REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Dosarul lui Rachieru de la RADET, acuzat de fapte de corupţie, rejudecat

Dosarul lui Rachieru de la RADET, acuzat de fapte de corupţie, rejudecat

Replica API 30 iunie 2012 | 00:00 176

Conform Curţii de Apel Bucureşti

Conform Curţii de Apel Bucureşti

Directorul general al RADET Constanţa, Ilie Rachieru, trimis în judecată de procurorii DNA şi condamnat de Tribunalul Bucureşti la o pedeapsă de 2 ani cu suspendare, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită, ar putea să scape basma curată. El a atacat sentinţa Tribunalului cu apel, la Curtea de Apel Bucureşti, iar completul format din 2 judecători a decis casarea cu rejudecare a cauzei. Însă hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, putând fi atacată de DNA cu recurs la Înalta Curte. Alături de el a fost cercetat şi Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Ce spune DNA

Rachieru a fost trimis în judecată în urmă cu 4 ani de către procurorii DNA. Potrivit acestora, pe 16 decembrie 2005 a fost semnat, între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului. Magistraţii au ajuns la concluzia că Ilie Rachieru şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. Mai mult, Rachieru nu ar fi renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 lei (echivalentul a peste 1,3 milioane euro). Anchetatorii susţin că suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă 142.442,72 lei vechi, cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli. Rachieru ar fi favorizat SC Multigama Tech SRL, care ar fi obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Pe parcursul derulării acestui contract, Rachieru ar fi primit de la Gheorghiu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în valoare totală de 1.500 euro, constând în plata unor excursii în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării lui. În schimbul acestor servicii, Rachieru ar fi acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare. Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru a dispus revocarea ei din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367