REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului: de la repetarea referendumului, la pasarea problemei în curtea Guvernului

Exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului: de la repetarea referendumului, la pasarea problemei în curtea Guvernului

Replica API 14 ianuarie 2013 | 00:00 369

Lucrurile au început să se vadă diferit

Lucrurile au început să se vadă diferit

Ideea exploatării gazelor de şist trebuie tratată, în 2013, în mod pozitiv, raţional şi pe baze ştiinţifice, întrucât poate genera dezvoltare pentru România, sunt de părere ministrul Afacerilor Externe, constănţeanul Titus Corlăţean şi premierul României, Victor Ponta. Compania americană Chevron a primit dreptul de a explora şi exploata gazele de şist în trei perimetre din judeţul Constanţa, potrivit unor hotărâri de Guvern care a fost publicată pe 28 martie 2012 în Monitorul Oficial. Cele trei perimetre se află în sudul litoralului, în zonele Vama Veche (Limanu), Adamclisi şi Costineşti.

Interesant este faptul că înainte de alegerile locale din 2012, oamenii din staţiunea Costineşti au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de guvernanţi şi faţă de firma care ar trebui să înceapă exploatările în zonă. Atunci constănţenii s-au declarat îngrijoraţi de efectele pe care le va avea exploaterea gazelor de şist. Oamenii se temeau că sănătatea lor şi turismul din zonă vor fi grav afectate, iar agricultorii pentru culturi. Specialiştii spun că metoda fracturării hidraulice, prin care se extrag gazele de şist, poate provoca alunecări de teren, contaminarea apei potabile şi chiar cutremure. Tot în 2012 a avut loc şi o consultare a populaţiei privind exploatarea gazelor de şist, prin fracturarea hidraulică a scoarei terestre, oamenii din sudul litoralului fiind chemaţi pe 9 decembrie la urne. Numai că referendumul nu a putut fi validat nici la Costineşti, nici la Limanu, dar nici la Mangalia, pentru că nu s-a îndeplinit procentul de participare de 50,1% din totalul populaiei cu drept de vot. La Mangalia mai erau necesare 2.000 de voturi, la Costineşti prezenţa la vot a fost de doar 49,7%, iar la Limanu doar 39,19% din locuitori au votat pentru instalarea platformelor pentru exploatarea gazelor de şist. Dacă în 2012 primarul din Costineşti, Traian Cristea, s-a alăturat protestatarilor şi spunea că nu va accepta exploatările din zonă, în 2013 crede că decizia privind gazele de şist îi aparţine în totalitate Guvernului. "Eu am spus din capul locului că orice referendum desfăşurat la nivel de unitate teritorial administrative, cu peste 2000 de locuitori, nu va influenţa decizia Guvernului. Guvernul va decide ce se va întâmpla în cazul gazelor de şist. Noi nu facem parte din Guvern. Toată lumea spune că, în America, de când se exploatează gazele de şist, preţul la gaze a scăzut cu 40%", a declarat, pentru "Replica", primarul staţiunii Costineşti, Traian Cristea. Nici primarul din Mangalia nu se mai declară împotriva gazelor de şist. Acum edilul susţine că are nevoie de timp pentru documentare, întrucât nu se pricepe la gazele de şist. "Nu am văzut declaraţiile ministrului şi pentru un punct de vedere trebuie să mă documentez. La Mangalia a avut loc un referendum pe acest subiect, referendum care nu a trecut. Cetăţenii nu au fost interesaţi de acest subiect. Trebuie să mă documentez pentru a-i informa, prin intermediul presei, pe cetăţeni. Ei sunt influenţaţi de ceea ce voi declara şi tocmai de aceea trebuie să mă documentez. Sunt un profan. Nu mă pricep la gaze de şist", a spus primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Urdea vrea alt referendum

În cazul primarului din Limanu, Iustin Urdea, lucrurile sunt clare. Administraţia locală a acţionat în instanţă Guvernul României, pentru anularea hotărârii de guvern care permite Chevron să exploreze/exploateze gazele de şist în zonă. "Poate dânşii (Victor Ponta şi Titus Corlăţean -n.r.) sunt mai bine informaţi decât suntem noi. Cert este faptul că locuitorii din Limanu nu vor exploatarea gazelor de şist. Ei se tem pentru poluarea apei potabile. Am organizat un referendum care nu a fost validat, dar din cei care s-au prezentat la urne s-au pronunţat împotriva gazelor de şist. Sunt de acord că acest subiect să fie tratat raţional şi pe baze ştiinţifice", susţine primarul Urdea. Tot el spune că reprezentanţii Chevron nu au venit în zonă să vorbească cu oamenii, să le explice metedele de exploatare. "Lumea aşteaptă să vină cineva şi să le explice cum stau lucrurile şi probabil că subiectul va fi privit cu alţi ochi. Dacă apa potabilă va fi în siguranţă şi mediul înconjurător nu va fi afectat, atunci nu vor exista probleme. Tehnologia de explorare şi exploatare include şi detonările de fracturare hidraulică. Acestea pot duce la un număr crescut de cutremure. În zona Shabla există o sensibilitate din punct de vedere al seismelor. Dacă diverse organizaţii nonguvernamentale au venit la Limanu, considerăm că în zonă să este necesară şi prezenţa celor de la Chevron, pentru a prezenta metodele ştiinţifice pe care intenţionează să le pună în practică, şi abia atunci se va putea trage o concluzie şi organiza un referendum. Abia după discuţiile cu Chevron putem discuta despre un referendum. Cel organizat în 2012 nu poate fi luat în considerare, pentru că nu au participat 50,1% . A fost şi sezonul ploios", a explicat primarul din Limanu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614