REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Elevii, nemulţumiţi că trebuie să stea şi mai multe ore la şcoală

Elevii, nemulţumiţi că trebuie să stea şi mai multe ore la şcoală

Replica API 18 aprilie 2016 | 23:40 262

Schimbări în programă:

Schimbări în programă:

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, împreună cu Secretarul de stat, Monica Anisie şi directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, au prezentat marţi, 5 aprilie, în cadrul unei conferinţe de presă, planul-cadru pentru învăţământul gimnazial, ce se poate aplica începând cu anul şcolar 2017- 2018. Prin acest nou plan de învăţământ se vor introduce materii noi precum Informatică şi TIC şi drepturile copilului - inclusă în Educaţie Socială.

Amintim că această disciplină a făcut obiectul mai multor discuţii purtate între reprezentanţii din sistemul de învăţământ, elevi şi părinţi, care au considerat că este esenţial ca un elev să îşi cunoască drepturile şi că ar fi bine să înveţe acest lucru la şcoală. De cealaltă parte, elevii sunt nemulţumiţi că vor petrece şi mai multe ore la clase!

În cadrul disciplinei Educaţie socială se vor studia noțiuni legate de gândirea critică şi drepturile copilului, toleranţă şi educaţie interculturală, educaţie juridică şi cetăţenie democratică, educaţie economico-financiară şi antreprenoriat. Referitor la aceste modificări privind programa școlară, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța consideră că acesta se concentrează pe dezvoltarea unor competențe și aptitudini cheie pentru elevi:

”Planul cadru pentru gimnaziu vizează un profil de formare centrat pe dezvoltarea competențelor cheie, având la bază principii precum: centrarea pe competențe, timpul elevilor, flexibilizarea ofertei curriculare la nivelul școlii , abordarea integrată. Totodată, oferta națională de curriculum la decizia şcolii cuprinde programe şcolare aprobate prin ordin al ministrului educației și sunt relevante pentru disciplina şi pentru aria curriculară de care aparțin, pentru o abordare integrată la nivelul mai multor arii curriculare, dar şi relevante pentru educația socială: Educație pentru sănătate, clasele V-VI, VII-VIII, „Creează-ți mediul!”, V-VII, Educație ecologică şi de protecție a mediului clasele V-VII, Lectura şi abilitățile de viață, clasele V-VI, VII-VIII, Limba neoelenă şi civilizația Greciei antice (doi ani de studiu), Rădăcini latine în cultura şi civilizația românească etc.”, a declarat pentru ”Replica” Gabriela Bucovală, inspector general în cadrul ISJ.

Elevii sunt de părere că introducerea acestor materii este bine venită întrucât cuprind noțiuni pe care nu le învățau în cadrul programei școlare valabile până în acest an, noțiuni foarte importante atât pentru dezvoltarea lor personală, cât și profesională. Pe de altă parte, ei sunt nemulțumiți de faptul că aceste materii îi vor ține practic la fel sau chiar mai mult timp în bănci, orarul lor fiind și mai încărcat decât înainte. Astfel, elevii vor ajunge să petreacă la școală și 7 ore pe zi: ”Salut introducerea în planul-cadru a orelor de informatică şi TIC, precum şi a conceptului de educație socială, care, printre altele, cuprinde ore de educație pentru drepturile copilului şi educație juridică.

Aceste materii sunt benefice pentru dezvoltarea copilului şi vor aduce un plus de valoare. Dar, în același timp atrag atenția asupra faptului că în planul-cadru aprobat pentru ciclul gimnazial doar s-au introdus materii, încărcându-se excesiv orarul elevilor. Astfel, la clasa a VIII-a se va ajunge ca un elev să aibă până la 34 de ore pe săptămână, ceea ce înseamnă 4/5 zile cu 7 ore pe zi, iar a 5-a zi cu 6 ore in program. Acest lucru este inuman, ținând cont că vorbim de copii de 14-15 ani”, a declarat pentru ”Replica” Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102