REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

După incendiul din Bamboo, cluburile de pe litoral au fost “ARSE” cu amenzi!

După incendiul din Bamboo, cluburile de pe litoral au fost “ARSE” cu amenzi!

Replica API 23 ianuarie 2017 | 22:41 354

Pompierii, polițiștii și jandarmii constănțeni au verificat în weekendul 21-22 ianuarie a.c. cluburile din municipiul Constanța! Acțiunea s-a desfășurat în urma incendiului izbucnit la Club Bamboo din capital, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Se pare că evenimentul neplăcut a fost de impact și a alertat autoritățile locale constănțene dar și pe oamenii legii. Cele mai cunoscute cluburi din Constanța au fost verificate și amendate de polițiști, jandarmi și pompieri! Vizate au fost Fratelli, LUV, Etiquette și Breeze.

Pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legislative din domeniul incident situaţiilor de urgenţă, în perioada 21-22 ianuarie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a derulat o serie de acţiuni inopinate de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi.

La aceste activităţi în teren, derulate cu precădere, pe timpul nopţii, după ora 23.00, au fost angrenaţi, alături de pompieri (inspectori de prevenire şi personal din subunităţile de intervenţie) şi reprezentanţi ai inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi. Astfel, în acest interval s-au executat controale la 4 (patru) operatori economici din categoria cluburi, unde au fost constatate 32 deficienţe.

În urmă acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 31 sancţiuni contravenţionale (23 avertismente şi 8 amenzi), în cuantum de 18.000 lei.

Mai exact, verificările au vizat două cluburi din zona Străzii Răscoala din 1907, Fratelli și Etiquette, unde s-au aplicat câte două sancțiuni în valoare de 3.500 lei, la unul dintre ele acordându-se două avertismente, iar la celălalt un număr de trei. Un alt club verificat a fost Club Luv, situat în zona Dacia și a fost sancționat cu 2 amenzi în cuantum de 7.500 de lei și 15 avertismente. Cel de-al patrulea club vizat este Breeze, situat pe Strada Ștefan cel Mare din municipiul Constanța, unde s-au aplicat 2 amenzi în cuantum de 3500 lei și 3 avertismente.

Managerul Clubului LUV din Constanța, Ion Budi, a declarat pentru Replica de Constanța faptul că în noaptea dintre 21 și 22 ianuarie a.c. clubul a fost amendat de către oamenii legii în urma controlului efectuat. "Așa cum se întâmplă în România, indiferent dacă ești sau nu în regulă, primești amendă în urma unui control efectuat. În cazul acesta am primit amenda minimă. Trebuie să fim conștienți că aceste controale sunt bune, este normal să ne punem la punct cu tot ce ține de o mai bună desfășurare. Nu am nimic împotriva acestor controale. O dată la 3 luni facem instructajul personalului în caz de incendiu, o simulare de incendiu.", a declarat managerul LUV, Ion Budi.

Deficienţele constatate nu s-au încadrat în prevederile HG 915/2015 privind Stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionarii ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu. Pentru cele patru obiective controlate nu s-a solicitat şi nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.

Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul obiectivelor controlate, neîntreținerea instalaţiilor de stingere a incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafisarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă.

De asemenea, s-au desfăşurat sesiuni de informare a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă de la operatori economici, acţiuni de diseminare a informaţiilor de natură preventivă cetăţenilor.

Concomitent cu activităţile de control asupra respectării normelor de apărare împotriva incendiilor, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat opt acţiuni de recunoaştere la categoriile de obiective cuprinse în planurile de verificare.

Având în vedere faptul că perioada următoare se caracterizează printr-un aflux mare de persoane care aleg să-şi petreacă timpul liber în astfel de locaţii, ISU recomandă administratorilor/proprietarilor acestor categorii de obiective, următoarele: respectarea numărului maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare, pentru aceste categorii de construcţii; solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate de incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.

Cluburile pot fi închise dacă se constată deficiențe!

"Sunt reglementări în HG 915/2015 care specifică clar când se închide un obiectiv. Chiar dacă are autorizaţie de securitate la incendiu, obiectivul poate fi închis dacă se constată deficienţele menţionate la art 2. Astfel,se dispun în ordine:

1) Măsura de complementare de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor care nu au autorizaţie de securitate la incendiu, în condiţiile legii, şi care au aria desfăşurată mai mare de 200 mp, având destinaţia de comerţ, cultură sau turism, se realizează în oricare din următoarele situaţii:

a) depăşirea numărului maxim de utilizatori pentru baruri, cluburi, discoteci şi restaurante cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă;

b) depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc;

c) neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare faţă de valoarea de referinţă;

d) reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

e) neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

f) neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

g) categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune.", precizează reprezentanții ISU Dobrogea.

Paula SOLOMON, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu cred ca suntem in masura sa comentam atata timp cat nu stim legea.
0
0
Muwe la ISU, care freaca pwla.Niste jeguri care nu ne apara, pe noi astia care vrem sa nu se mai fumeze.De ce nu va faceti treaba jegosilor?Va primiti spaguta si va faceti ca ploua, sau credeati ca nu o sa se mai itample.Pisamas pe voi de sclavi
0
6
O porcarie!
0
3
Unde exista acoperis retractabil, se poate fuma.
2
3
nu mai iesiti in cluburi!!! umbla johannis cu bricheta si da foc la canapeleee
2
2
CE ATI facut pana acum? Controalele se da noaptea,Mai ales PE legea fumatului.Se constitute echipe mixte.La treaba!
1
4
La Margo se fumeaza in draci !!!
6
2
Pana la aparitia legii antifumat,se fuma in draci peste tot si nu din cauza tigarilor au fost incendii,atatea cate au fost ele...Importante sunt restul masurilor de luat. Instalatii electrice defecte,gazul butan,neglijenta crasa,astea sunt motive de declansare a nenorocirilor.
5
0
La cati bani fac astia intr un weekend bani care nu sunt batuti in casa de marcat o amenda pt ei e ca 1 leu de al meu care il dau pe covrig.ala de la fratelii si ala de la crazy ce masini si ce case au.li se rupe pula de amenzi au numai neamuri si pile bine puse
9
2
M as caca pe cluburile voastre Prost e cine merge in ele!!!!!!
7
2
Asta o sa dureze cat , trei zile ca orice minune si dupa aia iar ne culcam pe o ureche, nu domnilor trebuie in fiecare seara cand deschid sa aveti un reprezentant acolo care sa dea amenzi instant celor care fumeaza , nu numai celor care administreaza pentru ca asa cum am mai spus sintem o tara de jmecheri si nu respectam legea.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614