REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Din culisele luptei pentru putere: cine este favorit pentru co-preşedinţia PNL

Din culisele luptei pentru putere: cine este favorit pentru co-preşedinţia PNL

Replica API 24 noiembrie 2014 | 00:14 224

Mobilizare pe ultima sută de metri

Mobilizare pe ultima sută de metri

Vasile Blaga

Succesiunea în PNL după alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României este mai mult un proces bazat pe cutumă şi reguli informale decât pe reguli stricte ale unui statut. Câştigarea alegerilor prezidenţiale a dus şi la succesul fuziunii PNL-PDL, care a rămas definitivă prin decizia Tribunalului Bucureşti. În aceste condiţii, atât vechiul PNL, cât şi vechiul PDL, au fost radiate din Registrul partidelor politice, în locul celor două formaţiuni rămânând un nou partid cu numele de Partidul Naţional Liberal, al cărui Statut este singurul în vigoare în acest moment.

Vechiul Statut al PNL, cel dinaintea fuziunii, a fost abrogat prin decizia instanţei, astfel încât normele statutare pentru situaţia în care funcţia de preşedinte al partidului devine vacantă nu mai pot fi aplicate în mod formal. În perioada următoare, noul PNL nu are programat nici un Congres. Astfel, prin preluarea preşedinţiei României de către Klaus Iohannis, vechea structură a PNL este nevoită să numească un nou co-preşedinte, care să preia frâiele partidului, alături de Vasile Blaga. Şi, da, va fi o numire pur politică, nicidecum un proces electoral, ceea ce inerent duce la măcelul clasic de partid, între colegi. Favoritul în cursa pentru co-preşedinţia PNL este Ludovic Orban. Prim-vicepreşedintele PNL pleacă din pole position, însă mai sunt şi alte nume sonore care vin tare „din spate”. „Nu cred că va fi o candidatură. Se va discuta în Delegaţia Permanentă şi se va ajunge la un consens. Nu încape candidatură, pentru că, deocamdată, nu sunt alegeri în partid. Da, cred că aşa va fi (o numire strict politică – n.r.). Sunt şapte funcţii la ora asta, şase funcţii de vicepreşedinţi, cu secretarul general. Îi susţin pe toţi, că sunt colegii mei. (...) Probabil că până-n 21 decembrie a.c. trebuie să facem numirea, că rămânem fără preşedinte. Până una alta, e domnul Klaus Iohannis e preşedinte. Cred că undeva la începutul lui decembrie, după Sf. Nicolae, vedem ce vrea Sf. Nicolae. Săptămâna trecută, la Bucureşti, nu am discutat acest aspect, măcar am stat să ne bucurăm de victoria obţinută. Nu cred că era cazul să intrăm în discuţii de genul acesta”, a spus prim-vicepreşedintele PNL Constanţa, Victor Manea, pentru „Replica”.

Constanţa l-ar dori pe Atanasiu, în dauna lui Orban

Ludovic Orban

Mai multe detalii despre culisele acestei viitoare numiri, ne-a oferit un parlamentar PNL. Din toiul evenimentelor, acesta a spus că lupta va fi una teribilă între Orban, Teodor Atanasiu şi Dan Motreanu, poate chiar şi actualul secretar general al PNL, Marian Petrache. Toţi aceştia ar putea însă să se agite ca nişte ouă într-o găleată, întrucât „va fi cine va dori Iohannis să fie”. „Va fi un vot în structura aceasta veche de conducere privind înlocuitorul domnului Iohannis. Lupta se dă între domnul Orban şi Atanasiu. Cu siguranţă că lupta se dă între cei doi, cu şanse aproximativ egale. De exemplu, Constanţa îl preferă pe Teodor Atanasiu. Ar mai fi şi Dan Motreanu, să nu intervină şi Petrache în competiţia asta, dar, până la urmă, cel mai probabil, cel pe care-l va alege Iohannis, acela va fi”, a relatat parlamentarul liberal, pentru „Replica”.

Orban refuză să comenteze subiectul, din motive obiective, însă relaţia cu colegii este mai dezvoltată la prim-vicepreşedintele PNL, decât cu presa, întrucât acesta se comportă de parcă ar fi într-o adevărată campanie electorală în cadrul partidului. Vineri, Orban a încercat să îi atragă de partea sa pe liderii din teritoriu ai PNL şi a organizat prima acţiune de campanie internă, la restaurantul Popasul Iancului, aflat la kilometrul 56 pe austrostrada Bucureşti- Piteşti, pe sensul de mers către Piteşti. Deşi, invitaţi la eveniment, mai mulţi lideri naţionali din cadrul PNL nu au onorat cu prezenţa, dându-şi seama de intenţiile lui Orban. Cei şapte prim- vicepreşedinţi ai PNL, în momentul de faţă, sunt: Răducu Filipescu, Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Alina Gorghiu, Cristian Buşoi, Marin Almăjanu şi Ludovic Orban.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367