REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dizolvarea Consiliului Local Constanța, pe masa Curții Constituționale

Dizolvarea Consiliului Local Constanța, pe masa Curții Constituționale

Replica API 30 ianuarie 2015 | 23:22 229

Bajdechi nu se lasă

Bajdechi nu se lasă

Curtea Constituțională a României ar putea produce surprize de proporții pentru un mare municipiu al țării. Tocmai Constanţa s-ar putea confrunta cu noi alegeri anticipate în următoarea perioadă, întrucât Consiliul Local ar putea fi dizolvat! Replica de Constanța a relatat despre subiect încă din vara anului trecut, iar scenariul ar putea prinde contur real în următoarele luni.

Potrivit Legii 215/2001, actualizată şi republicată, Cap. II, secţiunea a 4-a, art. 55, pct. (1), un consiliu local “se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept: a) în cazul în care acesta nu se întruneşte timp de două luni consecutiv, deşi a fost convocat conform prevederilor legale”. În intervalul 23 iunie – 28 august 2014, CL Constanţa nu s-a întrunit, ceea ce reprezintă motiv de sesizare.

Teoretic, CL Constanţa s-ar putea confrunta cu dizolvarea. Practic, nu, întrucât nefiind vorba de două luni de convocări, iar adăugirea “deşi a fost convocat conform prevederilor legale” dă peste cap toate planurile.

Legea nu este întru totul de partea opoziţiei, din cauza adaosului legislativ, produs în vremurile în care PNL plănuia preluarea frâielor ţării, alături de PSD. Este vorba de Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.55 din Legea 215/2001 privind administraţia publică locală (Pl nr. L571/2009), adoptată de Senat la 8 martie 2010 şi, surpriză, printre iniţiatori se regăseşte co-preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir!

Mai mulţi liberali şi-au pus atunci semnătura pe legea care îl face, din nou, fericit pe Radu Mazăre. Probabil, atunci, PNL ştia că va veni alături de PSD la guvernare şi intenţiona să îşi favorizeze edilii. Cu toate acestea, la Tribunalul Constanţa “tronează” dosarul nr. 6194/118/2014, în care se cere dizolvarea Consiliului Local Constanţa, cu “unitatea administrativ teritorială municipiul Constanţa, prin primar Radu Ştefan Mazăre” şi “Consiliul Local al municipiului Constanţa”, în calitate de pârâţi, dosar care va avea o pronunțare, cel mai probabil, pe 5 februarie a.c.

Numai că, între timp, inițiatorul acțiunii din instanță, Alexandru Bajdechi, a mers cu Legea 215 la Curtea Constituțională, gest considerat drept „o mare victorie”.

„Am observat că legea administrației publice s-a modificat, așadar am ridicat o excepție de neconstituționalitate, în sensul că modificarea făcută la lege produce efecte, precum cea în care consiliul local poate să nu fie convocat de primari sau consilierii locali și nu există o sancțiune pentru acest lucru. În mod cert, este afectată buna desfășurare a condițiilor de organizare a treburilor publice, exact cum stabilește și CCR în jurisprudență, când spune că dizolvarea este o sancțiune pentru inactivitate, or vorbim despre o inactivitate în acest caz”, a spus Bajdechi, pentru Replica, adăugând faptul că se așteaptă la o decizie nefavorabilă în instanța constănțeană, care ar putea fi, însă, răsturnată de o decizie favorabilă la CCR.

„Eu voi merge și la Avocatul Poporului, pentru un punct de vedere, iar dacă acesta stabilește că este o excepție fundamentată, astfel se poate grăbi procesul sau poate fi strict un punct de vedere. Probabil că va dura cam trei - șase luni. În acest moment, dosarul va merge la CCR, se vor desemna un magistrat asistent și un judecător raportor, se analizează problemele și toate părțile vor primi un raport. În ceea ce privește procesul de la Tribunal, în săptămâna care urmează, pe 5 februarie, va avea loc pronunțarea pe fond, care va fi una negativă, în sensul în care se va merge pe lege. Ulterior, dacă decizia Curții va fi pozitivă, se va modifica hotărârea dată, pentru că nu va fi irevocabilă, drept urmare consiliul local va fi dizolvat”, a concluzionat Bajdechi, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367