REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Falimentul personal, adoptat. Urmează denominarea

Falimentul personal, adoptat. Urmează denominarea

Replica API 22 mai 2015 | 10:08 134

Pas cu pas

Pas cu pas

Mircea Titus Dobre

Proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, care prevede că un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile să îşi poată declara insolvenţa şi să poată astfel beneficia de un plan de rambursare, a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor.

„Sunt unul dintre co-iniţiatori. S-a luptat foarte mult. Ultima mea iniţiativă legislativă a fost un moratoriu pentru anularea executării silite. A fost respinsă, însă legea insolvenţei este un succes în ultimii 25 de ani. Pentru că am avut doar insolvenţa persoanelor juridice. Sunt plătitori de bună credinţă care, datorită datoriilor cumulate, pot fi presaţi, executaţi. Sunt foarte multe cazuri în toată UE şi nu numai. (…) Nu cred că se va uza la scară largă. Până la urmă, e vorba de o perioadă de cinci ani. Mai bine să oferim o şansă persoanelor fizice să se reabiliteze, să îşi achite datoriile”, a spus, joi, deputatul constănţean, Mircea Dobre.

Pe lângă acest demers venit în sprijinul clienţilor bancari, există în sertarele Parlamentului şi un alt proiect legislativ, referitor la revenirea la cursul istoric pentru clienţii îndatoraţi în franci elveţieni (CHF).

„Deocamdată, este la Comisia Juridică. Sperăm să fie adoptată cât mai repede. Şi acolo sunt co-iniţiator”, a mai spus Dobre.

Comisia de Buget şi Finanţe din Parlament dezbate proiectul conversiei creditelor din valută în lei cu mai multe variante posibile. Una dintre ele, cea a conversiei la cursul istoric, a pus pe jar întregul sistem bancar, care s-a mobilizat să oprească acest proiect.

Pentru că băncile din oficiu se sesizează împotriva a orice le lezează interesele şi profiturile, parlamentarii din comisia în cauză sunt făcuţi sandwich, între bancheri şi asociaţiile de protecţie a consumatorilor.

Proiectul prevede acordarea unei şanse celor care au luat credite în valută să plătească la cursul iniţial, iar în cazul celor cu credite în franci elveţieni vorbim de o rată plătită aproape la jumătate faţă de nivelul de acum. De la începutul dezbaterilor pe marginea proiectului, mai multe declaraţii au fost aruncate în spaţiul public, fiecare după propriul interes. De exemplu, şeful Comisiei de Supraveghere, Nicolae Cinteză, a spus în octombrie 2014 că patru bănci vor da faliment dacă se adoptă cursul iniţial şi tot el a completat ulterior cu faptul că trei bănci mari vor cere Comisiei Europene să declanşeze procedura de infringement, dacă se adoptă conversia la cursul istoric.

Banca Transilvania a finalizat recent achiziţionarea Volksbank. Au fost semnate documentele de perfectare a tranzacţiei pentru achiziţionarea directă şi indirectă 100% din acţiunile Volksbank România SA şi, la scurt timp, BT a anunţat şi primele măsuri în privinţa clienţilor fostei bănci austriece. Din prima zi, au fost actualizate informaţiile cu privire la tranzacţie pe pagina de internet a băncii şi, la câteva zile, BT a anunţat primele măsuri şi pentru clienţii Volksbank, care au credite în franci elveţieni.

Oferta Băncii Transilvania pentru clienţii cu credite în franci elveţieni este valabilă din 4 mai a.c., în unităţile Volksbank România, care susţine că se va realiza conversia la cursul BNR din data semnării documentaţiei în faţa notarului public. De asemenea, BT înaintează şi o reducere de 22,5% pentru clienţii care doresc conversia creditelor din CHF în lei sau în euro, la acest procent se adaugă comisionul de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului. Totodată, BT anunţă şi „stoparea calculării comisionului de risc/administrare pentru toţi clienţii aflaţi în prezent în portofoliul Volksbank România şi care au semnat cu Volksbank România contracte de credit în valută CHF, precum şi returnarea sumelor deja plătite de clienţi în contul acestui comision, prin diminuarea creditului în sold”.

Între timp, băncile Bancpost, Piraeus şi Raiffeisen, care deţin cumulat peste 60% dintre creditele în franci elveţieni (CHF), nu intenţionează să aplice o soluţie globală de conversie în lei cu discount, aşa cum a procedat Banca Transilvania. Cele trei bănci au anunţat că intenţionează să rezolve problema creditelor în franci elveţieni prin negocieri individuale. Bancpost, OTP şi Banca Românească au refuzat să se întâlnească cu reprezentanţii Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar Piraeus a amânat discuţiile.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614