REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Din culisele reţinerii preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu

Din culisele reţinerii preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu

Replica API 21 martie 2014 | 00:00 207

Reţinerea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a stârnit un val de reacţii, care mai de care mai surprinzătoare. Prieteni sau duşmani, numeroase personalităţi locale deplâng situaţia şefului CJ şi între conspiraţie şi dezvăluiri incendiare există un fir foarte subţire, care, în această perioadă, se rupe.

După reţinerea lui Constantinescu, televiziunile şi ziarele au invadat opinia publică cu declaraţii "la cald". Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a tras miercuri seară un grav semnal de alarmă în privinţa prietenului şi aliatului său politic: "Din păcate, are cancer la prostată. Pe data de 31 martie trebuie operat. Dacă nu se operează, mai are de trăit cateva luni", a menţionat edilul Constanţei, într-un periplu la mai multe posturi de televiziune. Şi la nivel local, mai mulţi politicieni deplâng situaţia preşedintelui CJC, printre care şi primarul localităţii Castelu, democrat-liberalul Nicolae Anghel: "Îmi pare rău de ce s-a întâmplat cu domnul preşedinte, Nicuşor Constantinescu. Indiferent ce relaţii am avut, când e vorba de libertatea, sănătatea şi viaţa unui om... Chiar îmi pare rău. Şi momentul ales, noi eram la prefectură pentru învestirea noului prefect şi parcă au vrut să ne atragă atenţia: vedeţi, uite aşa păţiţi. Cam asta a fost tema, bănuiesc. Faptul că este bolnav ar mai putea amâna intervenţia, este o părere personală. Eu nu am avut o relaţie de prietenie cu dânsul, dar asta e viaţa, când e vorba de un om, poate fi cel mai mare duşman, dacă poţi să îl ajuţi, îl ajuţi. Pui înainte viaţa decât gura sau ce mai ai", a declarat Anghel, pentru "Replica". De asemenea, cunoscut ca opozant al preşedintelui CJC, primarul de la Năvodari, Nicolae Matei, refuză să creadă acuzaţiile invocate de DNA. "Sunt la curent cu faptul că domnul Nicuşor a fost dus, dar aşa şi eu am fost dus la Bucureşti. Nu cunosc speţa în detaliu, dar refuz să cred că nu a permis accesul Curţii de Conturi în instituţie (CJC - n.r.), aşa ceva nu se face. În contextul de astăzi, nu ştiu dacă este o implicaţie politică. Eu nici nu sunt persoana care să-şi dea cu părerea, eu nu sunt o persoană aşa de credibilă (râde), nu sunt credibil eu, sunt cam subiectiv şi nu vreau să comentez mai multe", a declarat Matei, pentru "Replica".

"Înţepăturile" dintre Mazăre-Constantinescu şi Bucureşti

Culisele acestor zile sunt cutremurătoare. Ceea ce fiecare dintre noi citeşte din ziare sau vede pe micul ecran ar putea fi asaltul final dintr-un război mai vechi, pe care prietenii Mazăre şi Constantinescu îl întreţin cu colegii de la centru: PSD.

Să analizăm situaţia în detaliu.

După alegerile din 2012, tensiunile dintre Constantinescu şi "centru" s-au acutizat. Constantinescu a pierdut, în favoarea lui Marian Oprişan, preşedinţia Uniunii Consiliilor Judeţene şi a vicepreşedinţiei PSD pe Regiunea Sud-Est. După acele momente, declaraţiile tăioase de la Constanţa către PSD Bucureşti s-au înmulţit, mai ales în ultimele luni, când Radu Mazăre a apăsat "pedala" preluării Portului Constanţa şi a lăsat greutatea problemei pe umerii premierului Victor Ponta. Mazăre a invocat constant promisiunea faţă de constănţeni din campania electorală, pe care v-a trebui s-o respecte prin aprobarea de la "centru", care nu a mai venit, nici în timpul guvernării USL, nici după ieşirea PNL de la guvernare. Pe de altă parte, luni, 17 martie a.c., Constantinescu a lansat un alt atac la "centru" când, după şedinţa lunară a CJC, a declarat: "După cum bine ştiţi, eu şi domnul Mazăre nu primim indicaţii de la Bucureşti, ci recomandări". Mai mult, la mijlocul lunii februarie a.c., PSD Constanţa a comandat un sondaj de opinie. Faptul că Mazăre ar câştiga "fluierând" orice scrutin pentru municipalitate nu este un secret pentru nimeni, însă comandarea sondajului din care reieşea că edilul Constanţei ar obţine peste 70% din voturi a fost percepută şi la Bucureşti ca un semnal din partea lui Mazăre, către Ponta, prin care îl înştiinţa "cine-i şefu'" la Constanţa.

Din acest moment, situaţia se complică, iar deznodământul este cutremurător. Miercuri, după reţinerea de către DNA, Constantinescu a spus în repetate rânduri jurnaliştilor, că "i se trage" de la omul de afaceri Marian Turbatu. Tensiunea momentului a făcut ca aceste afirmaţii să treacă aproape neobservate, însă Constantinescu trăgea un semnal de alarmă şi anunţa, de fapt, cine se află în spatele reţinerii sale.

Preşedintele Asociaţiei Eoliene Române, omul de afaceri Marian Turbatu este denunţătorul lui Constantinescu şi care susţine că a câştigat 30 de procese în instanţă, pe care preşedintele CJC nu le-a pus în aplicare. Disensiunile dintre Turbatu şi Constantinescu au început în 2007, când afaceristul susţine că i s-a refuzat emiterea mai multor certificate de urbanism şi de aici şi acuzaţiile DNA: abuz în serviciu, infracţiuni legate de refuzul emiterii actelor de urbanism şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

Marian este fratele lui Richard Turbatu şi a avut calitatea de colaborator la Turbatu&Junge, o societate de avocaţi, unde Richard este asociat titular. Turbatu & Junge este asociată în Lex Euro Partners, asociaţie de case de avocatură, unde, printre membrii fondatori, se numără Richard Turbatu (coordonator din Germania) şi nimeni altul decât actualul premier al României, Victor-Viorel Ponta (coordonator din România), aşa cum reiese de pe pagina oficială a Lex Euro Partners. În ciuda asocierii cu care Lex Euro Partners se făleşte pe pagina oficială, Marian Turbatu, în focul actualelor evenimente, neagă orice apropiere de Victor Ponta: "Nu am avut nici o întâlnire oficială cu domnul Ponta. Colaborarea se ţinea la nivelul asociaţiei, acum, dacă ne-om fi întâlnit, nu-mi aduc aminte", a declarat joi Turbatu, ridicând semne de întrebare: cât de greu poate fi uitată o întâlnire cu un politician care apare zilnic la televizor? Astfel, înţepăturile constante de la Constanţa către Bucureşti, probabil, l-au iritat peste măsură pe fostul procuror Ponta care, prin prisma prieteniei cu fraţii Turbatu, a instrumentat punerea la punct a "nucii tari" de la Constanţa, care îl bombarda constant cu solicitări şi atitudini arogante. Preşedintele Traian Băsescu susţinea în cadrul unei conferinţe de presă în urmă cu o lună faptul că, cei de la PSD, "se toarnă între ei", iar de la "turnat" la ameninţări serioase nu este decât un singur pas, aşa cum a confirmat şi baronul Brăilei, preşedintele CJ, Bunea Stancu, care declara la începutul lunii februarie a.c.: "Dacă mă saltă DNA, vă trag pe toţi după mine".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614