REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fondatorul firmei Vardar Turizm, cercetat pentru contrabandă cu aur, lăsat în libertate

Fondatorul firmei Vardar Turizm, cercetat pentru contrabandă cu aur, lăsat în libertate

Replica API 19 septembrie 2014 | 00:59 187

Ce nu se poate face când e vorba de cauţiune...

Ce nu se poate face când e vorba de cauţiune...

Un adevărat „nucleu” al contrabandei cu bijuterii din aur a fost descoperit la Constanţa, mai multe percheziţii având loc la finele anului trecut. Gruparea infracţională fusese organizată la malul mării, capul fiind chiar Balkan Sedat, membrul fondator şi administratorul SC Vardar Turizm srl. Însă, după mai multe cereri depuse la instanţă, acesta a fost eliberat, fiind acum pus sub control judiciar pe cauţiune.

Din câte se pare, „cuibul” era situat chiar pe DN3, drumul care leagă Constanţa de Valu lui Traian, în locul numit Ferma 6 Martie. Capul grupării infracţionale era Balkan Sedat, care primise cereri din partea unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor la negru, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa. Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului Balkan Sedat, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor. Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania ş.a.). 225 de percheziţii au fost desfăşurate, atât în Constanţa, cât şi în ţară, coordonate de DIICOT Alba. Balkan Sedat a fost arestat, alături de alte 14 persoane. La scurt timp, magistraţii i-au înlocuit măsura arestului preventiv cu controlul judiciar pe cauţiune, decizie ce a rămas definitivă la Curtea de Apel Alba. „Admite cererea inculpatului B. S. şi înlocuieşte măsura arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauţiune”, potrivit portalului instanţelor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218