REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DNA dă fiori consilierilor locali în dosarul salubrizării Constanţei. Directoarea Frigioiu: Trebuie să-mi păzesc pielea

DNA dă fiori consilierilor locali în dosarul salubrizării Constanţei. Directoarea Frigioiu: Trebuie să-mi păzesc pielea

Replica API 28 noiembrie 2015 | 00:00 405

Făgădău nu înţelege de ce n-au vrut să se constituie parte civilă

Făgădău nu înţelege de ce n-au vrut să se constituie parte civilă

Consilierii locali au decis vineri amânarea proiectului de hotărâre prin care Consiliul Local Constanţa se constituie parte civilă în dosarul instrumentat de DNA cu privire la contractul pe 25 de ani de salubrizare a municipiului, atribuit în 2008 firmei Polaris. Cel mai vocal a fost alesul PSD George Papari, care a cerut amânarea proiectului pentru angajarea unui expert, în condiţiile în care datele din dosar nu sunt deloc clare. Ulterior, a luat cuvântul şi directoarea Marcela Frigioiu, din cadrul Primăriei Constanţa, care a spus că ea nu va mai semna nici o plată către Polaris, dacă se va vota constituirea ca parte civilă şi îşi şi dă şi demisia, pentru a-şi salva pielea.

„DNA a stabilit un prejudiciu, din următorul raţionament: în Constanţa, gunoiul este cântărit de două ori, şi de Polaris, şi de Tracon, după care se facturează cantitatea rezultată; expertul lor, însă, a înmulţit numărul de locuitori ai Constanţei cu o media naţională de 0,8 metri cubi de gunoaie pe cap de locuitori, iar diferenţa dintre cele două sume a stabilit-o ca fiind prejudiciu. Dacă vă veţi constitui parte civilă, eu nu voi mai semna de azi nici o plată către Polaris.

Pentru că e un contract în derulare, iar la final toate se sparg în capul meu. Îmi este teamă, nu ştiu ce se va întâmpla, eu trebuie să-mi păzesc pieles. Îmi depun şi demisia, dacă veţi considera că eu sunt resonsabilă de situaţie”, a declarat Marcela Frigioiu. La finalul şedinţei, a venit rândul primarului Decebal Făgădău să explice situaţia: „Este exclus să rămână constănţenii de sărbători cu gunoaie în stradă. Eu am votat împotriva amânării şi vă explic de ce. DNA a solicitat de anul trecut documente de la Primăria Constanţa, le-am pus la dispoziţie, apoi n-am mai aflat decât din presă cum merge dosarul.

Luna aceasta, DNA a informat că un expert al său a stabilit prejudiciul la peste 200 milioane de lei în contractul dintre Polaris şi Primăria Constanţa. În aceeaşi adresă, eram întrebaţi dacă ne constituim patre civilă sau nu. Neavând decât această adresă a DNA şi nici o altă informaţie, am răspuns cu o adresă prin care am solicitat mai multe informaţii, astfel încât consilierii locali să ştie ce votează, iar DNA ne-a chemat să cercetăm dosarul, la Bucureşti.

Am desemnat secretarul şi directorul juridic să meargă la DNA Bucureşti, unde au studiat partea leagtă de Polaris din cele 80 de volume ale dosarului, au primit copii după ce au solicitat şi copie după expertiza cu prejudiciul. Ulterior, directorul juridic a fost din nou la Bucureşti, Primăria Constanţa fiind citată ca parte vătămată.

În aceste condiţii, am propus constituirea ca parte civilă a Consiliului Local pentru a prezerva un drept de recuperare a unui prejudiciu, dacă acesta există, încă din această fază. Avem termen până la camera preliminară pentru a ne constitui sau nu ca parte civilă. Pur şi simplu, conserv un drept patrimonial al municipiului Constanţa de a recupera un prejuduciu, dacă acesta va fi stabilit de instanţă”, a declarat Făgădău.

Făgădău: Dacă Frigioiu nu mai vrea să semneze plăţile către Polaris, le semnez eu

„Nu ştiu de ce colegii mei au cerut amânarea proiectului, poate vor să studieze mai bine dosarul, dar eu voi propune acest proiect şi la următoarea şedinţă. Până la urmă, instanţele hotărăsc, nu parchetul, nu Consiliul Local, dacă cineva e vinovat şi dacă există sau nu un prejudiciu. Deocamdată, există un expert care spune că există prejudiciu şi alţi 5-6 experi care spun că nu există nici un prejudiciu.

Curtea de Conturi a verificat an de an contractul cu Polaris, a exista şi un audit de performanţă şi nu s-a găsit nimic în neregulă. Nu e treaba Consiliului Local să spună acum dacă este sau nu prejudiciu, asta va stabili doar instanţa. Eu prezerv un drept al municipalităţii, dacă nu va exista prejudiciu, atunci constituirea de parte civilă devine nulă, dacă există 1 leu prejudiciu, acesta merge imediat în contul Consiliului Local, fără a mai pierde apoi timpul cu alte proceduri. Manuela Frigioiu semnează în numele meu, dacă ea nu mai vrea să semneze, atunci voi semna eu plăţile pentru Polaris, nu am nici un fel de problemă cu asta. Sau voi delega pe unul din viceprimari”, a explicat Decebal Făgădău.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tare flacaul - semnez eu. stai, ba nu pun un vice-primar ca mie frica...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218