REPLICA ONLINE CONSTANTA

24° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Gabriel Oprea, declarații ULUITOARE în instanță

Gabriel Oprea, declarații ULUITOARE în instanță

Replica API 15 aprilie 2017 | 08:51 478

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat vineri că la sfârşitul anului 2008, pe fondul crizei imobiliare, a scos de la bancă suma de un milion de euro, din care a folosit 400.000 de euro pentru a cumpăra de la avocata Loredana Radu un teren, care era de fapt "o groapă de gunoi".

Gabriel Oprea fost audiat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este judecat pentru luare de mită, scrie agerpres.ro, citată de stiripesurse.ro

Oprea a spus în sala de judecată că în anul 2008, pe fondul crizei şi al zvonurilor că piaţa bancară se va prăbuşi, a cumpărat un teren de la avocata Loredana Radu, care era rudă cu el, fiind fiica unei verişoare primare.

"Am discutat cu Loredana Radu. Aveam o relaţie de încredere şi nu era prima dată când cumpăram un teren de la ea. Am convenit ca preţul să fie de 400.000 de euro. La sfârşitul anului 2008 deţineam în bancă suma de un milion de euro şi am hotărât, pe fondul crizei, că este prudent să investesc în imobiliare. Lucrurile nu erau prea clare, dacă se prăbuşea piaţa imobiliară. Am scos banii de la o bancă de lângă restaurantul Doina, nu mai ştiu cum se numea. Ţin minte că i-am luat în hârtii de 500 de euro. În acel moment am scos toţi banii, că se zvonea că se prăbuşeşte piaţa, cad băncile! Ulterior, când am constatat că zvonurile privind căderea băncilor nu sunt reale, am reconstituit depozitul cu suma rămasă", a precizat Oprea.

Fostul vicepremier a explicat că terenul cumpărat de la Loredana Radu nu era potrivit pentru construcţii, deoarece avea pânza freatică aproape de suprafaţă şi că era de fapt "o groapă de gunoi".

"Efectiv, terenul pe care l-a dobândit iniţial Loredana Radu era un mal de pământ, o groapă de gunoi. Pânza freatică era la mai puţin de un metru. Am întâmpinat dificultăţi mari, unii experţi spunând că nu se poate construi pe el. Am luat decizia de a construi şi am hotărât să edific doar structura de rezistenţă, apoi fie să găsesc un partener, fie să vând", le-a mai spus Oprea judecătorilor.

Întrebat de procurorul de şedinţă cum se face că Loredana Radu a obţinut terenul în anul 2007 şi i l-a vândut lui cu 400.000 de euro peste numai un an, Oprea a răspuns: "Eu am înţeles că Loredana Radu făcea speculaţie. Din experienţa mea, ştiam că se poate edifica, dacă îmi certifică arhitecţii. Aşa că ne-am înţeles. Vreau să va spun, şi suntem în Vinerea Mare, că nimeni nu credea că acolo se poate construi. Mi s-a spus că este un risc foarte mare ca pe acel teren să nu poată fi ridicată o construcţie. Mi-am asumat riscul (...) Am cumpărat deoarece terenul avea un potenţial mare, având în vedere şi zona (...) Era şi zvonul cu căderea băncilor. Te macină că poţi să îţi pierzi banii. Era o dinamică a pieţei imobiliare. Nu se mai ştiau preţurile, nu mai aveai un reper, nu ştiai ce se întâmplă, se tot zvonea că băncile vor cădea", a încheiat Gabriel Oprea.

Neculai Onţanu a fost trimis în judecată în iunie 2016 de DNA sub acuzaţia că, în perioada 2006 - 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp situate pe raza Sectorului 2.

Procurorii susţin că Neculai Onţanu a pretins şi primit, în mod indirect, o suprafaţă de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din Sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele două persoane sunt Loredana Radu şi Aurel Radu.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onţanu ar fi fost revândut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. După vânzarea terenului către Gabriel Oprea, Loredana Radu a obţinut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construcţie pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a şi fost ridicat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
CINE A COMANDAT INCENDIILE DIN CELE DOUA CLUBURI . ESTE FOARTE CLAR CA ASA S-A STABILIT , SA MOARA OAMENI ! RUSINE DOMNULE ....
2
1
Cum sa nu stii in ce banca ai banii??? Dar in schimb stia bine restaurantul de langa banca... hahaha!! S-ar putea ca vinerea mare sa fie pentru el vinerea neagra , ca prea e cusuta cu ata alba.
5
2
Ce aveti cu omul? Sarmanul avea si el un milion amarat si se temea, normal, sa nu il piarda. Cum l-a facut, nu se spune in poveste, dar putem ghici. Chiar ne ia de prosti?
5
1
Repede a mai aparut G.Oprea la fata locului in seara nefericitului eveniment de la ,,Colectiv"!Era la scurt timp dupa ce un politist din coloana sa oficiala isi pierduse viata.Se incerca cosmetizarea unei imagini?
4
3
Povesti de adormit copii. El ditamai sef in Academia de informatii a auzit ca se parbusesc bancile.. Esta chiar ne crede copii...
6
2
lui Gabita...
5
3
Se aude ca Gabizda ca a semnat cu franciza starwars si ca il va interpreta pe celebrul personaj jabba the hutt
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369