REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Grecia, demontarea unei personalități puternice

Grecia, demontarea unei personalități puternice

Replica API 10 februarie 2015 | 13:24 975

Europa și-a dezvoltat un obicei în ultimii ani și, întru descoperirea țapului ispășitor, s-a împiedicat de calul troian. Astfel, coana Europa a dat drumul la butoiul cu lături și, prin intermediul presei de profil, adunătura de insule din sudul continentului e făcută franjuri constant. Aproape că se uită de criza financiară, problema e Grecia, care, vezi Doamne, dacă mai face multă gălăgie iese și din zona euro, cresc prețurile, scad veniturile, nu mai avem comerț și nici păsările nu mai zboară că grecii nu vor să facă aia și cu ailaltă.

Să fim clar înțeleși: apartenența la Uniunea Europeană, care într-un final reprezintă și aderarea la zona euro, reprezintă un proces definitiv. DE-FI-NI-TIV. Adică, odată ce-ai făcut-o, aia e, nu mai ieși de acolo nici cu forța. Scrie negru pe alb în angajamentul în cauză. Deci, e mai probabil să dispară euro peste noapte, decât să iasă Grecia din zonă. Mergem la cealaltă zonă: evaziunea fiscală, unde grecii iau an de an premiul I cu coroniță. Să mai exemplificăm: în 1845, miniștrii greci de Finanțe făceau două bugete ale veniturilor, unul care indica sumele pe care guvernul ar fi trebuit să le primească în anul respectiv, iar celălalt indica ceea ce spera să primească. Așadar, în acel an, pentru produsul măslinilor din domeniul public, ministerul înscria suma de 441.800 drahme și spera că statul ar fi norocos să primească 61.500 de drahme, numai că a încasat… 4.457. Nici măcar 1%. Așadar, evaziunea fiscală e ca religia în Grecia și dacă n-a rezolvat-o Imperiul otoman cu ienicerii, spahii și alte ghilotine și arderi pe rug, aproape că te pufnește râsul când îi auzi pe cei de la FMI.

Actualul guvern din Grecia, condus de domnul Alexis Tsipras, conștient că își permite să facă mișto fără să pățească în realitate ceva, continuă seria de glume. Astfel, după ce-a primit de la Germania bani cu sacul, Grecia și-a adus aminte de o datorie de vreo 162 de miliarde de euro, de când Hitler își fugărea dușmanii cu Panzerele prin Europa. Suma ar acoperi jumătate din datoria publică a Greciei. Adică, cere bani Germaniei, pentru a acoperi parte din datoria făcută și din alți bani luați tot de la Germania, e clar?

Situația este așa: Grecia știe ceea ce știe orice datornic. Vrei să-ți dau banii înapoi? Pot să-ți zic la infinit că n-am. Așa că mai bine mă mai ajuți/aștepți un pic, dacă vrei să-i mai vezi. FMI s-a „ars” aproape identic cu Argentina, ștergând 90% din datorii și acum scenariul s-ar putea repeta cu Grecia, care nu ezită deloc. Ba, mai mult, grecii au și chef de glume. Normal, nu e pe banii lor. Concluzia: FMI are mai multă nevoie de Grecia, dacă vrea să-și mai vadă din bani, decât are Grecia nevoie de FMI, pe care vedem deja cum îl tratează. Popcorn, fraților, popcorn.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102