REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Depunere de coroane cu „cântec”, la Constanţa, la 25 de ani de la Revoluţie

Depunere de coroane cu „cântec”, la Constanţa, la 25 de ani de la Revoluţie

Replica API 23 decembrie 2014 | 00:15 260

Ceremonie... tipică?

Ceremonie... tipică?

Instituţia Prefectului a organizat, luni, două ceremonii de depuneri de coroane, în amintirea celor şi-au dat viaţa, la Constanţa, în zilele Revoluţiei din decembrie 1989. Primul, la Cimitirul Central, iar al doilea la troiţa de la Casa de Cultură. La ceremoniile care au debutat cu serviciul religios al IPS Teodosie, au fost prezenţi cei doi subprefecţi, Levent Mustafa Accoium şi Ersun Anefi, reprezentanţii brigăzii 9 Mecanizate Constanţa, comandantul Flotei şi al Garnizoanei Constanţa, Tiberiu Liviu Codan, dar şi o serie de personalităţi din cadrul PSD Constanţa, precum George Vişan şi Costin Răsăuţeanu, alături de organizaţiile revoluţionarilor constănţeni.

Printre revoluţionari s-a regăsit şi unul mai entuziast, care s-a recomandat drept „frumos golan”, aluzie la „golanii” din Piaţa Universităţii, care au fost „măturaţi” în zilele de 13-15 iunie 1990, de minerii chemaţi de preşedintele de atunci, Ion Iliescu. Cu insigna PNŢCD la guler, revoluţionarul şi-a expus punctul de vedere cu privire la Revoluţia din 1989. „Ce agenţi străini au venit şi ne-au făcut Revoluţia? Deci, Armata a tras la nişte ordine aiurite şi, pe urmă, a vrut să arunce în curtea Securităţii şi a Miliţiei. A văzut că nu se poate, agenţii străini au fost! Toţi am fost agenţi străini! Da! Erau înţeleşi de dinainte, o parte, iar noi n-am avut nici o cunoştinţă şi acum se aruncă pe noi toată treaba asta. Copilul ăsta are dreptate. A continuat Revoluţia, cu Punctul 8 de la Timişoara. Suntem din Constanţa, dar asta nu înseamnă că nu suntem „timişoreni” şi noi. Noi suntem cei cu Punctul 8. Nu suntem nici cu FSN, nici cu oamenii “de bine”, suntem acei frumoşi “golani”. În 16 noiembrie, tineretul a votat ce trebuia!”, a spus acesta.

A fost Revoluţie la Constanţa?

În timpul depunerii coroanelor, a avut loc şi un mic incident. Sorin Belu, cunoscut activist constănţean, a venit cu o pancartă pe care scria: „Cine a tras în noi după 22? Cine? Cine?”. Nu mult a lipsit până când au început clinciurile între el şi mai mulţi revoluţionari, care s-au manifestat deja tipic. „Prima reacţie, aţi văzut: “aoleo, ce-i cu ăsta?! Se vede că e nebun!”. Aşa s-a întâmplat şi în 22. Tot tineretul! În 22 decembrie, eram în Constanţa. (...) Dumneavoastră aţi văzut, lumea o să înceapă să îşi pună întrebarea: ce s-a întâmplat în 22? 25 de ani au trecut de atunci şi încă nu ştim nimic. E acumulat, lovitură, cu revoltă... Au trecut 25 de ani şi încă nu ştim despre aşa-zisa Revoluţie din 1989. Deci, consider: 16 - 21 decembrie, a fost o revoltă, iar după nimeni nu ştie ce a fost. În 22 - 25, au murit oameni, deşi Ceauşeştii nu mai erau la putere. În aceşti 25 de ani, au fost dosare, dosare, dosare şi iar dosare. Răspunsul trebuie să ni-l dea autorităţile alese ca să rezolve problema. 25 de ani mi se pare un termen foarte mult pentru un scop. Este destul de complicat, au fost multe zone în care s-a tras. Constanţa, un oraş atipic faţă de restul ţării, pentru că la noi n-a prea fost revoluţie. Lumea a ieşit după ce a plecat Ceauşescu. Adevăraţii au fost Timişoara, Cluj, Iaşi, Sibiu, care au ieşit şi pe 16 şi pe 21", a spus Belu, care a stârnit nebunia. Un alt revoluţionar a sărit ca ars! „Ce zici tu acolo, băi, băiete? La ce oră s-a ieşit în Constanţa? Băi, eu am fost primul, când am spart geamurile la Prefectură, băi, băiatule! Erai acolo? Cum poţi să spui că în Constanţa n-a fost Revoluţie? (...) Eşti trimis de cineva aici, băi, băiatule! Auzi! Ia zi-mi şi mie unde ai fost tu pe 22 şi prima fază, ce s-a întâmplat? Vrei să-ţi spun eu? Un grup de tineri, că eram tânăr atunci, a spart geamurile Prefecturii! Umbli cu prostii, băi!”, a spus acesta, după care o voce s-a auzit din mulţime: „S-a murit la Constanţa!”. Graţie intervenţiei agenţilor de Poliţie, incidentul a fost aplanat.

În judeţul Constanţa, la Revoluţie, au murit 29 de persoane, iar alte 88 au fost rănite, în timp ce în municipiu au murit 20 de persoane şi alte 79 au fost rănite. Revolta a izbucnit după 22 decembrie, când Ceauşescu dispăruse din “peisaj”, iar trasoarele mitralierelor nu-şi mai aveau rostul. Mai mult, Marina Militară a scos navele în larg, datorită ţintelor neidentificate care apăreau pe aparatele de radar, iar Armata se mobiliza pentru “debarcarea trupelor sovietice”, la aeroportul Mihail Kogălniceanu. Pe de altă parte, haosul implementat între Armată, Securitate şi Gărzile Patriotice a dus la trageri de focuri complet aiurea şi non-necesare pe bulevardul 1 Mai, releul TV de la Tuzla sau în porturile Mangalia şi Constanţa, dar şi la Gara Constanţa, unde mărturie stă şi astăzi scris pe blocul turn de vis-a-vis: “Jos comunismul!” şi de unde se trăgea “într-o veselie”, fără nici un scop. Tot la Gară au murit patru persoane, din cauza non-comunicării: întăririle de la Centrul de Scafandri au fost percepute drept “terorişti” de studenţii de anul I de la Marină, care i-au întâmpinat, speriaţi, cu gloanţe în plin.

Capcana dezinformărilor de la TVR, de unde se anunţau apă otrăvită la robinete, desanturi sovietice, paraşutişti, terorişti şi alte armate imaginare a funcţionat şi la Constanţa. Puhoaie de oameni s-au adunat la sediul actualei Primării, care au spart geamuri, l-au speriat îngrozitor pe prim-secretarul de partid, Mihai Marina şi s-a furat cam tot ce era prin preajmă: televizoare, covoare, tablouri, haine din cuiere ş.a.m.d. De asemenea, Constanța s-a făcut remarcată prin cele mai multe organe provizorii de conducere din ţară. Mai exact, cinci: la Miliţie, Securitate, Muzeul Marinei şi două la Primărie.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367