REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Dragomir: Guvernul Ponta confundă rectificarea bugetară cu prognozele pozitive privind creşterea economică

Dragomir: Guvernul Ponta confundă rectificarea bugetară cu prognozele pozitive privind creşterea economică

Replica API 2 august 2014 | 00:00 215

Preşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, consideră că Guvernul Ponta confundă rectificarea bugetară cu prognozele pozitive privind creşterea economică.

"În imaginaţia celor de la PSD, creşterea economică este suficientă pentru a spune că în România toate celelalte cresc, inclusiv alocările bugetare. În nota de fundamentare a rectificării bugetare, sunt ajustate pozitiv proiecţiile veniturilor şi cheltuielilor cu impactul favorabil al creşterii economice de la 2,2 la 2,8%. Însă experienţa recentă a creşterii economice record, de 3,5% în 2013, arată că nu orice creştere economică ajunge să se reflecte neapărat în buget. Ba dimpotrivă chiar, căci veniturile bugetare totale chiar au scăzut în 2013 sub 33% din PIB", afirmă parlamentarul liberal.

Acesta susţine că atunci când Victor Ponta vorbeşte despre "rectifictificare bugetară pozitivă" se gândeşte, mai degrabă, la ce şi-ar dori să se întâmple, nu la cheltuielile şi veniturile colectate deja, conform execuţiei bugetare de până în prezent.

"Rectificarea nu înseamnă, în mod necesar, ajustarea prevederilor bugetare la noile prognoze economice, care pot sau nu să fie favorabile. În această privinţă a execuţiei bugetare, pe semestrul I din 2014 cifrele sunt menite să readucă miniştrii Guvernului Ponta cu picioarele pe pământ, dacă au fost cândva: pe primul semestru, la bugetul general consolidat s-au colectat venituri de 100,4 miliarde lei, la un grad de realizare a programului de încasări de doar 95,7%. Aşadar, primul lucru care ar fi trebuit spus în privinţa rectificării bugetare este că, pe primul semestru din 2014, guvernul a înregistrat faţă de programul de încasări o lipsă de venituri de 4,31 miliarde lei, cf. Raportului MFP pentru primele 6 luni 2014", declară deputatul Gheorghe Dragomir.

Nu în ultimul rând, liderul PNL Constanţa este de părere că "această rectificare bugetară, prezentată iniţial la televizor, este un nou joc de campanie electorală şi nu este nicio coincidenţă că ea a fost anunţată în aceeaşi zi în care Victor Ponta şi-a lansat candidatura la prezidenţiale. Victor Ponta a vrut să prezinte o veste economică pozitivă pentru electoratul lui înainte de lansare, dar nu există nimic sustenabil şi nimic care să sugereze existenţa unei strategii economice coerente".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614