REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fuziune în scrâşnet de dinţi! Chiru şi Dragomir sunt la cuţite din cauza funcţiilor şi a candidatului la Primăria Constanţa

Fuziune în scrâşnet de dinţi! Chiru şi Dragomir sunt la cuţite din cauza funcţiilor şi a candidatului la Primăria Constanţa

Replica API 2 februarie 2015 | 22:35 391

Delegaţiile de la Constanţa s-au ignorat reciproc la Bucureşti

Delegaţiile de la Constanţa s-au ignorat reciproc la Bucureşti

Noul PNL a definitivat la Consiliul Naţional desfăşurat sâmbătă, 31 ianuarie, la Palatul Parlamentului, forma structurilor sale de conducere, precum şi ponderea pe care o vor avea vechiul PNL şi fostul PDL. Proporţia va fi de 65-35 pentru vechii liberali, pe baza primarilor şi europarlamentarilor în număr net superior foştilor pedelişti, iar această stare de fapt, deşi acceptată prin votul unanim al delegaţilor de la Consiliul Naţional, generează deja tensiuni în teritoriu. Constanţa este exemplul cel mai clar: algoritmul menţionat oferă PNL o majoritate fără drept de apel în faţa PDL, ceea ce înseamnă că echipa senatorului Christian Gigi Chiru va înseamna doar 35% din conducerea a ceea ce va însemna Comitetul Executiv judeţean al PNL Constanţa. La nivel naţional, vechiul PNL va deţine majoritatea în 26 de comitete judeţene, în timp ce fostul PDL va avea majoritatea în restul de 23. În funcţie de mărimea organizaţiilor, comitetele executive vor avea între 23 şi 40 de membri în structura de conducere, judeţul Constanţa intrând în categoria marilor filiale, cu 33 de membri în Comitetul Executiv, din care 21 ai PNL şi 12 ai PDL.

Vechiul PNL deţine majorităţi în Bacău, Hunedoara, Buzău, Călăraşi, Vâlcea, Constanţa, Galaţi, Ilfov, Bihor, Botoşani, Caraş-Severin, Iaşi, Olt, Giurgiu, Mehedinţi, Teleorman, Maramureş, Mureş, Vrancea, Gorj, Vaslui, Ialomiţa, organizaţiile Sectorul 3, Sectorul 5 şi Sectorul 6 din Capitală, precum şi organizaţia municipală Bucureşti. La rândul său, fostul PDL deţine majorităţile în comitetele executive judeţene din Arad, Suceava, Alba, organizaţia pentru Diaspora, Dolj, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Dâmboviţa, Timiş, Prahova, Sălaj, Braşov, Argeş, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Neamţ, Sibiu, Tulcea şi organizaţiile Sector 1, Sector 2 şi Sector 4 din Capitală. Din comitetele executive judeţene fac parte ca membri de drept parlamentarii, iar până în 28 februarie fiecare partid va desemna şi ceilalţi membri, din cadrul Biroului Politic Judeţean, respectiv Biroului Permanent Judeţean, la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene şi supuşi aprobării în Biroul Politic Judeţean al fostului PNL şi în Colegiul Director judeţean al fostului PDL. Comitetul executiv judeţean este organismul de conducere mai restrâns faţă de Birourile Permanente reunite ale vechiului PNL şi fostului PDL, fiind cel care organizează şi conduce întreaga activitate internă a partidului la nivel judeţean între două şedinţe consecutive ale BPJ.

Oamenii lui Dragomir şi cei ai lui Chiru nu s-au salutat şi s-au evitat reciproc

După cum era de aşteptat, foştii pedelişti nu se împacă defel cu ideea subordonării faţă de vechii penelişti. Iar acest lucru era evident la Constanţa încă dinainte de Consiliul Naţional al noului PNL. Liderii celor două echipe care au fuzionat, deputatul Gheorghe Dragomir, respectiv senatorul Christian Gigi Chiru, au venit separat la Palatul Parlamentului, s-au ignorat complet, până acolo încât nici măcar nu s-au salutat la intrarea în sală, iar în timpul lucrărilor au stat la distanţă de vreo 20 de rânduri de scaune, cu vechii liberali mai în faţă. Singurul ex-pedelist care a venit la proaspeţii colegi liberali să-i salute a fost fostul deputat Constantin Chirilă, poate şi pentru că, în prezent, este consilierul primarului liberal al Mangaliei, Cristian Radu. Ulterior, Chirilă nu s-a întors în grupul lui Chiru, ci a stat pe toată perioada şedinţei pe primul rând de scaune, chiar în faţa tribunei. Şi un amănut interesant: însuşi senatorul Puiu Haşotti a făcut notă discordantă faţă de colegii săi constănţeni, preferând să stea separat de ei, pe acelaşi rând, dar la câteva scaune distanţă. „Replica” a aflat şi motivele acestui „război rece” din sânul noului PNL Constanţa. Potrivit unui lider local, cele două tabere se află la cuţite, deputatul Dragomir şi senatorul Chiru tăindu-şi, deocamdată, orice punte de comunicare. Chiru este profund nemulţumit de faptul că va avea atât de puţini oameni în structura judeţeană de conducere- iar ca el sunt toţi foştii lideri PDL din ţară aflaţi în aceeaşi situaţie, dar cel mai mare of îl reprezintă faptul că, după cum bine se ştie, senatorul vânează de ani de zile candidatura la Primăria Constanţa. Iar Dragomir şi liberalii nici nu vor să audă de aşa ceva. Pe de altă parte, chiar dacă resping categoric susţinerea lui Chiru la primărie, liberalii nu au o alternativă proprie, astfel încât lucrurile sunt foarte complicate, iar o împăcare devine greu de întrezărit, cu atât mai mult cu cât din 2015 cam peste tot se intră déjŕ în pre-campanie electorală.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218