REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Executarea silită, fără încuviinţarea instanţei. Legea anticonstituţională care intră în vigoare!

Executarea silită, fără încuviinţarea instanţei. Legea anticonstituţională care intră în vigoare!

Replica API 23 octombrie 2014 | 01:28 133

Legea nr. 138/2014 pentru modificarea Codului de Procedură Civilă a intrat în vigoare duminică, iar cea mai importantă prevedere presupune executarea silită fără a mai cere în prealabil încuviințare de la instanţă. Modificările la Codul de procedură civilă privind executarea silită produc groază printre consumatori. Un proiect de lege, aprobat şi promulgat de Parlament, dă dreptul executorilor judecătoreşti să înceapă executarea silită, fără aprobarea instanţei, ceea ce înseamnă că cei cu debite la bănci sau alţi creditori pot fi executaţi silit mai rapid şi fără cenzura instanţei. Ralierea la legislaţia europeană poate fi de înţeles. Metoda românească a practicii face din nou furori. Legea privind modificarea Codului de Procedură Civilă a fost adoptată recent de Camera Deputaţilor, iar prevederea care se referă la modificarea articolului 665, privind încuviințarea executării silite a titlurilor executorii, între ele și contractele de credit sau de leasing, a mai fost introdusă în Codul de Procedură Civilă în 2006, însă a fost declarată neconstituțională în martie 2009, ceea ce înseamnă că PSD şi PC au forţat nota, pentru adoptarea unei legi cu o prevedere neconstituţională. Curtea Constituțională a arătat atunci că modificarea legii încalcă principiul separației puterilor în stat, executorii judecătorești neputând fi asimilați magistraților și neputând fi la fel de independenți și de imparțiali ca aceștia, numai că puterea prea mare acordată executorilor, care ar echivala cu încălcarea dreptului la un proces echitabil pentru debitori, nu deranjează pe “aleşii” din Parlament.

În apărarea lor, executorii judecătoreşti s-au plâns că, până acum, știind de pe portalurile instanțelor de judecată, despre încuviințarea executării silite, debitorii își vindeau bunurile. În replică, preşedintele asociaţiei Asistenţă pentru Consumatori, Iulian Urban, susţine că demersul parlamentar este doar încă o dovadă a faptului că “aleşii joacă în echipa intereselor bancare”. “Esenţa constă în faptul că, în vreme ce “liderul iubit” Victor Ponta spune că Guvernul va aproba, cândva, cumva, legea falimentului personal, ca să-i ajute pe românii hăituiţi de bănci, în acelaşi timp PSD dă o lege prin care băncile pot executa mai rapid românii înglodaţi în datorii, ceea ce demonstrează că de fapt indivizii ăştia din Parlament joacă în continuare în echipa intereselor bancare”, a declarat Urban, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614