REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Echipa ENEL a dat piept cu romii de la barăci din Mangalia: debranşarea s-a transformat în avertisment

Echipa ENEL a dat piept cu romii de la barăci din Mangalia: debranşarea s-a transformat în avertisment

Replica API 14 august 2013 | 00:00 261

"Să moară mama dacă taie curentul...". Primarul, chemat să calmeze spiritele

"Să moară mama dacă taie curentul...". Primarul, chemat să calmeze spiritele

Agitaţie, hărmălaie, poliţie, "să moară mama dacă taie curentul", "să vină primarul", "aoleu, avem botez, se strică mâncarea-n frigider" - iată câteva detalii de la tentativa de ieri de debranşare a locatarilor din zona Colonişti, Mangalia. Spunem "tentativă" pentru că echipa ENEL, deplasată în cartierul în care se înregistrează restanţe-record la plata facturilor de energie electrică, a plecat fără să pună în aplicare debranşarea. În schimb, a fost transmis un termen "de graţie" de două săptămâni, timp în care ENEL speră să-şi încaseze banii.

Până la luarea deciziei de a nu se pune în aplicare debranşarea, echipa ENEL a îndurat un cor de ţipete şi proteste, nemulţumiţii solicitând, printre altele, să vină la faţa locului şi primarul Mangaliei, Cristian Radu. Cum "gluma" părea să se îngroaşe, edilul a sosit în zona Barăci, fiind întâmpinat cu aplauze, ca un "salvator" al situaţiei. Însă primarul le-a explicat că trebuie să achite curentul, în caz contrar, peste două săptămâni vor sta în beznă. Problema este că debranşarea i-ar putea afecta şi pe cei de bună credinţă, care achită facturile. "Există o singură staţie de branşare şi un singur branşament care deserveşte toate camerele din barăci, iar unii dintre locatari au facturi plătite la zi. Există contoare, pentru a se stabili exact fiecare cât consumă în fiecare cameră, iar cei care sunt cu plăţile la zi s-au revoltat, şi este firesc. Nu este corect să rămână fără curent şi cei care plătesc. Însă gălăgie au făcut şi cei cu restanţe, că aveau botez şi, dacă se taie curentul, li se strică mâncarea pentru petrecere în frigider", au relatat reprezentanţii Primăriei Mangalia. "Cei cu facturile la zi au cerut să fie debranşaţi doar rău-platnicii, însă acest lucru nu este posibil. În plus, hărmălaia a fost făcută în cartier şi de cei care au casele lor, individuale, separate de locuinţele sociale cărora le spunem barăci. Ei nu aveau nici un motiv să creadă că vor fi afectaţi de debranşare, ei sunt branşaţi separate. Doar cele 6 barăci, compuse din 99 de camere, ar fi avut de suferit. Pentru că se iscase atâta gălăgie, la faţa locului au fost şi poliţiştii, să nu degenereze situaţia", au mai explicat reprezentanţii Primăriei Mangalia. Între cei prezenţi la faţa locului, pentru ca lucrurile să rămână calme, a fost şi şeful Poliţiei Mangalia, Nicolae Pescaru, faţă de care romii de la barăci au demonstrat că "îi cam ştiu de frică", după cum remarca, ieri, şi un reprezentant al Primăriei Mangalia. Una peste alta, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a ţinut să le repete chiriaşilor de la barăci că trebuie să plătească şi să nu-şi imagineze că există altă soluţie. De precizat că în zona Barăci locuiesc 99 de familii (350 de persoane), în 99 de camere care compun 6 barăci. Familiile sunt chiriaşe în locuinţele sociale aparţinând Serviciului Social din subordinea Primăriei Mangalia. De altfel, contractul cu ENEL pentru camerele de la Barăci este încheiat cu Primăria Mangalia, însă chiriaşii zonei au obligaţia să achite facturile aferente consumului de energie electrică. În momentul de faţă, debitul acumulat este de 1,6 milioane de lei.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367