REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

George Maior confirmă: în presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI!

George Maior confirmă: în presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI!

Replica API 26 ianuarie 2015 | 23:55 216

În premieră, şeful SRI spune că în presă sunt ofiţeri acoperiţi. Ce spunea Maior în declaraţii anterioare. Ce şanse sunt ca acoperiţii din presă să fie cunoscuţi.

Maior recunoaşte existenţa SRI-iştilor acoperiţi în presă

În cadrul unui interviu acordat postului B1 TV, directorului EVZ, Dan Andronic, şeful SRI, George Maior a afirmat, fără să clipească, răspunzând întrebării referitoare la existenţa în presă a ofiterilor acoperiţi ai SRI: În presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI, "ca şi în alte state democratice”, după care a adăugat, „este (acoperitul) o armă puternică a oricărui serviciu secre”. Întrebat dacă acoperiţii din presă vor fi deconspiraţi, George Maior a dat un răspuns categoric: „niciodată”. Atenţie, când i s-a atras atenţia că prin redacţii „se cam ştiu unele nume”, Maior a dat din nou o replică interesantă: „este vorba doar de arătatul cu degetul. A arăta cu degetul este una, a afla nume este alta”.

Tot legat de „acoperiţi”, George Maior a menţionat că SRI nu are ofiţeri acoperiţi în Parlament (oare?) şi în magistratură, dar a recunoscut că până când legea a permis, au existat acoperiţi în magistratură.

O explicaţie decriptată încă din 2009

După ce a confirmat existenţa SRI-ilor acoperiţi în presă, George Maior a fost întrebat ce informaţii aduc SRI-ului aceştia. Şi aici răspunsul a fost unul uluitor: „misiunea lor este să aducă informaţii de securitate naţională pentru stat”. Ca să decriptăm ce a vrut să spună şeful SRI, reluăm o declaraţie din octombrie 2009, a lui Nicolae Ulieru (fost purtător de cuvânt al SRI, pe timpul lui Virgil Măgureanu) care spunea, tot la B1: „Acoperirea prin meseria de ziarist e una din cele mai des uzitate în lume şi asigură o foarte bună posibilitate de circulaţie în toate mediile. Ofiţerul acoperit care lucrează în presă, cu legitimaţia de ziarist, şi dacă are şi ceva talent de ziarist, poate să pătrundă în diverse medii pe care alte acoperiri nu i le-ar permite”. Deci, pe lângă munca de agent de influenţă într-un ziar/post tv şi informarea serviciilor cu amănunte din bucătăria internă ziarelor/posturilor tv – Cotidianul a tratat pe larg acest subiect, şi pe care Ulieru îl nega – SRI-iştii acoperiţi din media sunt utilizaţi să aducă informaţii acolo unde au intrare. Şi unde au intrare în general ziariştii: în medii politice şi medii economice. Este adevărat, în plan extern, „acoperiţii” din presă au fost utilizaţi încă din timpul primului război mondial, dar una este să lucrezi „la extern” şi alta în interior.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367