REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Dragomir: "Tăriceanu ar putea fi competitor serios doar dacă PSD, care nu are candidat, îl susţine"

Dragomir: "Tăriceanu ar putea fi competitor serios doar dacă PSD, care nu are candidat, îl susţine"

Replica API 28 februarie 2014 | 00:00 310

Dezamăgire şi tristeţe

Dezamăgire şi tristeţe

Agitaţia declanşată de Călin Popescu Tăriceanu nu a rămas netaxată de foştii colegi. PNL-iştii de la centru şi din teritoriu au criticat în termeni duri poziţia lui Tăriceanu, considerând-o ba plină de ridicol, ba plină de orgolii. În orice caz, concluzia foştilor colegi poate fi simplu interpretată: Tăriceanu vrea să se sinucidă politic şi nu ştie cum.

Primul care a dat tonul a fost liderul PNL Bistriţa, deputatul Stelian Dolha, care a declarat că, prin plecarea lui Tăriceanu, "PNL a pierdut un simbol, dar unul îmbrăcat în ridicol". Din colţul celălalt al ţării, liderul de la Arad, Ioan Cristina, a fost la unison, spunând despre Tăriceanu că a reuşit să "cadă de la sublim la ridicol şi anunţă o clonă penibilă a PNL". Criticile au mai venit şi de la Cluj, unde liderul Horea Uioreanu a declarat că Tăriceanu "înfiinţează un UNPR cu papion", de la Sibiu sau de la Suceava, unde deputatul Alexandru Băişanu a declarat că "Tăriceanu îşi urmează agenda personală. Se dovedeşte că PSD îşi face treaba bine". O poziţie asemănătoare a avut-o şi preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, care a invocat aceleaşi "intervenţii ale PSD". Dragomir este convins de existenţa unei conspiraţii a social-democraţilor, la care Tăriceanu s-a făcut părtaş, fiind o victimă a mirajului promisiunilor: "Este un proiect care, probabil, a fost pus la cale mai demult, nu de ieri sau de alaltăieri. Faptul că aici văd o complicitate a PSD şi a lui Victor Ponta, nu cred că Tăriceanu a plecat singur pe acest drum, convenind unele puncte, mă face să mă gândesc de ce oare au fost făcute promisiunile acelea deşarte de tipul vrem să facem, vă susţinem, îl susţinem pe Crin Antonescu", a declarat Dragomir, pentru "Replica".

Liderul PNL Constanţa se arată, totodată, dezamăgit de situaţie, mai ales în contextul în care formaţiunea de la malul mării a fost un apropiat al lui Tăriceanu, inclusiv în momentele în care acesta a pierdut preşedinţia partidului, în faţa lui Crin Antonescu. "Exprim regretele faţă de un om pe care PNL Constanţa l-a respectat, poate câteodată mai mult decât pe oricare alt membru PNL, având o relaţie mai specială. L-am susţinut şi atunci când a pierdut preşedinţia partidului. Surprinzător din partea unui om, care a ajuns pe cele mai înalte funcţii în stat, graţie partidului. Nu îmi dau seama, probabil că a făcut asta din orgoliul propriu sau, mă rog, dorinţa de a fi cineva ce nu a reuşit până acum", a menţionat Dragomir. Totodată, Dragomir consideră că, prin plecarea lui Tăriceanu, nu se pune problema fisurării partidului, unitatea fiind un element cheie în PNL. "Au mai plecat doi preşedinţi deodată şi nu s-a zguduit partidul, foşti preşedinţi, Tăriceanu şi Stoica. Competitor serios ar putea fi doar dacă PSD, neavând candidat, îl susţine. PSD nu are candidat şi atunci s-au gândit să-l inventeze. Dacă va fi susţinut de toată aripa de stânga, Tăriceanu devine un competitor puternic. Dacă nu va fi susţinut, va trebui să renunţe, altfel ar putea lua scor atât de mic, care i-ar putea închide cariera politică", a concluzionat Dragomir. Un admirator al lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul subsecretar de stat Constantin Matei a precizat, la rândul său, că nu va părăsi PNL pentru a i se alătura fostului preşedinte al liberalilor.

De departe, cel mai deziluzionat de demersurile politice ale lui Tăriceanu este Ludovic Orban. Liberalul consideră că fostul său coleg şi-a dinamitat practic munca sa şi a colegilor, pentru alegerile prezidenţiale, unde "nu va avea nici o şansă": "Îmi pare rău de domnul Tăriceanu că, prin prostia pe care o face astăzi (joi - n.r.), pune în umbră o activitate constantă în PNL. Într-un fel, încearcă să dea foc la casa la care a pus şi el cărămizi. Este degradant pentru domnul Tăriceanu. Nu reuşesc să găsesc nici un fel de motiv serios, plauzibil pentru acest demers. Cât despre obţinerea unui scor mai mare la prezidenţiale decât Antonescu, nu are nici o şansă, sub nici o formă", a menţionat Orban, pentru "Replica".

Călin Popescu Tăriceanu intenţionează să declanşeze o răzmeriţă în mediul liberal. Dezamăgit de ieşirea PNL de la guvernare, Tăriceanu a declarat că doreşte ca USL să continue şi, după demisia din partid înaintată miercuri, a anunţat că va înfiinţa Partidul Reformator Liberal şi că este interesat să candideze la Preşedinţie, fiind convins că îl va învinge la prezidenţiale pe Crin Antonescu. Premierul Victor Ponta a declarat că este dispus să le ofere posturi în Guvern celor care se vor alătura proiectului politic al lui Tăriceanu, pe care îl consideră "un candidat puternic la prezidenţiale".

Până în prezent, "partidul" lui Tăriceanu este format din trei membri: senatorul Sorin Ilieşiu, deputatul Titi Holban şi... Călin Popescu Tăriceanu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218