REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Generaţia cu HIV: 17 femei infectate au născut la Constanţa

Generaţia cu HIV: 17 femei infectate au născut la Constanţa

Replica API 29 noiembrie 2014 | 01:02 247

Cei mai mulţi nou-născuţi din mame seropozitive sunt sănătoşi

Cei mai mulţi nou-născuţi din mame seropozitive sunt sănătoşi

HIV rămâne un virus dificil de învins. Medicii spun că la fiecare 10 secunde moare un pacient, iar la 6 secunde este depistat unul nou. În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecţie cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie fiind de 12.603. Mii de constănţeni şi-au făcut analizele în primele 11 luni ale anului, în speranţa că rezultatul iniţial a fost eronat. „Specificăm încă de la început că tratamentul nu vindecă. Este un tratament mai complex, scump, dar el nu vindecă. Cel mai important este să prevenim. Trebuie să ascultăm şi să folosim prezervativul, dacă nu avem un partener stabil sau sigur”, a declarat prof.univ.dr. Sorin Rugină, coordonatorul programului Hiv-SIDA din Constanţa şi rectorul Universităţii Ovidius.

Cea mai răspândită modalitate de transmitere a virusului la noi în ţară este prin contact sexual neprotejat. „La 20 noiembrie 2014 se înregistrau 2.808 cazuri cumulate de HIV/SIDA, din care avem un număr de 1.583 de persoane decedate. Asta înseamnă 56,37 la sută, iar restul de 43, 63 la sută sunt persoane în viaţă. Din persoanele în viaţă, 86 au fost declarate ca fiind pierdute din evidenţă. Pierdut din evidenţă este cazul care timp de doi ani nu se prezintă la un centru regional pentru monitorizare clinică”, a declarat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Control în Boli Transmisibile DSP Constanţa.

6 copii cu HIV şi 15 cu SIDA. Principala cale de transmitere pentru judeţul Constanţa este calea heterosexuală

În supraveghere medicală activă sunt 1.032 de persoane. „Sunt acele persoane care o dată în an se prezintă pentru evaluare clinică şi de laborator. Din cele 1.032 de cazuri, 984 sunt în evidenţă activă la Centrul Regional Constanţa. Avem 254 de cazuri cu infecţie HIV, din care 6 copii şi 239 de adulţi, iar în stadiul de SIDA -739 de persoane, din care 15 copii şi 724 de adulţi. În acest an s-au luat în evidenţă 59 de cazuri, dintre care 34 cu infecţie HIV şi 25 în stadiul SIDA. Avem 35,59 la sută din cazuri noi de sex feminin şi 64,41 la sută de sex masculin. Principala cale de transmitere pentru judeţul Constanţa este calea sexuală şi anume, calea heterosexuală. În 2014 s-au născut 17 copii din mame pozitive.

De asemenea, s-au înregistrat 12 decese“, a declarat dr. Suzan Ibram, şeful Compartimentului de Control în Boli Transmisibile DSP Constanţa. Printre persoanele aflate în atenţia medicilor constănţeni se numără şi gravide. Ele urmează în prezent tratamentul necesar. „Nu sunt foarte multe (gravide –n.r.). În prezent sunt în jur de 25. Dar au născut. A fost 17 naşteri. În principiu, din punct de vedere profilactic, noi recomandăm a evita să rămână însărcinate. Dar este dreptul lor. Nu le putem interzice, pentru că oricum există un grad de risc. În ce sens. În sensul că rămân gravide şi vin exact pe masa de cezariană. Nu nasc natural. Pe de altă parte, mama trebuie tratată. Apar copii cu malformaţii. Urmează ca timpul să ne arate care a fost rata de malformaţii la cele care nasc.

Mamele nu sunt numai cu HIV. E mai bine de evitat, decât să rişti să naşti un copil infectat, dar trebuie să pleci de la premiza că eşti bolnav de o boală cronică şi la un anumit moment rata de supravieţuire e mică şi laşi un copilaş orfan. Aici este marea problemă. Spuneam că mamele nu sunt numai cu HIV. Apare cel de-al doilea element şi anume că a crescut numărul mamelor ca şi droghează. Sunt cazuri sociale. Drogurile au alte influenţe asupra organismului, asupra fătului şi atunci avem copii cu malformaţii. Noi avertizăm că există şi acest risc. Cele din Constanţa nu sunt consumatoare de droguri”, a declarat prof.univ.dr. Sorin Rugină.

Două gravide cu HIV din Tulcea au născut la Constanţa. „Au dorit să nască aici”, a explicat dr. Rugină. Medicii recomandă gravidelor să efectueze toate analizele, inclusiv testul HIV. Cei mai mulţi copii născuţi din mame seropozitive sunt sănătoşi. „Este posibil pentru că mamele sunt deja în tratament. Schema se adaptează în funcţie de medicamente mai potente când aflăm că sunt gravide. Sunt medicamente cu bună penetrare în placentă, fără efecte toxice asupra copilului. Un copil născut dintr-o mamă nedetectabilă primeşte medicaţie complexă, încă de la naştere. Însă, cele depistate noi, sunt luate în evidenţă, sunt testate şi după luna a treia este obligatoriu să înceapă tratamentul”, a precizat dr. Rugină. Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie, începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia. HIV este denumirea prescurtată a Virusului Imonodeficienţei Umane, virus care determină în timp boala numită SIDA.

De precizat faptul că SIDA reprezintă o sumă de manifestări de boli apărute ca urmare a infecţiei cu HIV. imunodeficienţa este scăderea puterii naturale a organismului de a se apăra împotriva infecţiilor şi cancerelor. Sistemul imunitar intact poate apăra organismul de infecţii cu diferite cauze. Nu se folosesc cu împrumut: periuţa de dinţi, lama de ras, instrumentul de manichiură, orice alte obiecte folosite pentru igiena intimă. Se impune o atenţie deosebită în cazul oricăror manevre sângerânde: tatuaje, perforarea lobilor urechii pentru cercei. Orice persoană care nu respectă normele de igienă personală, colectivă şi precauţiile universale se poate contamina cu HIV şi se poate îmbolnăvi de SIDA.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367