pus piatra de temelie a primului teatru românesc din Dobrogea. La iniţiativa Ligii Culturale, pe un teren donat de Primăria din Constanţa de la acea vreme şi prin bunăvoinţa acestui mecena, concetăţeanul nostru de origine greacă, Demostene Tranulis. Avem datoria morală de a păstra această moştenire superbă şi de a o spori cu tot ce ne stă în putinţă”, a declarat Daniela Elena Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat Constanţa. Prezent la eveniment a fost şi istoricul Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, care vorbit despre Demostene Tranulis ca despre un om care simţea nevoia ca, din resursele sale, să facă şi pentru comunitate. „Evergetismul este atât de rar încât s-a pierdut ca noţiune în istoria culturală pentru că puţini sunt cei care au putut să facă asemenea gesturi, precum Demostene Tranulis. A dăruit din averea sa, a dăruit semenilor. Să ne bucurăm că printre concetăţenii noştri au existat asemenea oameni”, a declarat Doina Păuleanu.

foto: Anamaria Tranulis, Dana Dumitrescu, Evaanghelia Tsevelechi, Despina Hagiu, Doina Păuleanu

Familia Tranulis, o parte importantă a istoriei constănţene

Încet – încet, atmosfera din cadrul Teatrului de Stat din Constanţa, care acum poartă „amprenta” lui Demostene Tranulis, a fost învăluită în timpurile de demult. Despina Hagiu, care l-a cunoscut pe filantropul grec, a relatat din amintirile sale valoroase. Case boiereşti, decorate cu bun gust şi oameni cu suflet mare – acestea sunt elementele ce marchează familia Tranulis. „Sunt foarte mândră că am cunoscut această familie. Am vizitat-o aproape zilnic până la vârsta adolescenţei, în 1951, când am plecat la Bucureşti. Am intrat în casa acestor mari personalităţi, iubitori de teatru şi de cultură, o casă cum multe erau înperioada interbelică, case boiereşti cu o arhitectură şi un interior deosebite. Am învăţat foarte multe de la familia Tranulis”, a relatat Despina Hagiu. Din amintirile preţioase a împărtăşit şi una dintre nepoatele lui Demostene Tranulis, Evanghelia Tsevelechi, care a venit tocmai din Atena pentru a fi prezentă la eveniment. „Sunt unica în viaţă (rudă - n.r.) care l-a cunoscut pe barba Demostene, pentru că aşa îi spuneam. L-am cunoscut în al doilea război mondial şi aveam între 6 – 10 ani. Îmi amintesc foarte clar când am cântat pe scena acestui teatru iar familia stătea în loja Tranulis. Însă, cum a spus şi Despina, casa era fantastică. Însă, fiind copil, eu mergeam pentru un lucru: balansoarul. Acela era favoritul meu şi m-a urmărit toată viaţa. Am avut balansoar când am stat în Constanţa, când am plecat în Australia şi am şi acum, în Grecia, în Atena. Un alt obiect de mobilier a fost pianul Victoriţei, fiica soţiei lui barba Demostene. L-am vizitat pe Demostene până în 1946, când el face embolie pulmonară, boală care i-a fost fatală cam în două luni de zile. La înmormântare, care afost fastuoasă, mi se rupe filmul”, a relatat aceasta.

Prezentă a fost şi o altă nepoată a persoanei comemorate, respectiv Anamaria Tranulis, care a spicuit din actul comemorativ al Ligii Culturale din Constanţa şi şi-a exprimat dorinţa ca teatrul să-şi recapete numele de odinioară, respectiv Tranulis. Mai tânără ca verişoara sa, Anamaria Tranulis a menţionat că îl ştie pe Demostene din relatările tatălui său, renumitul chirurg din Constanţa, Spiridon Tranulis. Menţionăm că filantropul grec, alături de cei trei fraţi ai săi, a participat financiar şi la construirea Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân, dar şi a Capelei Militare.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614