REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fercală, un inconştient care a dat COMCM pe mâna unora care şi-au falimentat propriile firme

Fercală, un inconştient care a dat COMCM pe mâna unora care şi-au falimentat propriile firme

Replica API 19 mai 2011 | 00:00 759

SIF Transilvania împinge producătorul de betoane în insolvenţă

SIF Transilvania împinge producătorul de betoane în insolvenţă

COMCM SA, una din cele mai cunoscute firme din Constanţa, riscă să devină istorie, la 20 de ani de la înfiinţarea sa. Şi asta pentru că producătorul de betoane se află la un pas de insolvenţă, după ce Banca Naţională a României, prin Centrala Incidentelor de Plăţi, i-a interzis COMCM-ului să mai emită file CEC până în mai 2012, din cauza unor plăţi refuzate în bănci în valoare de aproape 18 miliarde de lei vechi. Practic, din acest moment, orice creditor al COMCM poate solicita în instanţă falimentul companiei constănţene. Marea problemă a celor de la COMCM nu este însă de natură financiară, oricât de paradoxal ar suna; firma are suficiente resurse, după 20 de ani de existenţă şi experienţă, pentru a supravieţui. Ce scârţâie la COMCM şi pare a îndrepta tradiţionalul producător constănţean de betoane către haos este conducerea societăţii, impusă de acţionarul majoritar SIF Transilvania.

SIF-ul condus de Mihai Fercală pare a da dovadă de inconştienţă, numind la conducerea unei firme de construcţii, care se confruntă cu oarece dificultăţi, trei persoane specializate în cu totul şi cu totul alte domenii. Aşa a ajuns să conducă COMCM un expert în falimentarea propriilor firme, un fost director de bancă şi un personaj dat afară, acum câţiva ani, din SIF III pe motive de incompetenţă, din câte spun colegii săi, în prezent director în cadrul aceluiaşi SIF, dar şi preşedinte interimar al Sibex. Noul board de conducere a fost investit pe 26.04.2011 şi a statutat la conducerea societăţii constănţene un trio cât se poate de pestriţ. Astfel, a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al COMCM şeful Direcţiei Strategii Investiţionale- Analize- Piaţa de capital din cadrul SIF III, Dan Simionescu. În vârstă de 61 de ani, Simionescu a fost şi este reprezentantul SIF Transilvania în mai multe firme de turism, printre care şi fosta Eforie SA, în prezent THR Marea Neagră SA.

Preşedintele CA de la COMCM, trecut scandalos la fosta Eforie SA

Fugit din ţară în timpul comunismului şi stabilit la New York, a revenit după 1990 şi a lucrat câţiva ani pentru Coopers & Lybrand, până a ajunge la SIF Transilvania. În experienţa sa anterioară din Constanţa, a fost implicat în două scandaluri cu răsunet la fosta Eforie SA, în 2003 şi 2004. În 2003, a fost anchetat de Bursa de Valori din cauza unor presupuse informaţii confidenţiale care s-au scurs din cadrul societăţii pe care o conducea în vederea vânzării unui pachet de 10% din acţiuni, tranzacţie considerată suspectă. Ulterior, în 2004, acelaşi Simionescu a fost implicat într-un nou scandal, de genul uite conducerea Eforie SA, nu e conducerea Eforie SA. Potrivit colegilor săi, directorul general Mihai Fercală l-ar fi dat pur şi simplu afară acum câţiva ani, din motive de incompetenţă. Nimeni nu ştie cum, dar Simionescu s-a reîntors rapid în firmă, ajungând chiar la conducerea SIF-ului şi promovat într-o groază de consilii de administraţie, de pe urma cărora încasează sume foarte mari de bani.

Falimentator de profesie, numit de SIF Transilvania director la COMCM Constanţa cu salariu de peste 200 milioane

Al doilea personaj de o calificare îndoielnică paraşutat de SIF Transilvania la conducerea COMCM Constanţa este noul director general Nicolae Chelaru. Trecând peste dubiile referitoare la legalitatea angajării sale- în vârstă de 62 de ani, Chelaru este pensionar anticipat- nu poate fi omis faptul că cel care va trebui să aibă grijă de afacerile cu betoane ale COMCM a fost...director de bancă. Ce a putut învăţa în cariera sa de director al BCR Constanţa despre staţii de betoane, mortare, basculante şi alte asemenea, doar iluminaţii de la SIF Transilvania pot şti. Probabil cea mai amuzantă decizie a SIF III legată de COMCM Constanţa este însă numirea braşoveanului Ioan Mărieş ca director tehnic al societăţii. De data aceasta, băieţii de la SIF III au nimerit-o: Mărieş nu vine din turism sau mediul bancar să se joace cu betoanele prin Constanţa, ci chiar din domeniul construcţiilor. Domeniu în care a excelat falimentându-şi două firme, de pe urma cărora are şi acum datorii de peste 1 milion de euro la stat şi creditori. Ba s-a mai şi lăudat cu "flerul" său, povestind presei centrale cum a îngropat Mara Grup SRL şi Mara Construcţii SRL, deşi era un abonat la contractele cu statul. Din câte se pare, SIF Transilvania a fost cucerită de incompetenţa sa şi s-a gândit să-i ofere şansa de a mai falimenta o firmă de construcţii, numindu-l la conducerea COMCM Constanţa. Iar pentru a-l stimula corespunzător, îi mai plăteşte şi un salariu de peste 200 de milioane de lei vechi, başca maşină, cazare şi alte cheltuieli.

Primele isprăvi la COMCM ale directorilor numiţi prin plic: program de lucru redus şi contracte neonorate

Nici nu au ajuns bine directori Chelaru şi Mărieş, că lucrurile deja au luat-o razna la COMCM: programul de lucru al firmei fost pus ca la bancă, între orele 8 şi 16, deşi mare parte din lucrări se fac şi noaptea târziu; nu se mai lucrează sâmbăta, chiar dacă se presupune că firma are contracte de onorat; au fost întrerupte lucrări de turnare în derulare (de exemplu, la Ambient Prin Construct) sau pur şi simplu nu se mai onorează comenzi făcute prin contract. Cu asemenea şefi- numiţi direct de către SIF Transilvania, cu numele lor trimise în plic, fără consultarea şi aprobarea acţionarilor, în paranteză fie spus- viitorul COMCM nu e prea...beton. COMCM Constanţa a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri de 29.979.000 lei şi pierderi de 3.236.239 lei, faţă de 2009 când a avut un profit de 200.873 lei sau 2008, când a înregistrat un profit net colosal, de 10.233.649 lei. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi îi are ca acţionari pe SIF Transilvania, cu 56,7247%, fostul arbitru Constantin Frăţilă, cu 32,7635% şi alţi acţionari, cu restul de 10,5118%.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218