REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Dragomir: Ponta se joacă de-a bugetul. Cadouri electorale, doar pentru unii!

Dragomir: Ponta se joacă de-a bugetul. Cadouri electorale, doar pentru unii!

Replica API 1 octombrie 2014 | 01:25 143

Guvernul taie, prin a doua rectificare bugetară din acest an, aproape 4 miliarde lei (circa 900 de milioane euro) din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile postaderare, din care peste un miliarde lei de la autostrăzi, anunţă deputatul constănţean Gheorghe Dragomir.

Conform proiectului de rectificare, din cheltuielile bugetului de stat, bugetul Administraţiei Prezidenţiale va fi diminuat cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputaţilor – cu 6,1 milioane lei, al Curţii Constituţionale – cu 200.000 lei, al Ministerului Tineretului şi Sportului – cu 3,5 milioane lei, al Ministerului Educaţiei – cu 5,5 milioane lei, al Ministerului Culturii – cu 10,2 milioane lei, al Agenţiei Naţionale de Integritate – cu 1,2 milioane lei, al Ministerului Economiei – cu 19,8 milioane lei, al Academiei Române – cu 6,9 milioane lei.

"Exact în campania electorală, primarii primesc, la a doua rectificare, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin (PNDL) şi circa 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport, prin tăierea cofinanţării fondurilor Uniunii Europene. În total puţin peste 2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro. Sumele alocate prin proiectul de rectificare bugetară sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din 2013, când Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit circa 600 de milioane lei la prima rectificare, dar a pierdut peste 300 de milioane lei la a doua rectificare", susţine Dragomir.

De asemenea, anul trecut autorităţile locale au primit sume derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap. "Sume suplimentare au mai fost prevăzute din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, pentru echilibrare şi pentru plata unor arierate, pentru a răspunde condiţionalităţilor din acordul cu FMI. Nu cunosc o altă astfel de nemernicie care să fi avut loc în prag de alegeri. Aşa ceva n-am mai pomenit nici în cele mai proaste guverne. Pe acest guvern scrie MITĂ. Această rectificare nu este altceva decât jaf, hoţie şi mituirea primarilor. Eu nu spun că primăriile nu au nevoie de bani, dar nu aşa, nu cu preţul tăierii cofinanţării fondurilor Uniunii Europene. Trebuia ca taxa pe clădiri speciale să rămână la administraţiile locale, nu să fie aruncată la bugetul de stat ca apoi să se dea pomeni electorale primarilor în schimbul voturilor. Primarii ştiu cel mai bine ce proiecte sustenabile sunt necesare localităţii lor. Mai mult, se iau bani de la Educaţie, Cultură, Sănătate, domenii oricum subfinanţate în mod constant. Ce ar putea să facă PSD și Ponta cu un popor educat? Dacă poporul își dă seama de hoțiile și fraudele puse la cale de pesediști, în frunte cu „micul Titulescu”, când dau iama prin bugetul și averea statului? Așa că mai bine îl țin needucat, incult. Chiar și bolnav, cu atât mai bine!", explică deputatul PNL Gheorghe Dragomir.

Această rectificare bugetară confirmă și dezastrul din domeniul proiectelor cu fonduri europene, susţine Dragomir:

"Degeaba se lăuda premierul Ponta cu cea mai mare creștere a ratei absorbției, când circa 4 miliarde de lei au fost luate din contribuția românească necesară dacă am fi absorbit sumele repartizate țării noastre. Altfel spus, singura resursă sigură și gratuită, în mare parte, s-a dus pe apa sâmbetei, din cauza incompetenței Guvernului României".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920