REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Din Constanța se ridică voci împotriva Parteneriatului Transatlantic

Din Constanța se ridică voci împotriva Parteneriatului Transatlantic

Replica API 6 octombrie 2015 | 00:00 209

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) a fost conceput cu rolul de a așeza regulile economice între SUA și UE pe termen lung, astfel încât aceste două zone să devină compatibile economic, iar în cadrul negocierilor a fost vorba de eliminarea barierelor vamale și comerciale. Obiectivul principal este deschiderea piețelor pe ambele maluri ale Atlanticului, aspecte care fac referire la îmbunătățirea siguranței investițiilor și libera concurență, cât și accesul la contracte publice la toate nivelurile.

TTIP a fost primit cu optimism de clasa politică românească, dar cu scepticism de societatea civilă, care se opune cu toate mijloacele democratice pe care le are la îndemână.

„Statul român va deveni în curând semnatar al TTIP care va fi stabilit între UE și SUA, fără să participe la negocieri și fără să-și informeze cetățenii asupra pericolelor majore pe care acest tratat le cuprinde pentru România. (…) România va deveni importator de produse ieftine, iar firmele și produsele românești nu vor avea nicio șansă să intre în competiție cu multinaționalele de peste Ocean. Din punct de vedere al produselor agricole, vom fi invadați de organisme modificate genetic, mai ieftine, iar produsele alimentare românești vor dispărea cu totul. În plus, corporațiile vor putea da în judecată statul român atunci când dreptul lor de a exploata resurse naturale va fi îngrădit, iar tribunale comerciale vor putea penaliza statul român și chiar obliga să nu-și mai protejeze resursele ci să le cedeze, totul în numele profitului neîngrădit. Orice reglementare care va diminua profitul multinaționalelor, precum drepturile angajaților, poate fi subiectul unui asemenea proces comercial în care corporațiile au toate șansele să câștige, forțând statul român să anuleze orice protecție a forței de muncă sau orice limitare a exploatării resurselor”, susținea recent președintele Partidului România Unită, Bogdan Diaconu.

Fiind vorba de interesul multinaționalelor americane, brusc, militanții de mediu din România, și-au adus aminte de pretențiile companiei canadiene Gabriel Resources, care a anunțat că dă în judecată statul român pentru imposibilitatea implementării proiectului Roșia Montană. Într-un interviu din 2013, CEO-ul companiei spunea că ar putea cere compensații de 4 miliarde de dolari, de trei ori bugetul anual al Sănătății. Ar fi cea mai mare despăgubire cerută de o companie unui stat. Acesta ar putea fi doar unul din sutele de procese intentate de companiile “nemulțumite”, dacă acordul TTIP între Statele Unite și Uniunea Europeană este adoptat.

În acest sens, militanții s-au apucat să semneze o petiție, care a ajuns în Europa la peste trei milioane de semnatari și la peste 24.600, în România. La Constanța, cel care vociferează intens împotriva TTIP este artistul Harry Tavitian, cunoscut pentru implicările sale în activismul civic în ultimii ani.

„TTIP și CETA, două scenarii de coșmar. E bine să vă informați și să semnați”, a spus, luni, Tavitian.

Petiția poate fi semnată la adresa http://de-clic.ro/campanie/spune-nu-despagubirilor-absurde-stop-ttip, demers prin care inițiatorii doresc să împiedice „încheierea TTIP și CETA deoarece acestea includ mai multe puncte critice, precum soluționarea litigiilor între investitori și stat și dispoziții cu privire la cooperarea în materie de reglementare, care constituie o amenințare pentru democrație și statul de drept. Dorim să prevenim scăderea standardelor din sectorul ocupării forței de muncă, social, de protecție a mediului, de protecție a datelor cu caracter personal și de protecție a consumatorului, precum și liberalizarea serviciilor publice (ex: alimentarea cu apă) și a bunurilor culturale în urma aces­tor negocieri netransparente. Inițiativa cetățenească europeană, ECI, susține o politică comercială și de investiții alternativă în UE”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367