REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dezbateri la Constanţa: totul despre banii pe care îi pot primi tinerii şomeri şi angajatorii lor!

Dezbateri la Constanţa: totul despre banii pe care îi pot primi tinerii şomeri şi angajatorii lor!

Replica API 29 iulie 2015 | 08:51 235

Ce nu ştiau liderii de sindicat din şase judeţe

Ce nu ştiau liderii de sindicat din şase judeţe

Tinerii şomeri beneficiază de sume consistente de bani pentru integrarea pe piaţa muncii. Toate benefiicile acordate tinerilor şomeri şi angajatorilor le-au fost prezentate liderilor de sindicat din judeţele Constanţa, Brăila, Galaţi, Buzău, Vrancea şi Tulcea în cadrul seminarului ,,Măsuri de dezvoltare a resurselor umane, inserţiei profesionale şi incluziunii sociale a tinerilor”, organizat, începând de vineri şi până duminică, la Constanţa. Seminarul a fost organizat de către Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, în cadrul proiectului „Pro Juvenes - Parteneriat transnaţional pentru o piaţă inclusivă a muncii pentru tineri”.

Sumele de bani pe care statul român le acordă deja şi cele din fonduri europene care se acordă în baza unor ghiduri de implementare a programului Garanţia pentru tineri: Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc de la stat suma de 750 de lei. Prin programul Garanţia pentru tineri urmează să se acorde în plus 300 de euro lunar pentru fiecare stagiar din fonduri europene. Ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meseria. Pe întreaga perioadă de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 de lei, iar o dată cu obţinerea fondurilor europene prin programul Garanţia pentru tineri încă 250 de euro lunar. În funcţie de nivelul de calificare, această sumă poate fi acordată pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani. Angajatorii sunt stimulaţi ca să încadreze tineri prin acordarea unei subvenţii de 500 de lei pe lună de angajat din bugetul asigurărilor de şomaj. Alţi 200 de euro vor fi alocaţi lunar pentru fiecare tânăr angajat din fonduri europene pe o perioadă de 12 luni. Centrele de evaluare de competenţe care evaluează şi recunosc competenţele profesionale obţinute în sistem nonformal şi informal vor beneficia de o alocare medie de 400 euro pentru fiecare tânăr evaluat. Banii sunt alocaţi din fonduri europene. Şi tot de 400 de euro pentru fiecare tânăr format pot beneficia furnizorii de formare profesională autorizaţi care organizează cursuri de formare profesională.

În prezent un tânăr şomer aflat în evidenţele statului poate primi o primă de instalare în valoare de 3500 lei dacă îşi găseşte un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul în localitatea în care se află respectivul loc de muncă, iar prin programul finanţat cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să mai primească 1000 de euro. De asemenea, un tânăr şomer primeşte în prezent 1000 de lei dacă se angajează şi face naveta la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, iar prin programul cu fonduri europene Garanţia pentru tineri urmează să primească în plus 250 de euro. În prezent, prima de instalare şi prima de încadrare se acordă o singură dată, la angajare, persoanei respective, indiferent de vârstă. Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, cu accent pe cele cu profil non-agricol din mediul urban vor putea primi o finanţare sub formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 de euro din Fondul Social European şi/sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.

Toate aceste facilităţi urmăresc scăderea sărăciei în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani, care, de altfel, reprezintă obiectivul major al Programului Garanţia pentru tineri. Simulările arată că implementarea integrală a programului Garanţia pentru tineri ar reduce rata totală a sărăciei cu 0,4 în 2016, iar sărăcia în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 25 ani ar scădea cu 1,7 la sută. “Liderii de sindicat participanţi la seminar au precizat că nu cunoşteau facilităţile de care pot beneficia tinerii şomeri şi s-au angajat să le promoveze în comisiile de dialog social. Confederaţia Sindicală Naţională Meridian continuă să sprijine combaterea şomajului în rândul tinerilor. Seminarul desfăşurat în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, la Constanţa, este al şaselea dintr-o serie de şapte seminarii pe care CSN Meridian le organizează pe parcursul acestui an în toate regiunile de dezvoltare ale României. Primul a avut loc în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia, la Sinaia, al doilea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, la Slănic Moldova, al treilea în Regiunea de Dezvoltare Centru, la Poiana Braşov, al patrulea în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, la Băile Felix, iar al cincilea în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest (Oltenia), la Căciulata”, a declarat Maria Ursu, coordonator de proiect.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614