REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Guvernul Ponta III a trecut de Parlament; Antonescu a demisionat de la şefia Senatului

Guvernul Ponta III a trecut de Parlament; Antonescu a demisionat de la şefia Senatului

Replica API 5 martie 2014 | 00:00 133

Premierul, despre gestul fostului aliat: "S-a sinucis politic..."

Premierul, despre gestul fostului aliat: "S-a sinucis politic..."

Premierul Victor Ponta a prezentat marţi seară Parlamentului noul Guvern. În contextul în care noua alianţă la putere se bucură de o susţinere confortabilă, la "pachet" cu ultimele negocieri, noul Guvern a primit "girul" Parlamentului. "Precizez că acest Guvern continuă programul de guvernare aprobat de senatori şi deputaţi în 21 decembrie 2012 şi mulţumesc reprezentanţilor UDMR care au anunţat că spijină acest program de guvernare", astfel şi-a început Ponta discursul, garantând schimbarea doar a compoziţiei Guvernului, nu şi a programului de guvernare.

Liberalii, împotrivă, PDL merge la CCR

Reprezentanţii PNL, PDL, PMP şi PNŢCD au anunţat încă de luni că vor vota în plen împotriva Guvernului Ponta III, iar PP-DD a luat această decizie marţi, după ce l-a asigurat iniţial că vor sprijini noul Executiv, în Parlament. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, în plenul reunit, că liberalii nu optează pentru un "Guvern reformulat" şi a precizat că, atât el, cât şi partidul, nu mai pot crede vorbele premierului, iar noul Guvern ar fi "profund ilegitim din punct de vedere electoral şi politic". Într-o nouă luare de poziţie, Antonescu a fost mai vehement: "ştim cu toţii că acesta este un Guvern PSD, restul sunt litere, sunt fantome, sunt depozite de traseişti", a menţionat liderul PNL, în plenul reunit. După câteva replica dure cu Victor Ponta, Crin Antonescu a încheiat prin a-şi anunţa demisia din funcţia de preşedinte al Senatului, în aplauzele colegilor liberali, dar nu numai. Comentariul lui Ponta, în acest context, a fost: "S-a sinucis politic..."

Ce-a spus opoziţia, înainte de vot

Pe de altă parte, grupurile parlamentare ale PDL au decis să atace la Curtea Constituţională a României hotărârea Parlamentului pentru noul Guvern, după votul la vedere. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat marţi că parlamentarii PDL vor vota "la vedere" împotriva învestirii noului Guvern, lucru confirmat şi de deputatul FC, Dănuţ Culeţu, care a declarat pentru "Replica": "Clar votez împotriva Guvernului, clar împotrivă, la vedere. Tot grupul PDL va vota la vedere şi voi semna şi plângerea la Curtea Constituţională", a menţionat Culeţu, "acompaniat" la CCR şi de deputatul PDL, Andreea Paul. "Vom vota categoric împotrivă şi vom depune o plângere şi la Curtea Constituţională", a menţionat Paul, pentru "Replica". În plenul reunit, Blaga a declarat: "Nu recunoaşteţi că, prin pactul cu UDMR, sunteţi de acord cu tot ce aţi criticat în moţiunea de cenzură pentru care a căzut Guvernul Ungureanu. Guvernul Ponta 3 urmează după Guvernul Ponta 1, care s-a făcut remarcat prin lovitura de stat din 2012 şi Guvernul Ponta 2, care s-a făcut remarcat prin jaf, incompatibilitate şi mai ales incompetenţă". Atitudine similară a avut şi preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru: "Noi votăm împotriva Guvernului Ponta III, pentru că am sancţionat şi ne-am exprimat de fiecare dată reproşurile la adresa măsurilor, a taxelor noi, a felului în care înţelege domnul Ponta să guverneze. Dacă, până la ieşirea PNL de la guvernare, Ponta, care se mândrea cu o majoritate covârşitoare, nu reuşea să guverneze în mod competent această ţară, acum, cu această majoritate firavă, îi va fi din ce în ce mai greu". La final, Guvernul Ponta III a trecut cu 346 de voturi "pentru" şi 192 "împotrivă".

Cum s-au descurcat miniştrii lui Ponta, la audieri

Noii miniştri propuşi de Ponta au fost audiaţi cu scandal, marţi, în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz favorabil, iar în timpul audierilor, liberalul Stelian Dolha i-a spus viitorului ministru că este "varză de Bruxelles". Deputatul PSD Aurelia Cristea, propusă pentru a fi ministru delegat pentru Dialog Social, a fost încă de la început, contestată de către deputatul PNL Cristina Pocora, care a susţinut că ministrul desemnat nu ar trebui audiat, ci investit direct de către preşedintele Băsescu şi să meargă la Cotroceni: "Nu înţeleg ce căutaţi aici, nu ar fi trebuit să fiţi la audieri", a declarat Pocora. O situaţie jenantă a avut loc şi la investirea Ioanei Petrescu, propusă pentru preluarea Ministerului de Finanţe, care a declarat în timpul audierilor că o măsură de combatere a evaziunii fiscal ar fi "de exemplu, în domeniul hotelier, voi propune să se numere cearceafurile".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614