REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Drepturile consumatorului în era digitală - eveniment la Universitatea Şaguna

Drepturile consumatorului în era digitală - eveniment la Universitatea Şaguna

Replica API 16 martie 2017 | 13:48 553

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța a organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită în fiecare an la data de 15 martie, o conferință de presă în Aula Universității „Andrei Șaguna” din Constanța. La eveniment au fost prezenți: Levent Mustafa Accoium, subprefectul județului Constanța; Aurel Papari, Rectorul Universității „Andrei Șaguna”; Radu Cornel, comisar șef adjunct; CJPC Constanța și Cristina Rusu, comisar superior CJPC Constanța.

Ziua Internațională a Protecției Consumatorilor a fost sărbătorită și la Constanța! Ca în fiecare an, ziua de 15 martie marchează acest eveniment, iar anul acesta reprezentanții CJPC Constanța au organizat “Așa cum știm cu toții, grija față de cetățean ne obligă să fim atenți la cerințele cetățenilor și sănătatea lor. Societatea avansează pe zi ce trece, iar consumatorii sunt foarte tentați din ce în ce mai tare de marketingul digital care se propagă cu o viteză din ce în ce mai mare”, a precizat Levent Mustafa Accoium, subprefectul județului Constanța.

Noi suntem o instituție care este percepută de foarte multe ori ca și SMURD. Însă legislația este foarte bine pusă la punct și pune consumatorul să treacă prin mai multe canoane. Asta pentru strângerea tuturor datelor comerciantului. Nu putem interveni la unele solicitări comice precum: mi-am pierdut nevasta!”, a precizat în cadrul conferinței de presă organizate miercuri, 15 martie, Cristina Rusu, comisar superior CJPC Constanța.

Mulți dintre constănțeni nu cunosc faptul că Legea 449/2003 este cea care ne poate spune ce și cum putem beneficia de sprijin și care poate veni în apărarea drepturilor noastre. Astfel, reprezentanții CJPC Constanța au amintit despre legea care vine în sprijinul, sau nu, al consumatorului. “Produsul este un bun material a cărui destinație finală este consumul sau utilizarea corectă a serviciului (inclusiv apă, gaze și curent). În legea 449/2003 se spune clar că produsul trebuie adus la conformitate, doar în cazul în care produsul nu se poate readuce la forma inițială se pot returna banii.”, a precizat comisarul superior al CJPC Constanța

Românii preferă să cumpere online, mai mult decât cumpărăturile din magazine!

Tema de anul acesta este “Drepturile consumatorului în era digitală” și vine tocmai ca urmare a numărului mare de constănțeni care prefer să cumpere produse din mediul online. “Există o ordonanță care apără și totodată aduce la cunotință consumatorilor constănțeni despre regulile pe care trebuie să le îndeplinească un site online de cumpărturi și totodată, la ce drepturi au în cazul achiziționării de obiecte prin intermediului mediului online. Este vorba despre OUG 34/ 2014 privind drepturile consumatorilor la contractele online. Există spoturi publicitare sau site-uri care nu îndeplinesc condițiile de vânzare. Feriți-vă de aceștia! Costurile totale de utilizare, modalitate de plată, informații cu privire la dreptul de retragere (termen 14 zile calendaristice de la data semnării și confirmării contractului).”, a precizat comisarul șef al CJPC Constanța.

"Anul trecut, doar de Black Friday, romanii au cumparat prin intermediul mediului online produse in valoare de 830 milioane de euro, mai mult decât în anul 2015.", a declarat Radu Cornel

Cei mai iscusiți dintre comercianți aplică metoda de vânzare a produselor prin intermediul apelului telefonic. Așadar, reprezentanții CJPC Constanța ne amintesc despre contractele prin intermediul apelului telefonic. “În privința contractelor prin telefon se consideră acceptul consumatorului chiar dacă nu s-au primit toate informațiile. Afacerea nu este valabilă decât dacă și-a dat consimțământul în scris la acel contract.”, ne-a mai declarat Cristina Rusu, comisar șef în cadrul CJPC Constanța.

Alege dreptul tău, concurs organizat de ANPC: Premiul I a fost câștigat de o elevă constănțeancă de la Colegiul Carol I!

ANPC a inițiat în urmă cu 17 ani a inițiat concursul “Alege dreptul tău” în colaborare cu Ministerul Învățământului. Dintre cei mai mititei, încadrați între clasele I - IX participă cu desene, iar ceilalți elevi ai claselor mai mari, înafară de cei din clasa a XII-a, participă cu test grilă și un eseu care l-au susținut în timpul concursului. Câștigătoarea concursului organizat anul acesta este Dachi Mihaela Gabriela, elevă în clasa a XI-a a Colegiului Carol I Constanța.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
drepturile consumatorului in era vegetala ? haica-mi pulaci zau ....
0
0
Modificati va rog numele premiantei! E Dachi Mihaela Gabriela
1
0
Dar ce Saguna este universitate?Am crezut ca este un srl ce fabrica diplome pe scara larga
0
0
Oligofrenul asta iar nu a deschis gura? Sa zica si el ceva...Raduleee du-te tata la vama. Ca acolo te scoti mai bine
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102