REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Escrocii au reinventat metoda „Accidentul”. S-au reprofilat pe intervenţii chirugicale. Iată ce a păţit o pensionară

Escrocii au reinventat metoda „Accidentul”. S-au reprofilat pe intervenţii chirugicale. Iată ce a păţit o pensionară

Replica API 20 februarie 2017 | 08:40 291

Mare atenţie!

Mare atenţie!

De multe ori, oamenii sunt foarte creduli şi întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unora. Unele înşelăciuni au fost atât de îndrăzneţe încât sfidează realitatea şi normele sociale. Dar uneori, chiar şi politeţea trebuie să aibă limitele ei! În cazul infracţiuni de înşelăciune prin metoda „Accidentul”, autorii au următorul mod de operare: apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident. Asta a păţit sâmbătă, 18 februarie, o vârstnică din Constanţa, care din fericire şi-a dat seama că este vorba despre o înşelăciune.

Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi, la data de 19.02.2017, de către o femeie în vârstă de 84 de ani, din Constanţa, cu privire la faptul că, la data de 18.02.2017, ora 23.50, a fost apelată telefonic de către un bărbat care s-a recomandat ca fiind medic şi i-a solicitat suma de 10.000 de lei pentru a efectua o intervenţie chirurgicală asupra unei vecine de bloc, care ar fi suferit un accident casnic.

Femeia în vârstă a realizat că poate fi victima unei înşelăciuni şi a încheiat convorbirea. În cauză, poliţiştii au deschis o anchetă în vederea identificării autorului, depistării acestuia şi tragerea lui la răspundere penală. Menţionăm că autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, astfel încât autorii câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

Recomandările poliţiştilor

Poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute şi să se adreseze şi sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că, ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune. Pentru a evita să deveniţi victima unei astfel de înşelăciuni, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte cu privire la situaţia prezentată.

Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări; orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la Poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt atatia baboci si moseti prosti incat nu stiu daca nu cumva ar trebui sa fie avertizati de copiii sau rudele lor in legatura cu snapanii astia ordinari si modul lor de operare, insa probabil ca si ei sunt la fel de naivi
0
0
Doamne multa lume inculta in tara asta. Ne meritam soarta.
1
0
...la toate telefoanele primite cu astfel de mesaj raspunsul este unul cat se poate de sImplu: domnule sunt deacord sa iti dau suma pe care o soliciti DAR NUMAI IN PREZENTA POLITIEI...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614