REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Guvernul a alocat 5 milioane de euro municipiului Constanţa, pentru ştergerea datoriei la CET. Banii tot nu ajung!

Guvernul a alocat 5 milioane de euro municipiului Constanţa, pentru ştergerea datoriei la CET. Banii tot nu ajung!

Replica API 19 septembrie 2014 | 01:00 166

Mazăre: „Eu nu îl preiau cu 40 de milioane datorie”

Mazăre: „Eu nu îl preiau cu 40 de milioane datorie”

Consiliul Local al Municipiului Constanţa s-a întrunit, joi, în şedinţă, pentru discutarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului oraşului pe anul 2014. Astfel, consilierii au fost anunţaţi că o mică parte a datoriilor Primăriei Constanţa, către CET, au fost stinse prin compensare, după ce municipalitatea a primit, din bugetul de stat, suma de 5 milioane de euro, în baza Ordonanţei 9/2014.

„Aceste sume de fapt sunt nişte datorii pe care Primăria le are înregistrate din cauza nevirării de subvenţii de la bugetul de stat din anii anteriori. Banii se vor plăti mâine către RADET, vor merge mai departe către ELCEN şi ELCEN-ul către bugetul de stat”, a precizat Marcela Frigioiu, şefa Direcţiei Financiare din cadrul Primăriei Constanţa. La rândul său, viceprimarul Decebal Făgădău a anunţat: „Guvernul nu are mecanisme prin care să se scutească de dobânzi şi penalităţi pe care el le-a generat, astfel încât pe data de 29 august, pentru a doua oară, a mai încercat acum 2 ani împreună cu doamna Frigioiu şi domnul prefect (la acea vreme – n.r.) Bogdan Huţucă, cel care înţelegea perfect acest mecanism de finanţare şi care ne-a sprijinit la momentul respectiv să facem această compensare, dar nu s-a putut. Vreau să vă spun că aceste 18,5 milioane de lei, adică vreo 5 milioane de euro au generat dobânzi şi penalităţi pe care nu le putem şterge”. După şedinţa de consiliu, Radu Mazăre a ţinut să sublinieze faptul că datoria s-a acumulat din cauza lui Emil Boc, care a refuzat, în timpul mandatului său de premier, să subvenţioneze Constanţa. „Atunci când Guvernul încă acorda subvenţie la gigacalorie, pentru că ştiţi că Emil Boc a tăiat-o de tot, era obligat să asigure jumătate din suma totală de subvenţie, cealaltă jumătate o asigura primăria. Numai că, ani la rând, jumătatea respectivă, ori a fost dată mult mai mică, ori n-a fost dată deloc de către Guvernul Boc. Faptul că Guvernul nu a remis banii, conform obligaţiei, către primărie, primăria nu i-a dat la RADET, RADET nu i-a dat la CET, practic, s-au învârtit, şi uite aşa s-a înregistrat şi datorie, şi penalităţi, Astăzi, după ce Decebal Făgădău a discutat cu ministrul Finanţelor, facem o mică reparaţie din banii care nu ne-au fost alocaţi în perioada respectivă. Suma de 5 milioane de euro se duc la RADET, de la RADET, la CET, iar CET mai departe, până ajung banii la bugetul de stat. S-a făcut o compensare”, a precizat Mazăre. Chiar şi aşa, cu o parte din datorie ştearsă, el a anunţat că nu va prelua CET-ul până când nu va fi „curat”. „Chiar şi cu banii ăştia daţi la RADET tot nu putem prelua CET-ul, pentru că nu este curat. Eu am spus să îl preia ei aşa cu datorii, că eu nu îl preiau cu 40 de milioane datorie. Să se spele cu el pe cap. Premierul mi-a dat dreptate şi spune că ar trebui să vină curat ca să ne putem apuca de un concept de furnizare energie termică fără 40 milioane. Când o să fie curat o să-l preiau”, a precizat edilul Constanţei, Radu Mazăre.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218